Pasta en aardappelen eten toch mogelijk? » Makkelijk Afvallen

Pasta en aardappelen eten toch mogelijk?

By on 4 juli 2017
Leestijd: 3 minuten

Pasta en aardappelen, we zijn er allemaal dol op, maar helaas bevatten deze producten veel koolhydraten. Ma is op onderzoek uitgegaan en heeft een manier gevonden waardoor jij toch nog af en toe pasta en aardappelen kunt blijven eten. In deze korte blog lees je er alles over.

Pasta en Aardappelen zijn echte Dikmakers

De koolhydraten die in pasta en aardappelen zitten moeten door het lichaam worden afgebroken voordat ze als suikers kunnen worden opgenomen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en het lichaam zal vervolgens een verhoogde dosis insuline af gaan geven om deze hoge bloedsuikerspiegel opnieuw te laten dalen. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel is, hoe beter. Vanwege dit proces zijn pasta en aardappelen ongezond en maakt het je dik. Daarnaast krijg je vaak weer snel honger na het eten van deze producten omdat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en daarmee ook je insuline verhoogd wordt.

Opwarm techniek

Uit onderzoek is gebleken dat door het opwarmen, het laten afkoelen en het opnieuw opwarmen van pasta en aardappelen de samenstelling van de koolhydraten veranderd. De koolhydraten worden namelijk omgezet tot zetmeel en hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel maar tot de helft. Pasta en aardappelen die opnieuw worden opgewarmd komen in de darmen terecht als vezelrijk voedsel. Het eten van opgewarmde pasta is dus gezonder dan het eten van verse pasta maar het bevat alsnog koolhydraten. 

Conclusie: het aantal koolhydraten en calorieën in de pasta en aardappelen blijft hetzelfde, maar de samenstelling ervan veranderd door het opwarmen. Daardoor heb je minder last van een stijgende bloedsuikerspiegel. Zo heb je minder snel honger en voorkom je snaaien en snoepen na de maaltijd.

Laat voortaan dus eerst je bord afkoelen en warm het vervolgens weer op!

Verwen jezelf!

Zie deze maaltijd als een verwendag. Het is namelijk erg belangrijk dat je jezelf af en toe blijft verwennen. Als je alleen maar gezond wilt eten is dit erg lastig vol te houden op de lange termijn (eigenlijk lukt niemand dit). Eet daarom niet elke dag pasta en aardappels. Maar zie het als een speciaal momentje voor jezelf. Deze techniek kun je tevens ook gebruiken voor het opwarmen van rijst en havermout.

Naast het feit dat er minder koolhydraten in verwarmde producten zitten. Geven deze voedingsmiddelen je ook een langer verzadigd gevoel. Je hebt dus minder snel trek na het eten van opnieuw verwarmde pasta, rijst of aardappelen. Nog meer redenen dus om deze opwarm techniek toe te passen!

Eet smakelijk en blijf gezond 🙂

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

2 Comments

 1. Bianca

  5 juli 2017at22:57

  Hoe houd je je gewicht in balans? Zijn daar nog tips voor

  • Frenchi

   7 maart 2019at19:44

   Hoi bianca, Ik ben 58 kilo afgevallen door koolydraatarm te eten,nu ben ik dus op gewicht van 130 naar 72 kilo nu en ben nu al 6 weken stabiel.
   Ik eet nu 2 avonden per week mee wat de rest van het gezin ook eet.
   Maar bv aardappels of puree daar neem ik een kleine portie van meer groente en sukje vlees of vis.
   Pasta neem ik 150 gr gekookt met wat saus.
   Ik eet wel havermout en gewoon 2 stuks fruit op een dag..
   Af en toe 2 sneden speltbrood 100% of koolydraatarm brood.
   Of kwark wel magere nu ipv de volle variant met bv een banaan en 15 gr noten als lunch ..maar ik wissel het ook vaak af met bv een salade of gevuld omelet dat eet ik ook regelmatig.
   Als ik savonds mee eet eet ik smorgens vaak kwark met fruit en smiddags vaak omelet of iets anders koolydraatarms.
   Zo blijf ik keurig op gewicht nu.
   Ik was ook als de dood om aan te komen maar het gaat goed zo
   Ben er blij mee.
   Je zult altijd op moeten bljven letten..mijn calorie in name zit vaak tussen 1500 en 1900 cal..en ik sport 2/3 keer per week..gr frenchi en succes.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *