Rauwe chocolade en afvallen? Ja! (+GRATIS recepten) | MakkelijkAfvallen

Rauwe chocolade en afvallen? Ja! (+GRATIS recepten)

By on 23 september 2018
Leestijd: 12 minuten

Door rauwe chocolade te eten kun je afvallen (1)

Het is echt waar: van chocolade kun je afvallen!

Is chocolade gezond of niet?

Chocolade, dat is toch dat super verslavende snoepgoed dat je niet kunt laten liggen als je last hebt van… laten we het ‘de periode’ noemen. En dan heb ik niet alleen over de periode waarin je vrouwelijke hormonen zogezegd de overhand nemen.

Ik heb het ook over de koffietijd. En over de periode tussen het avondeten en het naar bed gaan. De tijd rond het middaguur waarin je toch zo ontzettend veel zin hebt in iets lekkers. Of misschien wel de tijd waarin je terug denkt aan een aantal jaar geleden toen jij nog een dikke laag hagelslag of Nutella op je boterham smeerde…

MA’s TIP: Denk jij dat je verslaafd bent aan suiker? Snoep jij veel na het avondeten? Lees hier mijn 17 tips voor een suikervrij dieet.

Chocolade is gewoon super lekker, en daarbij komt dat het ook nog eens hartstikke verslavend is. Als jij wilt afvallen is de gedachte dat je dit lekkers voor altijd uit je dieet moet bannen best wel frustrerend.

Maar wist jij dat chocolade in zijn puurste vorm eigenlijk harstikke gezond is? Het kan je zelfs helpen bij het afvallen!

Kan ik chocolade eten en toch afvallen?

Het antwoord op deze vraag is ja! Je kunt chocolade eten als je aan het afvallen bent.

We hebben het hier over chocolade in zijn puurste vorm, ook wel rauwe cacao genoemd. Je raad het al: hieraan zijn geen melk of ongezonde E-nummers en suikers toegevoegd, zoals aan de gemiddelde chocoladereep.

– Wat is precies het verschil tussen chocolade en rauwe cacao?
– En hoe eet je deze rauwe chocola (die ook wel raw cacao wordt genoemd) dan?

Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen.

Wat is rauwe cacao?

Om deze vragen te beantwoorden gaan we eerst terug naar de basis: wat geeft chocolade zijn kenmerkende smaak? Het antwoord weet je waarschijnlijk wel.

Cacao (gemaakt van de cacaoboon) geeft chocola zijn smaak en kleur. Maar weet je ook hoe het verwerken van cacao voor chocolade precies in zijn werk gaat?

Van Afrika tot Midden-Amerika en Indonesië worden cacaobonen van hun bomen geplukt. Ze worden te gisten gelegd en ontwikkelen hierdoor hun smaak en kleur. Als de boontjes zijn gedroogd worden ze geroosterd, gemalen en geperst waardoor cacaomassa ontstaat. Dit is de grondstof voor cacaoboter, poeder en… chocolade.

In de laatste fase van dit proces wordt het verschil tussen cacao en rauwe cacao duidelijk. Voor de onbewerkte, rauwe vorm van de cacao worden de bonen namelijk niet geroosterd, maar direct gemalen en geperst.

Wist jij dat? ‘Raw food’ is de term die wordt gebruikt voor plantaardige voeding die niet is verhit boven een temperatuur van 42 graden Celsius.

Dit zorgt ervoor dat de goede voedingsstoffen in de cacaoboon niet kapot gaan. Koud geperste cacao behoud zijn mineralen. Het zit bijvoorbeeld bomvol magnesium en koper, stoffen die bij het roosteren verloren zouden zijn gegaan.

– Maar hoe wordt deze rauwe cacao dan verwerkt in producten?
– Waarom wordt niet voor alle soorten chocolade de methode van koude persing gebruikt?

Door rauwe chocolade te eten kun je afvallen (1)

Hoe smaakt raw cacao?

Dat komt omdat de rauwe versie van de boon een andere, moeilijkere smaak heeft. Hij is veel bitterder dan de kenmerkende cacaosmaak die bij het roosteren vrij komt en dat is voor veel mensen even wennen.

Het goede nieuws is dat je wel aan deze smaak kunt wennen. Zeker als jij leeft volgens een koolhydraatarm eetpatroon, zul je zien dat jouw smaak in de loop van de tijd veranderd. Je zult snel gewend raken aan het eten van een chocoladereep die een hoger percentage cacao bevat.

En dat is maar goed ook. Want het wennen aan de smaak van rauwe cacao heeft veel voordelen:

 • Producten die gemaakt zijn met rauwe cacao bevatten over het algemeen minder toegevoegde E-nummers en suikers. We hoeven jou niet te vertellen dat dit gezonder is voor je lichaam!
 • Door de koude persing blijven belangrijke voedingsstoffen en mineralen (zoals magnesium en zink) behouden.
 • Het productieproces is korter en doordat de cacao niet wordt verhit wordt ook het milieu minder belast.

Waarom zou je niet proberen over te stappen van ongezonde chocolade repen naar de producten die gemaakt zijn met gezondere cacao in zijn puurste vorm? Heus, het is echt niet zo moeilijk!

MA’s TIP: Ben jij benieuwd hoe een koolhydraatarm dagmenu eruit ziet? Bekijk hier een voorbeeld van een GRATIS kha dagmenu.

Ik hoor vreemde verhalen over rauwe cacao. Is het wel gezond?

Gezonder leven is een trend en iedere trend heeft zo zijn voor- en nadelen. Omdat superfoods zoals raw cacao steeds populairder worden heeft iedereen er zijn mening over, en die is niet altijd onderbouwd. Hier door gaan er nog weleens rare verhalen de ronde.

Neem van ons aan: er is niets mis met cacao in zijn puurste vorm, dus die van koude persing en zonder toegevoegde melk of suiker. Sterker nog, het heeft juist een aantal super voordelen voor je gezondheid!

Cacao bevat namelijk flavonoïden die de bloedvaten gezond houden en de bloeddruk reguleren. Dit bevorderd de bloedtoevoer naar je hart- en hersenen. Bij dagelijkse consumptie van een normale portie rauwe cacao (een theelepel) maak je minder kans op een hartaanval en zullen je hersenen minder snel verouderen.

Dat je graag chocolade wilt eten tijdens verschillende periodes (knipoog, knipoog) komt omdat cacao stofjes bevat die je gelukkig maken. Echt waar! Onderzoek heeft uitgewezen dat cacao ervoor zorgt dat je ontspant en minder stress ervaart.

Door rauwe chocolade te eten kun je afvallen (1)

Gezonde chocolade producten

Zoals eerder genoemd is er al langere tijd een trend gaande op het gebied van gezonde voeding. Die heeft niet alleen zijn voordelen op de bewustwording en kennis van mensen over hun eigen eetpatroon en lichaam, maar ook op producten die worden aangeboden in de supermarkt!

Waar het een aantal jaar geleden nog moeilijk was producten met raw cacao te vinden als je niet in een natuurwinkel kwam, is het nu een ‘piece of cake’! Supermarkten liggen vol met gezondere versies van de voor jou bekende producten, en daar hoort ook chocolade bij.

Welke chocolade is gezond?

Voor de meeste chocoladerepen en producten geldt: hoe hoger het aanwezige percentage pure (rauwe) cacao, hoe gezonder het product.

In de supermarkt vind je tegenwoordig van verschillende merken chocoladerepen met een hoog percentage cacao. In de regel geld dat repen met een percentage vanaf 70% ‘gezond’ zijn.

Blijf altijd goed opletten: aan chocoladerepen worden naast melk vaak ook ongezonde suikers toegevoegd. Een reep met een percentage van 80% cacao kan door de toegevoegde suikers toch nog erg ongezond zijn!

Het is daarom het beste om de cacao te eten als hij nog niet in producten is verwerkt. Zo weet je zeker dat je rauwe cacao in zijn puurste vorm te pakken hebt, dus zonder melk en suikers.

Ma’s TIP: Met de lekkere recepten onderaan dit artikel kun je met jouw eigen zakje cacaopoeder of nibs de lekkerste producten zelf maken! Zoek jij meer inspiratie? Bekijk hier een aantal lekkere kha lunch recepten.

Is raw cacaopoeder gezond?

Zo’n super gezonde vorm van rauwe cacao is raw cacaopoeder. Het is simpelweg rauwe cacao die zo hard wordt geperst dat een soort koek ontstaat, waarvan dan weer hele geconcentreerde cacaopoeder kan worden gekruimeld.

Let er wel goed op dat het woordje ‘rauw’ of ‘raw’ op het product staat! Ook tussen de poeders worden producten verkocht die op het eerste oog gezond lijken, maar die van warme persing komen en onderweg dus belangrijke voedingsstoffen zijn verloren.

Door rauwe chocolade te eten kun je afvallen (1)

En hoe zit dat met raw cacaonibs?

Een andere vorm van cacao in zijn puurste vorm zijn raw cacaonibs. Deze kun je zien als iets grotere brokjes gemaakt uit de samengeperste plakken cacao.

Zowel de poeder als de nibs zijn dus eigenlijk de binnenkant van een cacaoboon, maar dan in een vorm die je makkelijker kunt verwerken in gerechten (en dus zelf niet meer hoeft te pellen of persen, een proces dat veel tijd in beslag neemt).

Hoe je dat doet? Scroll snel naar beneden; hier vind je GRATIS recepten met rauwe cacao!

Chocolade eten en afvallen? Het kan!

Waarom jij meer rauwe cacao in je dieet moet verwerken? Omdat het super gezond is en je zelfs helpt bij het afvallen! Ja, je hoort het goed. Het hoofdbestanddeel van die dik makende repen chocolade kun je gewoon eten als je kilo’s wilt verliezen.

Naast voordelen voor je bloeddruk en hersenen, zorgt het eten van raw cacao ook voor een uitgebalanceerde hormoonspiegel. Zoals je misschien wel weet hebben hormonen niet alleen een groot effect op je geluk, ze hebben ook grote invloed op jouw gewicht!

Als je hormoonspiegel uit balans is kan dit direct effect hebben op de werking van, onder andere, je schildklier. Een trage schildklier zorgt ervoor dat ook je stofwisseling trager gaat lopen en hierdoor kun je minder goed afvallen, of zelfs helemaal stil komen te staan.

Doordat jij je opgeblazen, moe en ongelukkig voelt is het risico dat je meer (en ongezonder) gaat eten en snaaien en snoepen groter. Hierdoor komen de kilo’s er alleen maar sneller bij…

Eet regelmatig rauwe cacao en houdt je bloeddruk op peil en je hormonen in balans! Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat je sneller gaat afvallen.

MA’s tip: Denk jij dat je hormonen uit balans zijn of heb je last van een traag werkende schildklier? Een detox kuur reset je lichaam en kan de oplossing zijn! Lees hier mijn eigen ervaring met detoxen.

Let wel op dat deze gezondheidsvoordelen gelden voor het eten van rauwe cacao. Ik leg je hieronder het verschil nog één keer kort uit.

Afvallen met pure chocolade

Pure chocolade, dus chocoladerepen met een percentage cacao van meer dan 70% zijn relatief gezond. De gezondheidsvoordelen van cacao zijn behouden gebleven, maar houdt er wel rekening mee dat aan zo’n reep wel veel suikers en bovendien ook melk is toegevoegd.

Eet hier dus niet meer dan drie blokjes per dag van (en het liefst niet iedere dag).

Afvallen met raw cacao

Raw cacao bevat geen suikers of andere ongezonde stoffen en kun je in principe onbeperkt eten, al zul je dit waarschijnlijk niet doen. Of je nu poeder of nibs eet; de smaak van raw cacao is vrij heftig en redelijk bitter. Je zult hem dus vooral in kleine hoeveelheden verwerken in gerechten.

Zoals in de lekkere recepten die je hieronder vindt bijvoorbeeld 😊

Door superfoods toe te voegen aan je eetpatroon kun je het afvallen versnellen. Wil jij je eetpatroon voor altijd veranderen en een gezonder en gelukkiger leven leiden? Bekijk hier mijn Koolhydraatarm 50-dagen programma. Speciaal ontwikkeld om jou op weg te helpen!

Rauwe Cacao Smoothie

rauwe cacao smoothie
Afdrukken

Rauwe cacao smoothie

Rauwe cacao bevat ontzettend veel voedingsstoffen en is daarmee een echte superfood! Maak deze smoothie in de ochtend en je krijgt een goede boost waarmee je je dag optimaal kunt beginnen 🙂
Gang Ontbijt, Smoothie, Tussendoortje
Keuken Westers
Trefwoord frisse smoothie, koolhydraatarm, lactosevrij, vegetarisch
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1 persoon
calorieën 135kcal
Auteur Niels Bosman

Ingrediënten

 • 1/2 banaan
 • 2 el rauwe cacao
 • 150 ml soyamelk
 • 1/2 el kokos geraspt

Instructies

 • Doe alle ingrediënten in een blender.
 • Mix tot een egale massa.
 • Drink smakelijk!

Nutrition

Calories: 135kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 5g | Fat: 5g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 76mg | Potassium: 423mg | Fiber: 2g | Sugar: 11g | Vitamin A: 11.8% | Vitamin C: 19.3% | Calcium: 21% | Iron: 4.1%

Dessert met rauwe cacao

Rauwe chocolade dessert maken
Afdrukken

Voor de zoetekauw: rauwe chocolade dessert

Ben je net zo'n zoetekauw zoals ik? Maak je geen zorgen, ook tijdens het afvallen kun je chocoladedessertjes eten. Mits je de juiste ingrediënten gebruikt - dus geen pure suiker toevoegt en rauwe chocolade gebruikt. Makkelijk, snel en onweerstaanbaar lekker!
Gang Toetje
Keuken Amerikaans
Trefwoord rauwe chocolade
Voorbereidingstijd 15 minuten
Porties 1 persoon
calorieën 255kcal
Auteur Makkelijk Afvallen

Ingrediënten

 • 0,5 el agavesiroop
 • 15 ml amandelmelk
 • 0,5 el Amaretto
 • 0,5 avocado
 • 0,5 banaan
 • 0,5 tl kaneel
 • 15 gram rauwe cacaopoeder
 • 1,5 el rijststroop
 • 0,5 tl vanille extract

Instructies

 • Pel de banaan en doe deze in een hoge beker, bijvoorbeeld een maatbeker. Het doel is om straks het geheel met een staafmixer tot een mousse te pureren.
 • Snijd de avocado in tweeën, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Doe dit ook in de maatbeker.
 • Schep hierbij de 15 gram rauwe cacaopoeder, een theelepel kaneel, de eetlepels rijststroop en de agavesiroop. Schenk hierover de amandelmelk, de vanille extract en de Amaretto.
 • Blend vervolgens het geheel met een staafmixer. Let wel op dat je ook langs de wanden aan de onderkant ook alles goed meeneemt. Schenk het nog niet in de glaasjes. Het bovenste laagje kan ietwat uitdrogen. Het is dus fijn om het geheel vlak voor het uitserveren nog even goed om te scheppen.

Nutrition

Calories: 255kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 5g | Fat: 17g | Saturated Fat: 3g

Raw cacao ontbijtje

mugcake
Afdrukken

Mugcake met chocola

Dit is een gezond ontbijt voor echte zoetekouwen! Vind jij de banaan niet zoet genoeg? Voeg dan gerust nog wat extra honing toe aan het recept.
Gang Ontbijt
Keuken Westers
Trefwoord koolhydraatarm, snelgerecht, vegetarisch
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 8 minuten
Porties 1
calorieën 111kcal

Ingrediënten

 • halve banaan
 • 1 ei
 • 1 tl cacaonibs of cacaopoeder raw
 • of probeer eens: blauwe bessen, appel, kaneel, rozijnen

Instructies

 • Prak de banaan in je mok. Je kunt ook een kleine kom gebruiken.
 • Sla het ei kapot op de rand en voeg deze bij de geprakte banaan.
 • Roer dit tot een glad beslag.
 • Voeg de cacaonibs of het cacaopoeder toe aan je beslag en roer dit door. Als je dit lekker vindt kun je extra honing toevoegen.
 • Zet de mok 1-2 minuten in de magnetron op 800w. Als de cake nog nat is, kun je hem gerust wat langer 'bakken'.
  TIP: je kunt de cacaonibs ook vervangen door blauwe bessen. Als deze uit de magnetron komen, zijn ze nog hartstikke heet. Let bij de eerste happen van je cake dus wel op!

Nutrition

Calories: 111kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 6g | Fat: 4g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 163mg | Sodium: 62mg | Potassium: 260mg | Fiber: 1g | Sugar: 9g | Vitamin A: 6.3% | Vitamin C: 16% | Calcium: 2.5% | Iron: 5.8%

Facebook Reacties

About Veerle de Boer

Schrijven en voeding zijn Veerle's grootste passies. Als zelf benoemd koolhydraatarm-expert, zoekt ze voor jou de lekkerste recepten en deelt informatie waar jij iets mee kunt. Eat healthy, feel good!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *