Waarom calorieën tellen? Lees de waarheid hier

Waarom calorieën tellen?

By on 10 november 2017
Leestijd: 9 minuten

waarom calorieën tellen
Calorieën tellen? Waarom zou ik dat moeten doen? Is dat echt zo effectief? Wij zijn voor je op onderzoek uitgegaan en in dit artikel lees je de waarheid over calorieën tellen.

Laten we bij het begin beginnnen. Want wat betekent dat woord eigenlijk, calorieen.

Wat zijn calorieën?

Wat zegt wikipedia over calorieen? De calorie is een verouderde eenheid voor energie of warmte. De latijnse benaming voor calorie is ‘ calor’, wat warmte betekent.

De woorden calorieën en afvallen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden vaak in één zin gebruikt. Roep je calorieën, dan zullen de meeste mensen direct denken aan afvallen. Maar wat zijn calorieën eigenlijk?

Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt uit voeding (eten en drinken). Het is dus een manier om de energie-eenheid uit te drukken. De voedingsstoffen in voedsel die het lichaam gebruikt voor energie zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Zo levert:

 • 1 gram koolhydraten 4 kilocalorieën
 • 1 gram eiwitten 4 kilocalorieën
 • 1 gram vet 9 kilocalorieën

Een calorie kan op verschillende manieren ‘ingevuld’ worden. Zo kan een centimeter aangeven hoe dik een stuk karton is, maar ook hoe hoog het water staat. Met een calorie werkt dat eigenlijk hetzelfde. Zo kunnen koolhydraten, maar ook vetten en eiwitten, worden uitgedrukt in een hoeveelheid calorieën.

Calorieën verbranden

We hebben allemaal calorieën nodig om te kunnen leven. Bij alles wat we doen verbranden we calorieën – al zouden we de hele dag stilzitten! Nu is het zo dat als je meer getraind bent en meer spieren hebt, je ook meer calorieën verbrandt in ruststand.

Daarom draagt ook krachttraining bij aan afvallen!

De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt is wel verschillend per persoon. Zo hebben mannen over het algemeen meer calorieën nodig dan vrouwen omdat hun spieren meer energie verbruiken.

Verschil calorie en kilocalorie

Vaak worden de termen calorie en kilocalorie (kcal) door elkaar gebruikt. In principe komt het op hetzelfde neer; het zijn enkel twee verschillende manieren van berekenen.

1 kilocalorie = 1000 calorieën.

Een andere term die je waarschijnlijk weleens tegen bent gekomen is Joule. Dit is de officiële eenheid van energie. Als je dus een verpakking bekijkt, zal daar het aantal kilocalorieën, maar ook het aantal Joule op vermeld staan.

1 calorie = 4,18 Joule

calorien-tellen

Calorieën en afvallen

Maar wat is nu eigenlijk de relatie tussen calorieën en afvallen? Calorieën worden vaak bij het afvallen gebruikt om aan te geven hoeveel energie er in en hoeveel energie er weer uit het lichaam gaat.

Als er minder energie – en daarmee calorieën – wordt verbruikt dan erin komt, wordt de energie die niet gebruikt is opgeslagen in het lichaam in de vorm van vet. Als er daarentegen juist meer energie uitgaat dan erin komt, worden er juist meer vet verbrand.

Zo staat er op de verpakking van een broodje hamburger dat er in 100 gram zo’n 241 kilocalorieën zitten, waar je vervolgens 16 minuten voor moet hardlopen om dit te verbranden.

Waarom calorieën tellen?

Door calorieën te tellen kun je inzicht krijgen in wat ‘erin’ komt er wat ‘eruit’ gaat, zodat je een energiebalans kunt creëren. Door dus bij te houden hoeveel calorieën je binnenkrijgt door voedsel en hoeveel calorieën je verbrandt door beweging en sport, heb je dus zicht op de energie in je lichaam.

Het hele idee achter calorieën tellen is dat je precies weet wat erin en eruit gaat zodat je hier op in kunt spelen als je wilt afvallen. Wil je namelijk afvallen, dan moet je zorgen dat er meer uitgaat dan erin komt. Wil je aankomen, dan is dit juist andersom van belang.

Waarom geen calorieën tellen?

Calorieën tellen is iets wat veel mensen doen. Zo worden in veel dieetboeken en afvalwebsites calorieën vermeld en tips voor hoeveelheden calorieën geven. Daarnaast zijn er veel apps op de markt waarin je jouw eigen calorie-inname bij kunt houden.

Maar is dit wel zo goed? Waarom moet je calorieën tellen? Zelf staan wij hier niet helemaal achter. Wij vinden namelijk dat het tellen van calorieën helemaal niet nodig is.

Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid calorieën, maar om het type calorie. Zo kunnen vetten, eiwitten en koolhydraten uitgedrukt worden in een hoeveelheid calorieën. En de calorieën die bestaan uit eiwitten en vetten zijn veel minder ‘erg’ dan de calorieën die bestaan uit koolhydraten. We zullen dit illustreren met een voorbeeld.

Mars en avocado bevatten evenveel calorieën

Als je op een website als www.voedingswaardetabel.nl de voedingswaarden van een Mars en van een avocado opzoekt, komt je het volgende tegen:

 • 1 Mars: 229 kcal
 • 1 avocado: 322 kcal

Hier staat dus dat een avocado meer kilocalorieën bevat dan een Mars. Maar is een avocado dan ook slechter? Nee!

Energie in de vorm van suiker

Een mars zit bomvol suikers (snelle koolhydraten) en wordt erg snel verteerd. Hierdoor komt er in één keer veel energie vrij in het lichaam en stijgt de bloedsuikerspiegel.

De alvleesklier gaat vervolgens hard aan de slag om insuline aan te maken die de energie begeleidt naar de vetcellen. Met als gevolg: energiepieken en –dalen en meer vetopslag.

Energie in de vorm van goede vetzuren

Een avocado daarentegen bestaat uit veel goede vetzuren. De avocado wordt een stuk minder snel verteerd door het lichaam; het lichaam moet hier veel meer moeite voor doen!

Hierdoor verbrand je meer calorieën en krijg je geleidelijker energie in je lichaam (geen pieken en dalen dus). Je lichaam heeft alle tijd om je vetreserves toe te komen, waardoor je eerder afvalt.

Gezonde Snacks

Hoeveel calorieen zitten erin?

In deze tabel wil ik je laten zien hoeveel calorrieen een aantal veel voorkomende producten bevatten:

 1. Patat; 100 gram, 456 kcal
 2. Spinazie: 100 gram, 24 kcal
 3. Banaan: 1 stuk, 124 kcal
 4. Boterham (volkoren): 1 snee, 76 kcal
 5. Melk, 100 mililiter, 50 kcal
 6. Tosti, 1 stuk, 232 kcal
 7. Broccoli, 100 gram, 20 kcal
 8. Appel, 1 stuk, 60 kcal
 9. Pizza, 100 gram, 224 kcal
 10. Gebakken ei, 110 kcal
 11. Kaas (40+), 100 gram, 327 kcal
 12. Aardappelsalade, 100 gram, 150 kcal
 13. Kokoswater, 100 gram, 19 kcal
 14. Coca Cola light, 1 blikje, 0,6 kcal
 15. Chocolade (puur), 100 gram, 507 kcal

Caloriearm eten

Er wordt vaak geadviseerd dat mannen gemiddeld 2500 calorieën per dag mogen en vrouwen 2000 calorieën. Dit is voor de ‘gemiddelde’ persoon. Als je dus wilt afvallen, moet je met je calorie-inname onder deze grens blijven.

Maar zoals je aan het voorbeeld met de Mars en de avocado kunt zien is de ene calorie de andere niet. Leven op 2000 calorieën uit suikers is natuurlijk veel ongezonder dan leven op 2000 calorieën uit eiwitten en goede vetten. Zie je het verschil?

3 redenen om geen calorieën te tellen

Het is dus eigenlijk helemaal niet nodig om calorieën te tellen.

 1. De nadruk moet liggen op het type calorie. Heeft een ongezond product weinig calorieën? Het blijft een ongezond product! Het focussen op calorieën kan ervoor zorgen dat je minder bezig bent de kwaliteit van je voeding. Het is helemaal niet belangrijk hoeveel calorieën je binnenkrijgt (uiteindelijk is dat ook maar een getalletje), het is veel belangrijker wat voor calorieën je binnenkrijgt. Kortom: wat voor soort voeding eet je?
 2. Blijf letten op je verzadigingsgevoel. Luister naar je lichaam! Als je alleen maar met je rekenmachine in de weer bent om de calorieën in je voedingsmiddelen te berekenen, houd je je veel minder bezig met wat je lichaam nu eigenlijk zegt. Misschien heb je eigenlijk al genoeg gehad, maar zegt je calorieëntabel dat je nog best wat calorieën mag eten. Nee, luister naar je lichaam!
 3. Stop met dat obsessieve gedrag. Wees eens eerlijk, word jij van calorieën tellen nou echt vrolijk? Constant berekenen of je iets wel mag eten, continu obsessief bezig zijn met eten… Dat is geen gezonde manier van leven en je bent er ook nog eens ontzettend veel tijd aan kwijt.

Calorieën tellen? Mas advies

Wil jij letten op je voedingsinname en het liefst een paar kilo’s afvallen? Dat kan, heel goed zelfs! Maar daar hoef je geen calorieën voor te tellen. Je kunt veel beter letten op je koolhydrateninname.

Als je namelijk vooral veel eiwitten en goede vetten binnenkrijgt en zo min mogelijk (snelle) koolhydraten, hoef je geen calorieën meer te tellen. Door een koolhydraatarm dieet krijg je natuurlijke honger- en verzadigingssignalen en weet je precies wanneer je wel en niet vol zit.

Bovendien is het zo dat je van gezonde voeding, zoals groenten, bijna niet te veel kunt eten. Hier zitten vrijwel geen koolhydraten in. Je kunt dus gerust een extra portie groenten opscheppen bij het avondeten!

Koolhydraatarm eten ipv calorieen tellen!

Bij een koolhydraatarm dieet beperk je het aantal producten met snelle koolhydraten (zoals aardappels, witbrood, witte pasta, snoepgoed). Daarentegen neem je een kleine hoeveelheid langzame koolhydraten die je aanvult met veel eiwitten en goede vetten.

Een aantal kenmerken van een koolhydraatarm dieet zijn:

 • Snelle koolhydraten worden vermeden
 • Eiwitten en vetten worden aangevuld met langzame koolhydraten
 • Langzame koolhydraten worden voornamelijk gehaald uit groenten, noten en fruit
 • Eet gevarieerd

Als we het voorbeeld met de Mars en de avocado erbij halen: in Marsen zitten veel snelle koolhydraten en in de avocado zitten juist veel goede vetten en eiwitten. Door dus op je koolhydrateninname te letten, kijk je dus veel meer naar de kwaliteit van je voeding dan naar de kwantiteit hiervan.

Een koolhydraatarm dieet is een mooie manier om af te vallen. En eigenlijk moet je het helemaal niet zien als een dieet. Koolhydraatarm eten is een manier van leven. Als je eenmaal doorhebt welke producten koolhydraatarm zijn en vooral ook welke niet, dan zul je zien dat gezond leven ontzettend makkelijk is en je op een vrij natuurlijke manier kunt afvallen.

Wil je een handje geholpen worden binnen een koolhydraatarme lifestyle?

Ma’s koolhydraatarm 50 dagen programma is een programma die je 50 dagen lang kunt volgen. Hierbij krijg je lekkere weekmenu’s vol koolhydraatarme recepten die je helpen om gezond te eten en af te vallen (of op gewicht te blijven). Al meer dan 15.000 vrouwen doen mee. Wanneer begin jij?

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *