Zuivel vervangen? 5 tips voor de lekkerste alternatieven » Makkelijk Afvallen

Zuivel vervangen? 5 tips voor de lekkerste alternatieven

By on 5 augustus 2018

Wil je zuivel vervangen voor iets anders omdat je er last van krijgt? Of vind je yoghurt simpelweg te zuur voor je maag? Zoek niet verder! In dit artikel vertel ik je welke alternatieven je kan gebruiken zonder dat je te maken krijgt met een hoop suikers en ongewenste koolhydraten.

Wat is zuivel?

Maar eerst: wat is zuivel precies en waarom eten we het eigenlijk? Zuivel is kort gezegd het product van meestal een koe, maar kan ook afkomstig zijn van schapen, geiten en – uiteraard – kippen. Boter, kaas, eieren en melk, noem maar op. Anders gezegd wordt zuivel gemaakt van rauwe melk dat wordt verwerkt tot product.

We consumeren zuivel al vanaf dat we het ons kunnen herinneren omdat het tjokvol zit met goede voedingsstoffen. Niet zo gek dus dat we de witte wondermelk van een koe in zo veel mogelijk producten verwerken om het eetbaar te maken. Producten die nog meer gemaakt zijn van zuivel:

 • crème fraîche
 • hangop
 • karnemelk
 • kefir
 • kwark
 • pudding
 • vla

Wat doet zuivel met je lichaam?

Maar wat doet zuivel nou werkelijk met je lichaam? Er zijn mensen die beweren dat melk voeding is voor de kalfjes, en dat mensen daar niet voor zijn gemaakt. Dat terwijl Het Voedingscentrum beweert dat sommige zuivelproducten een gezonde toevoeging zijn op je voedingspatroon. Maar hoe zit het nou echt?

We drinken melk omdat melk lactose bevat en deze bevordert de groei. Over het algemeen kunnen de meeste mensen tegen lactose, maar lang niet iedereen. Waarom is dat eigenlijk?

Lactose is een suiker dat in melkproducten voorkomt. Om de melksuiker te kunnen verteren heb je enzym lactase nodig. Dit maak je normaal gesproken in je dunne darmwand aan, maar als je dus onvoldoende lactase aanmaakt wordt het niet verteerd.

Het gaat dan gelijk door naar je dikke darm en het gaat daar vergisten. Daar komen dus de pijnlijke klachten vandaan, na het nuttigen van zuivelproducten.

Ma’s tip: Wat denk jij, is melk gezond? Ontdek hier de schokkende waarheid over melk!

Mensen zeggen ook wel dat je zuivel nodig hebt omdat het de nodige calcium bevat, maar dat is onzin. Producten waar ook heel veel calcium in zit:

 • zaden
 • groene bladgroenten
 • cacao
 • quinoa
 • boekweit
 • bonen
 • broccoli
 • zalm
 • boerenkool

Zuivel vervangen door plantaardige producten

Is zuivel gezond?

Dus de vraag of zuivel gezond is, behoeft een stukje nuance. Ja, zuivel bevat in de basis eiwitten, calcium, verzadigde vetten en vitamines. Maar die voedingsstoffen ook elders verkrijgbaar. Daarnaast is lactose geen lichaamsvriendelijk onderdeel van melk. Andere nadelen van zuivel:

 • Botontkalking. Koemelk bevat calcium én fosfor. Het lichaam neemt calcium en fosfor op in de verhouding 2:1. Twee delen calcium en een deel fosfor. In koemelk zitten echter gelijke hoeveelheden calcium en fosfor. Daarom haalt het lichaam de calcium ergens anders vandaan – de botten!
 • Je wordt er dik van. In volle melk zitten veel verzadigde vetten. Deze vetten zijn slecht voor je lichaam. Ze kunnen ervoor zorgen dat je bloedvaten dichtslippen en verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast word je er dik van! Uit een onderzoek blijkt dat ook magere melk negatieve invloed heeft op je gewicht.
 • Het is slecht voor je huid. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat er een negatief verband is tussen acne en het drinken van melk. Vanwege de hormonen in melk (melk is immers afkomstig van zwangere koeien) worden hormonen in je eigen lichaam geprikkeld en wordt er meer talg geproduceerd.

Ook gaat zuivel gepaard met een hoop dierenleed en milieubevuiling. Nu heeft dat niet direct te maken met gezondheid, maar een stukje bewustzijn is altijd goed. Zuivelconsumptie is ontzettend belastend voor het milieu, en daarom zou bijvoorbeeld een veganistische levensstijl bij kunnen dragen aan een betere wereld. Happy nature!

Ma’s tip: wil je onbezorgd veganist worden in 4 weken? Het Happy Vegan in 4 weken programma van Happy Vegan helpt je op weg met weekemenu’s voor 4 weken, inclusief tips & tricks en handige boodschappenlijstjes!

Zuivel vervangen en veganistisch eten

Als je veganistisch eet, consumeer je dus geen zuivel, maar ook geen dierlijke producten zoals vlees en vis. Iedere vegan doet het op zijn eigen manier. Er zijn bijvoorbeeld mensen die helemaal niks te maken willen hebben met dierlijke producten. En dus leer en cosmetica waar dierproeven op zijn gedaan links laten liggen.

Ik heb een aantal voordelen opgesomd die benadrukken waarom het beter kan zijn om zuivel te vervangen:

 • Zuivel is ongezond. Als je stopt met zuivel zal je dit direct merken aan jouw lichaam. Je krijgt bijvoorbeeld een mooiere huid en hebt veel meer energie!
 • Zuivelconsumptie heeft een enorme impact op het milieu. Door veganist te zijn profiteer je niet alleen van alles wat de natuur te bieden heeft, je geeft de natuur er ook ontzettend veel voor terug.
 • Of we het nu willen zien of niet, dierenleed is nog altijd aan de orde van de dag. Door zuivel te laten staan, help jij mee aan het voorkomen van nog meer dierenleed.

Zuivel vervangen om af te vallen

Zuivel vervangen met als doel om meer gewicht te verliezen is helemaal geen gek idee. Naast dat zuivel vol zit met slechte vetten, blijkt dat lactose een insulinerespons oproept wat betekent dat je geen vet verbrandt. Zelfs al als het om een kleine hoeveelheid zuivel gaat. Zuivel vervangen door andere producten is dus zeer effectief.

Zuivel vervangen door plantaardige producten – 5 tips

Wil je zuivel vervangen voor een gezonde variant, zonder dat je gefopt wordt met allerlei suikerbommen en koolhydraatknallers? Het is soms best moeilijk om de juiste zuivel vervangers te vinden die bevorderend werken voor je gezondheid. Hieronder een aantal lekkere alternatieven:

1. Soja

Soja vormt voor veel vleesvervangers de basis en kan ook gebruikt worden als goede zuivelvervanger. Naast dat je er zowel gezoete en ongezoete yoghurt van kan krijgen, heb je er ook melk en kwark variant van. Smaakt bijna hetzelfde én is een stuk gezonder.

2. Amandelen

Amandelen zijn heerlijk door de salade, maar kunnen ook een goede basis vormen voor heel veel andere producten. Zo kun je amandelpasta maken, of kaas. In de winkel vind je de bewerkte amandelen terug in de vorm van melk, zowel gezoet al ongezoet. Heerlijk voor in je smoothie of als basis voor je havermout ontbijt.

3. Kokos

Kokosmelk ken je natuurlijk wel, maar de variant die tussen de soja- en amandelmelk staat in de winkels, heeft een iets andere smaak. Het is niet de kokosmelk die direct uit de kokosnoot komt, maar een melk die meer op normale melk doet lijken. Ook net zo lekker om door je smoothie te doen of om er cappuccino van te maken.

4. Rijst

Rijst kun je eten, maar ook drinken! Rijstemelk is niet alleen lekker, ook super gezond. De zuivel vervanger bevat weinig vet, geen cholesterol, een dosis vitamines en is makkelijk om zelf te maken. In de winkel vind je deze variant tussen bovengenoemde varianten.

5. Chiazaad

Chiazaad is superfood die een hele hoop goede voedingsstoffen bevat. Zo kun je rekenen op een mooie huid, bevordering van de vetverbranding en een verlaagde kans op diabetes. Win-win-win!

Je kunt chia consumeren door ze te mengen in je smoothie of havermout, maar je kunt er ook pudding van maken. Door de zaadjes in amandel- of kokosmelk te laten weken met een beetje zout heb je na twee uur een heerlijke pudding op tafel staan!

Wil je meer inspiratie op doen voor gerechten tijdens de lunch, het diner of ontbijt? We verzamelden des lekkerste en slankste recepten voor je in ons koolhydraatarm 50 dagen programma zodat je 50 dagen lang kunt genieten van de beste koolhydraatarme recepten!

Facebook Reacties

About Meike Wessels

Meike is een gedreven tekstschrijfster die het liefst de hele dag nieuwe recepten ontdekt. Ook blogt ze wekelijks over de laatste trends en weetjes om alles te weten komen over de koolhydraatarme lifestyle. Haar lievelingsdag? Cheatday!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *