Waarom eet ik te veel? 14 tips tegen overeten

  1. Leestijd 7 min
  2. 15 08 2016
Deel dit bericht
tips tegen overeten

Stop jij vaak pas met eten als je echt niet meer kunt? Werk je na één blokje chocolade de hele reep naar binnen met een schuldgevoel achteraf? Wil je weten hoe je dit oplost? Gebruik de volgende tips tegen overeten om bewuster met je eten om te gaan om zo overeten te voorkomen.

Waarom eten we vaak te veel?

Iedereen eet weleens meer dan eigenlijk goed is. En af en toe is ook helemaal niet erg. Maar gebeurt dit regelmatig, dan heeft het slechte invloed op je gezondheid en je lichaam (te veel is nooit goed). We willen niet meer eten tot we erbij neervallen. Maar hoe los je dit op?

Neem jij vaak te grote porties of eet je maar door terwijl je eigenlijk al vol zit? Grote kans dat je niet eens echt honger hebt. Emotie is namelijk een belangrijke speler bij overeten. Zo kunnen negatieve emoties invloed hebben op jouw drang om te gaan eten.

Bij emotie-eten worden emoties opgekropt, is er sprake van stress, ervaren mensen te weinig liefde of aandacht en zien zij eten hierbij als een uitweg. De leegte wordt opgevuld met eten. Eten is namelijk leuk. Erg leuk zelfs! Het is lekker en het geeft een fijn gevoel. Vooral suikerhoudend eten met veel vet maakt een geluksstofje bij je vrij. Eten wordt zo een kleine verslaving.

Tips tegen overeten

  1. Vraag jezelf af waarom je te veel eet en wanneer dit precies is. Hoe komt het dat je zo graag wilt eten? Heb je steevast voor het avondeten trek waardoor je de koelkast plundert? Ben je moe in de avond waardoor je maar gaat snacken op de bank? Probeer die oorzaken dan aan te pakken.
  2. Plan wanneer en wat je gaat eten. Doe dit ’s ochtends of de avond van tevoren en houd vervolgens overdag bij wat je allemaal gegeten hebt. Zo ben je hier bewuster mee bezig en graai je minder snel een broodje weg bij de kiosk.
  3. Vind je het lastig om te bedenken wat je moet eten? Volg dan Ma’s koolhydraatarme 50 dagen programma. Hierin staan vaste menu’s die je 50 dagen lang kunt gebruiken. Daarin mag je zelfs 6 keer per dag lekker eten!
  4. Eet aan tafel. Heb je snel de neiging om bij de tv te eten? Stoppen hiermee! Je eet sneller en je kauwt minder. Hierdoor weet je lichaam niet dat je vol zit en blijf je maar dooreten.
  5. Door snel te eten weet je lichaam niet goed dat je vol zit. Eet dus rustig, leg je vork neer na iedere hap en adem goed door. Zo zit je sneller vol én geniet je meer van je eten (want ook dat is nog steeds belangrijk).
  6. Schep op in de keuken. Vooral als je vaak meerdere keren opschept is dit een handige oplossing. Als je namelijk al opschept in de keuken ben je eerder geneigd om het maar bij één portie te laten. Laat de pannen dus ook in de keuken staan!
  7. Eet pas als je honger hebt. Ken je het gevoel dat je gewoon zin hebt om íets te eten? Niet doen. Eten doe je vanaf nu pas als je ook echt honger hebt. Je kunt je hongergevoel zien als een 10 puntsschaal. Bij punt 1 verga je bijna van de honger (dit is niet de bedoeling!). Als je ongeveer bij punt 5 zit – je hebt dan lichte honger – mag je eten.
  8. Wacht niet tot je propvol zit. Als we uiteten gaan of we hebben ons lievelingskostje bereid, zijn we eerder geneigd om te eten tot we niet meer kunnen (punt 10 op de schaal). Dit is niet oké. Ken je grenzen! Het is goed om bewust eerder te stoppen met eten, ook al zit je nog niet helemáál vol.
  9. Kook niet al te grote maaltijden. Als je snel geneigd bent om meer te eten, zorg dan dat je niet meer kúnt eten. Zijn jullie met z’n vieren thuis? Maak dan ook een maaltijd voor vier personen. Zo heb je niet de behoefte om alles op te maken.. eigenlijk best zonde om dit nu weg te gooien.. Nee!
  10. Focus je op je doelen. Waarom wil je gezond eten? Waarom eet je ook alweer koolhydraatarm? Waarom wil je afvallen? Stel jezelf deze vragen, iedere keer als je in de verleiding komt meer te eten dan nodig is.
  11. Drink veel water, de hele dag door! Een van de belangrijkste tips tegen overeten. Water vult. En een volle maag betekent minder zin om te eten. 🙂
  12. Eet veel eiwitten en vetten. Deze geven je een vol gevoel! Je lichaam moet namelijk veel moeite doen om deze te verwerken; het kost veel energie, waardoor je lang verzadigd blijft. Doe dit niet alleen bij het avondeten, maar begin bijvoorbeeld ook de dag met een eitje.
  13. Vul je koolhydraatarme maaltijden aan met veel groenten. Groenten leveren de nodige voedingsmiddelen én.. het is helemaal niet erg als je hier te veel van eet. Hoe meer, hoe beter. Heb je dus nog honger na één portie? Neem dan nog een extra schepje groente! Dit is trouwens ook erg lekker als koolhydraatarm tussendoortje. Neem bijvoorbeeld kleine worteltjes, snacktomaatjes of komkommer mee naar je werk.
  14. Heb je zin in een lekkere snack na het avondeten? Neem dan een handje ongezouten en ongebrande noten. Deze zijn veel gezonder dan de gebrande met zout en je neemt er niet snel te veel van (het is lekker, maar na 1 handje heb je er vaak wel genoeg van).

Wat zijn jouw tips tegen overeten?

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • ANS

    Ik heb ook geen boek ontvangen, wel 10 recepten en een boodschappenlijstje, ik zit er met spanning op te wachten. Ans

  • Jose Berends

    Beste Niels
    Ik zit nog altijd op jouw boek te wachten.
    Heb hem wel digitaal gekregen maar ik verwachtte ook een gewoon boek dat ik mee kan nemen voor de plekken waar ze geen internet hebben.
    Ik wacht u antwoord af.
    Grt. Jose Berends

    • Niels Bosman

      Hoi Jose, ik heb je een emailtje gestuurd. Gr, Sierk – MA

Geef een reactie