Oestrogeen en progesteron in balans? | Makkelijk Afvallen

Oestrogeen en progesteron in balans?

By on 18 oktober 2015
Leestijd: 3 minuten

Oestrogeen en progesteron zijn vrouwelijke geslachtshormonen. De hormonen worden geproduceerd door je eierstokken en zorgen ervoor dat vrouwen vruchtbaar zijn. Op zich wel handig zou je zeggen. Helaas zorgen de hormonen ook voor PMS, het premenstrueel syndroom. Je weet wel, dat wat jij elke maand te voortduren krijgt voordat je ongesteld wordt. Ook hebben veel vrouwen hebben last van kwaaltjes zoals weinig zin in sex, moodswings en depressie. Dit kan komen doordat oestrogeen en progesteron levels in je lichaam niet in balans zijn. Lees in dit artikel de oorzaken en de oplossing.

Oorzaken disbalans oestrogeen en progesteron?

De verhouding tussen deze hormonen kan uit balans raken. Dit heeft een aantal oorzaken:

 1. Gewichtstoename (overtollig vet zorgt voor een toename van oestrogeen)
 2. Stress
 3. Blootstelling aan chemicaliën zoals Bisphenol A (BPA, een grondstof voor het maken van plastic)

En wat zijn de gevolgen?

Waar heb je last van als oestrogeen en progesteron uit balans zijn? Als de oestrogeen levels in jouw lichaam pieken en dalen vertonen, dan kun je last hebben van:

 • Je libido (geen zin in seks)
 • Irritatie
 • Migraine
 • Depressie
 • Extreme PMS
 • Onvruchtbaarheid

Hoe krijg je deze hormonen in balans?

Een gebalanceerde verhouding tussen de hormonen oestrogeen en progesteron kun je beïnvloeden door gezond te eten. Hierbij gaat het vooral om dat je zoveel mogelijk organisch voedsel eet. Dat is wat vers van het land komt. Eten wat niet door de voedingsmiddelenindustrie bewerkt is.

Stop met het eten van junkfood, suikers en andere bewerkte voeding!

Kies in plaats hiervan voor producten als:

 • Groenten (kool, broccoli, bloemkool, spinazie en spruitjes)
 • Citrus fruit (sinaasappel, limoen, grapefruit en citroen)
 • Volkoren producten, zoals zilvervliesrijst, volkoren brood en volkorenpasta, maar niet teveel want deze producten zijn rijk aan koolhydraten.

Meer weten over vrouwelijke hormoonbalans + afvallen?

Tijdens mijn zoektocht naar gezond eten en afvallen ben ik erachter gekomen hoe belangrijk het is dat je hormonen in balans zijn. Ik heb een aantal boeken gelezen die specifiek gaan over (vrouwelijke) hormonen en afvallen. Wil jij meer weten over afvallen en hormonen? Bekijk dan eens het boek Hormoonbalans voor vrouwen van Ralph Moorman en Barbara Havenith. Boek gaat specifiek over de vrouwelijke hormonen. Als deze uit balans zijn dan kun je te maken krijgen met veel gezondheidsklachten zoals PMS, overgangsklachten (als je in de overgang zit) en overgewicht. In dit boek worden 38 van deze klachten benoemd en krijg je tips om jouw hormonen in balans te krijgen.

Hoe staat het met jouw hormoonbalans? Wellicht heb je vragen of tips voor andere vrouwen. Laat hieronder een comment achter.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *