Top 5 Gezonde Noten » Makkelijk Afvallen

Top 5 Gezonde Noten

By on 21 maart 2016
Leestijd: 4 minuten

gezonde noten

Of je nu amandelen, walnoten of hazelnoten neemt: noten zijn heerlijk en perfect als gezonde snack. Naast het feit dat ze erg lekker zijn, zitten ze ook nog eens bomvol goede vitamines, mineralen en gezonde vetten. In dit artikel een overzicht van 5 gezonde noten!

Zijn noten gezond?

Misschien heb jij het je ook weleens afgevraagd: zijn noten eigenlijk gezond? Ik kan je met zekerheid zeggen dat noten ontzettend gezond zijn en dat je ze eigenlijk niet kunt missen in je normale voedingspatroon! Daarnaast zijn ze ontzettend lekker en kun je ze makkelijk nemen als gezond tussendoortje. Maar ze volstaan ook goed in bijvoorbeeld een avondmaaltijd of ’s ochtends door de yoghurt.

Waarom zijn noten dan zo gezond?

De voordelen van noten op een rij

  • Noten bestaan voor 80 à 90% uit gezonde vetten – Ten eerste zijn noten zo ontzettend gezond, omdat ze voor wel 80 à 90% uit vet bestaan. Nu hoor ik je denken: ‘vetten, daar word je toch dik van?’. Nou gelukkig niet van deze vetten! Deze onverzadigde vetten helpen je juist afvallen. Door gezonde vetten te nemen, blijft je bloedsuikerspiegel gelijk en kan je lichaam meer vet verbranden.
  • Goed voor je hart en bloedvaten – Noten bevatten naast gezonde vetten het aminozuur arginine. Dit zuur verbetert de doorbloeding en maakt de bloedvaten wijder. Op deze manier worden een verhoogde bloeddruk en vernauwde bloedvaten voorkomen.
  • Noten bevatten veel mineralen en vitamines – Het verschilt wat per noot, maar alle soorten zijn rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen. Denk aan vitamine A, B, E, ijzer, magnesium, calcium en zink.

5 gezonde noten

Amandelen

De amandel behoort tot een van de de gezondste notensoorten en is rijk aan onder andere vitamine E, calcium en magnesium. Vitamine E zorgt ervoor dat de spieren, de huid en het hart gezond blijven. Neem je dagelijks een portie amandelen (ongeveer een handje), dan verlaagt dat je cholesterolgehalte én wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner.

Walnoten 

Ook walnoten behoren tot de gezonde noten. Walnoten bevatten veel omega-3 vetzuren en antioxidanten die bijdragen aan een verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed en zorgen voor bescherming van het hart. Daarnaast zijn walnoten rijk aan vezels en eiwitten die een verzadigd gevoel geven. En dat is erg gunstig als je wilt afvallen! Een portie walnoten is dus een lekker tussendoortje om je ‘snackbehoefte’ te verminderen.

Pecannoten

De pecan is familie van de walnoot en draagt net als walnoten bij aan een verlaging van het cholesterolgehalte. Daarnaast zitten pecannoten vol met vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, B1, E, calcium en zink. Vitamine B1 helpt het lichaam koolhydraten om te zetten in energie.

Cashewnoten

Cashewnoten bevatten minder vet dan andere notensoorten, ongeveer 75% (wat alsnog redelijk veel is). Verder bevat deze noot veel vitamine B, ijzer, magnesium, calcium en zink. Cashewnoten zijn erg goed te verwerken in gerechten en het is een ideale noot bij een vegetarisch dieet.

Hazelnoten

En tot slot: hazelnoten. Hazelnoten bevatten naast de gezonde vetten en vitamines veel fosfor en calcium. Deze versterken de botten en gaan veroudering tegen. Daarnaast is de hazelnoot een goede noot voor zwangere vrouwen, door de hoeveelheid B11 (foliumzuur) die erin zit. Dit verlaagt namelijk de kans op afwijkingen bij het kindje.

Conclusie + tips

Noten zijn dus ontzettend gezond en bevatten veel vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Een handje noten per dag past uitstekend binnen een gezond en koolhydraatarm dieet. Probeer zoveel mogelijk noten te nemen die niet gezouten, gebrand of geroosterd zijn. In onbewerkte noten zitten namelijk nog de meeste voedingsstoffen.

Eet noten met mate

Noten bevatten veel calorieën, maar hebben ook een zeer hoge voedingswaarde. Door een klein handje noten te eten profiteer je al van veel gezondheidsvoordelen. Maar hierbij is een waarschuwing wel op zijn plaats. Eet maximaal 1 handje noten per dag, dan kunnen te hoeveelheid vetten en calorieën ook tegen je gaan werken. Van noten kun je dus ook dik worden als je er teveel van eet.

Vleesvervangers

Door de grote hoeveelheid pure voedingsstoffen in noten, kun je noten goed gebruiken als vleesvervangers.

Bewaaradvies

Bewaar je noten luchtdicht, op een vochtbestendige plek en vooral niet te lang. Doe je dit niet, dan worden de noten snel oud en kunnen ze hun smaak verliezen. Ook blijven de voedingsstoffen beter behouden als de noten vers zijn.

MA’s tip: kijk ook eens in mijn koolhydraatarm 50 dagen menu! Hier vind je veel recepten die net als noten gezonde vetten bevatten.

Welke noten eet jij het liefst? 

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *