Overgangsklachten: wat zijn de 5 meest voorkomende?

Wat zijn de 5 meest voorkomende overgangsklachten?

By on 10 september 2017

overgangsklachten

Overgangsklachten – Tijdens de overgang schommelt er veel in het lichaam van een vrouw. Er komen steeds minder eicellen vrij en de aanmaak van oestrogeen neemt af. Hierdoor ontstaan er typische overgangsklachten. Welke overgangsklachten komen het meeste voor?

Overgangsklachten

Net als tijdens de puberteit en tijdens een zwangerschap, heeft de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang veel invloed op ons lichaam. Hierdoor ontstaan overgangsklachten als opvliegers, nachtelijk zweten en onregelmatige ongesteldheid.

1. Opvliegers

Opvliegers zijn misschien wel de bekendste overgangsklachten. Een opvlieger ontstaat vaak plotseling en is ook zo weer weg. Het lijkt op een stressreactie die zomaar op komt zetten.

Vaak trekt er een soort warmte vanaf de borst, via de nek naar het gezicht. Dit gaat gepaard met een rood hoofd, zweten en rillingen.

In principe kunnen opvliegers geen kwaad. Wel zijn ze ontzettend vervelend. Het is voor iedereen direct zichtbaar als een vrouw een opvlieger krijgt en dit kan dan ook leiden tot onzekerheid.

2. Nachtelijk zweten

Niet alleen ’s nachts, maar ook overdag kunnen vrouwen last hebben van overgangsklachten. Deze zweetbuien ontstaan door opvliegers die ’s nachts optreden.

Het kan lastig zijn om na een nachtelijke zweetaanval weer gewoon door te slapen. Daarom kunnen er hiermee ook andere klachten ontstaan zoals vermoeidheid en stress.

3. Onregelmatige menstruatie

Een onregelmatige ongesteldheid is meestal een van de eerste tekenen van de overgang. Doordat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron minder worden aangemaakt, gaat de menstruatie schommelen.

In het begin neemt vooral het hormoon progesteron af, waardoor de menstruatie vaker komt en heviger is of langer duurt. Hierdoor kunnen ook klachten als hevige buikpijn of rugpijn ontstaan.

Uiteindelijk neemt ook het hormoon oestrogeen af, waardoor er geen baarmoederslijmvlies meer wordt aangemaakt. Hierdoor blijft de menstruatie uiteindelijk helemaal uit; de vruchtbare periode is dan voorbij.

4. Gewichtstoename

Door de veranderende hormoonhuishouding is er tijdens de overgang vaak meer sprake van vetopslag, hebben vrouwen meer honger en wordt er minder vet verbrand. Dit komt doordat de stofwisseling trager wordt. Hierdoor kan het lastiger zijn voor vrouwen om op gewicht te blijven.

Daarnaast kunnen de spiermassa en spierkracht afnemen. Deze afname van spiermassa zorgt er ook voor dat er minder vet wordt verbrand.

5. Vermoeidheid

Door nachtelijke zweetaanvallen kan de nachtrust verstoord raken. Daarnaast hebben sommige vrouwen in de overgang meer of juist minder behoefte aan slaap of kunnen ze minder makkelijk in slaap komen.

 Wat doen tegen overgangsklachten?

De overgang is een periode die elke vrouw moet ‘doorstaan’. Probeer er daarom het beste van te maken door goed voor jezelf te zorgen. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

1.  Wat doen tegen opvliegers?

Draag vooral katoen, wol of zijde en vermijd synthetische kleding. Dit zorgt voor meer luchtigheid en is minder warm.

Eet daarnaast gezond en probeer hierbij vooral te letten op voedingsmiddelen die het lage oestrogeengehalte aanvullen (een laag oestrogeengehalte is verantwoordelijk voor de meeste overgangsklachten). Denk hierbij aan noten, linzen en sojaproducten.

2. Wat doen tegen nachtelijk zweten?

Vermijd synthetische stoffen, die verergeren het zweten juist. Ga in plaats daarvan voor lakens, dekbedovertrekken en kussenhoezen van dun katoen. Kies bij voorkeur ook een goed ventilerend matras om de vochtproductie te beperken.

3. Wat doen tegen onregelmatige menstruatie?

Houd je lichaam gezond en stabiel. Dat doe je door gezond te eten – neem vooral veel ijzerrijke voedingsmiddelen – veel te sporten en goed te slapen. Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen. Wandelen, fietsen, hardlopen… als je maar in beweging blijft!

4. Wat doen tegen gewichtstoename?

Houd je bloedsuikerspiegel stabiel, vermijd stress en beweeg regelmatig (zie tip 4). Je zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel als je snelle koolhydraten zoveel mogelijk vermijdt en vooral veel goede eiwitten en vetten neemt. Lees hier meer over in ons artikel over koolhydraatarm dieet + weekmenu.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet te veel eet. Tijdens de overgang kun je meer honger krijgen, maar probeer hier niet aan toe te geven. Blijf gewoon ‘normaal’ eten, neem kleine porties en schep niet extra op. Heb je overdag toch zo’n honger? Neem dan een gezond tussendoortje dat goed vult.

5. Wat doen tegen vermoeidheid?

Bouw een regelmatige nachtrust op. Ga dezelfde tijden naar bed en sta dezelfde tijden weer op. Probeer dit ook in het weekend vol te houden. Zo went je lichaam aan een vast ritme en val je makkelijker in slaap.

Zorg er ook voor dat je slaapkamer volledig ‘slaapproof’ is. Goed verduisterende gordijnen, een fijn bed en zo min mogelijk storende factoren. Zo creëer je de ideale slaapsituatie voor jezelf!

Daarnaast kun je ook voedingssupplementen slikken waar je beter van gaat slapen. Magnesium is hier een voorbeeld van. Je kunt magnesiumtabletten slikken, maar ook een magnesiumolie op de huid aanbrengen voordat je gaat slapen. Dit werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je langer en beter slaapt.

Zit jij in de overgang? Waar heb jij vooral last van?

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is initiatiefnemer van MakkelijkAfvallen. Hij is geen diëtist of voedingsgoeroe. Maar gewoon net als jij, geïnteresseerd in gezond eten en een strak lichaam. Niels is een echte inspirator en met Ma helpt hij je op weg. Niels heeft ook een boek geschreven:

Koolhydraatarm 50 dagen programma (klik hier)

One Comment

  1. jhdijkman

    10 september 2017 at 20:22

    hallo,
    kunnen jullie mij helpen met een dieet plus ik heb een verminderde nier functie ik hoor van u,
    hartelijke groet hieke kramer

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *