Waarom je geen calorieën hoeft te tellen (op één uitzondering na) » Makkelijk Afvallen

Waarom je geen calorieën hoeft te tellen (op één uitzondering na)

By on 25 maart 2015
Leestijd: 4 minuten

SimpelSlank-makkelijk afvallen bernard favierHet type calorie is belangrijker dan de hoeveelheid. In dit artikel leer je waarom je geen calorieën hoeft te tellen om af te vallen, tenzij jouw situatie onder de uitzondering valt.

Calorieen tellen?

Calorieën zijn energie. Omgerekend is één calorie 4,18 kilojoule. In ruststand (zoals tijdens het slapen of TV kijken) heeft je lichaam ongeveer 1,1 calorieën nodig per minuut. Deze energiebehoefte van je lichaam wordt gebruikt voor de basisfuncties van het lichaam, zoals het laten kloppen van je hart en reguleren van je kerntemperatuur. Dit heet de homestase.

Net zoals een mobieltje een bepaalde hoeveelheid stroom nodig heeft om te functioneren, heeft je lichaam ook een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Een overschot aan energie wordt opgeslagen in de vetcellen.

Tip: Heb je mijn boek simpel slank al eens bekeken?

Zelfde aantal calorieën in een Marsreep en een avocado?

Een Marsreep en een hele avocado bevatten ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Ondanks deze overeenkomst zijn deze twee soorten calorieën totaal verschillend.

Het verschil is dat een Marsreep (of ander suikerrijk product) snel verteerd wordt. Alle energie komt ineens vrij in je lichaam. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel naar gevaarlijke waardes. Tenzij je diabetes hebt, lost je lichaam een hoge bloedsuikerspiegel zelf op door een flinke hoeveelheid van het vetopslag hormoon (insuline) aan te maken. Dit hormoon begeleidt alle energie uit de bloedbaan naar de vetcellen, waardoor je vetpercentage omhoog gaat.

Een avocado bestaat onder andere uit natuurlijke vetzuren en vezels. Om te beginnen, kost het je spijsvertering extra inspanning om de complexe vetzuren te verteren. Dat proces versnelt de stofwisseling waardoor je direct meer calorieën verbrand. Maar het beste aan een avocado is dat het de energie langzaam vrij geeft.

Hierdoor heeft je lichaam alle tijd om het aantal calorieën uit een avocado te verbranden en krijgt je lichaam de kans om vetreserves aan te spreken waardoor je afvalt (inclusief in de buikstreek). Vergeet niet dat vet verbranden een overlevingsmechanisme is waar je lichaam bijzonder goed in is (als je het de kans geeft).

Samenvatting: de vetzuren uit een avocado worden langzaam verteerd en daardoor minder snel opgeslagen als lichaamsvet waardoor je vetreserves aanspreekt en afvalt. Suiker doet de bloedsuikerspiegel snel stijgen waardoor je juist vetreserves aanmaakt.

Moet ik calorieën tellen om af te vallen?

Als je voornamelijk koolhydraten (brood, pasta, suiker en rijst) eet, zal je merken dat je niet snel verzadigd bent. Je eet dan vaak meer dan je eigenlijk nodig hebt vanwege grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

De gemiddelde caloriebehoeftes zijn:

  • Mannen: 2500 per dag
  • Vrouwen: 2000 per dag

Als je voeding voornamelijk bestaat uit gezonde vetten, eiwitten en groente, dan zal je merken dat je snel verzadigd bent. Je hoeft dan geen calorieën te tellen (tenzij je het leuk vindt), omdat je je natuurlijke honger- en verzadigingssignalen kunt vertrouwen. De twee hormonen die daar verantwoordelijk voor zijn, heten leptine en ghreline. Een gezonde hormoonbalans helpt je om veiliger, gezonder en sneller af te vallen. Dit kun je bereiken door het koolhydraatarm dieet te volgen.

De uitzondering: Wanneer ga je wel calorieën tellen? Dit kun je doen als je wel heel gezond eet, maar niet snel verzadigd bent.  Of als het afvallen niet wil lukken. Hoewel dat verschillende oorzaken kan hebben, is de oplossing hetzelfde: ga calorieën tellen.

Niet voor de rest van je leven, maar wel voor twee weken om te controleren of je niet ergens een foutje maakt. Ondanks de gunstige effecten van goede voeding, kan het ervoor zorgen dat je niet tot nauwelijks afvalt als je teveel eet.

Conclusie: calorieën tellen is een handige tool, maar geen dagelijkse bezigheid. Gebruik het alleen om te controleren of je niet meer calorieën binnenkrijgt dan nodig.

Wil jij dat ik je persoonlijk help om snel en makkelijk af te vallen? Bekijk dan snel mijn boek Simpel Slank wat ik voor je heb geschreven.

Heb jij wel eens calorieën geteld? En wat zijn je ervaringen daarmee? Laat een comment achter, ik ben benieuwd.

Facebook Reacties

About Bernard Favier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *