Is melk gezond? Ontdek hier de schokkende waarheid over melk

Is melk gezond? Ontdek hier de schokkende waarheid over melk

By on 30 januari 2018
Leestijd: 6 minuten

melk gezond

Is melk gezond?

Ons land staat bekend om haar zwart-witte grazers. We groeien op met koeien en krijgen op jonge leeftijd al glaasjes melk voorgeschoteld. Want ‘dat is goed voor je’. Maar is melk eigenlijk wel zo gezond?

Nederlanders houden van melk drinken

Melk drinken doen we graag in Nederland. Al is dat tegenwoordig wel iets minder dan vroeger. Zuivel neemt een belangrijke plaats in veel huishoudens in. Melk, kaas, yoghurtproducten en boter worden dagelijks gegeten.

Vroeger was het advies ‘drie glazen melk op een dag’ heel normaal. En wie herinnert zich niet de pakjes melk die in de drinkpauze op de basisschool werden uitgedeeld? Melk staat in de Schijf van Vijf en het is een soort ‘algemene norm‘ dat het gezond is. Generatie op generatie is doorgegeven dat melk drinken gezond is. We nemen dit dus ook snel voor waarheid aan; het is een gewoonte geworden.

Daarnaast is met de komst van allerlei andere dranken, zoals amandelmelk en sojamelk, die traditie rondom melk ietwat afgezwakt en zijn steeds meer mensen kritischer geworden op het drinken van melk. Want is melk wel zo gezond voor je?

Is melk gezond? De voordelen

Volgens de Schijf van Vijf is melk een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Je mag ‘enkele porties’ melk of andere zuivelproducten per dag. Hierbij gaat het niet om volle producten, maar om magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark.

Waarom melk in de Schijf van Vijf staat?

 • Het bevat veel calcium. Calcium is goed voor je botten. Zo helpt het bij botvorming en gaat het botbreuken tegen. Dit is vooral op wat oudere leeftijd belangrijk.
 • Het levert vitamine B2, B12. Melk is een manier om snel veel goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze vitaminen zijn vooral belangrijk bij de groei van kinderen.
 • Het zit vol met vitamine D. Vitamine D is moeilijk uit andere voedingsmiddelen te halen. Het zorgt ervoor dat kalk goed opgenomen kan worden door het gebit en de botten.

Lactose-intolerantie

Veel mensen kunnen van nature al niet goed tegen zuivelproducten. De lactose (melksuiker) die in deze producten zit, wordt niet goed door het lichaam verwerkt. Hierdoor kunnen ze darmklachten krijgen, vaak misselijk zijn of last hebben van winderigheid en diarree.

Er zijn verschillende vormen van lactose-intolerantie.

 1. Primaire lactose-intolerantie. Het lichaam maakt niet genoeg lactase aan om lactose te verwerken en kan hierdoor lactose minder goed verdragen.
 2. Secundaire lactose-intolerantie. De darmwand is beschadigd en kan hierdoor minder lactase aanmaken. Dit kan worden opgelost als de darmwand hersteld is.
 3. Aangeboren lactose-intolerantie. Vanaf de geboorte al wordt er geen tot weinig lactase aangemaakt door het lichaam.

Voor mensen met een lactose-intolerantie is het dus niet de vraag of ze melk mogen drinken. Ze kunnen er simpelweg niet goed tegen en vermijden het vanwege de nare klachten liever.

Nadelen van melk

Ondanks de voordelen van melk en het advies van gezondheidsinstellingen, heersen er steeds meer geluiden dat melk helemaal niet zo goed voor je is. Hier wordt dan ook steeds meer onderzoek naar gedaan.

 • Lactose = melksuiker. De lactose in melk wordt ook wel melksuiker genoemd. En bij alles waar het woord ‘suiker‘ aan te pas komt, gaan onze nekharen overeind staan. Dit is voor baby’s en kleine kinderen nodig voor de groei. Maar als volwassenen willen we niet meer groeien. (Want dat zal eerder in de breedte zijn!)
 • Botontkalking. Koemelk bevat calcium én fosfor. Het lichaam neemt calcium en fosfor op in de verhouding 2:1. Twee delen calcium en een deel fosfor. In koemelk zitten echter gelijke hoeveelheden calcium en fosfor. Daarom haalt het lichaam de calcium ergens anders vandaan – de botten!
 • Je wordt er dik van. In volle melk zitten veel verzadigde vetten. Deze vetten zijn slecht voor je lichaam. Ze kunnen ervoor zorgen dat je bloedvaten dichtslippen en verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast word je er dik van! Uit een onderzoek blijkt dat ook magere melk negatieve invloed heeft op je gewicht.
 • Het is slecht voor je huid. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat er een negatief verband is tussen acne en het drinken van melk. Vanwege de hormonen in melk (melk is immers afkomstig van zwangere koeien) worden hormonen in je eigen lichaam geprikkeld en wordt er meer talg geproduceerd.

Hoeveel melk mag je op een dag?

Het beste kun je zo min mogelijk melk drinken. Door de suikers die in melk zitten, stijgt je bloedsuikerspiegel sterk en is er in één keer veel energie in je lichaam. Deze energiepiek daalt weer snel, waardoor je in een energiedal terechtkomt.

Hierdoor krijg je hoofdpijn, voel je je moe, ben je lusteloos en krijg je snel honger. Als je dus elke dag een flinke glas melk neemt (of een halve liter, volgens de Schijf van Vijf), krijg je elke dag flinke energieschommelingen.

Houd je toch ontzettend veel van melk en wil je niet per se afvallen? Als je niet lactose-intolerant bent, is een half glas melk per dag oké. Ga dan wel voor magere melk en vermijd volle melk. In volle melk zitten onverzadigde vetten die erg slecht zijn voor je lichaam.

Wil je afvallen? Probeer melk dan écht te vermijden. De suikers en calorieën zijn de moeite niet waard! Neem melk dan alleen lekker op je cheat dayDit geldt overigens ook voor andere zuivelproducten.

Alternatieven voor melk

Je kunt hele lekkere alternatieven voor melk nemen! Gebruik bijvoorbeeld amandelmelk, havermelk, rijstemelk of kokosmelk. Doe ze in je smoothie of maak er je ontbijtje (havermout) mee. Kijk wel goed op de verpakking of er geen kunstmatige zoetstoffen of andere suikers aan toegevoegd zijn.

Ook sojamelk is een populaire melkvervanger. Wel moet je van sojamelk niet te veel nemen. Dit is namelijk ongefermenteerde soja. Deze soort soja is niet gefermenteerd en heeft zijn natuurlijke vorm behouden. Ongefermenteerde soja bevat fyto-oestrogenen die de hormoonhuishouding in je lichaam verstoren.

Daarnaast bevat ongefermenteerde soja de antistof fytinezuur. Dit stofje zorgt ervoor dat de goede voedingsstoffen (vitamine B, vitamine K, koper, ijzer, calcium, fosfor, magnesium en kalium) minder goed door het lichaam opgenomen worden. Het bindt zich namelijk aan mineralen als zink, ijzer en magnesium.

Wil jij de nodige kilo’s afvallen en dagelijks gezond eten? En kun je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Bekijk dan eens ons koolhydraatarm 50 dagen programma.

Dit is een programma voor 50 dagen, met elke dag heerlijke koolhydraatarme recepten. De recepten bevatten voornamelijk langzame koolhydraten, onverzadigde vetten en veel eiwitten. Zo leer je heel bewust en gevarieerd eten (en genieten!).

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

3 Comments

 1. branco

  20 juni 2019at18:28

  Ik drink al 20 jaar ruim 4 liter volle melk tot rauwe melk per dag. Heb nergens last van. Verder drink ik geen koolzuurhoudende dranken, weder water. Artsen zeggen dat ik melk verslaafd ben. Tjah shit happens. Maar merk niks van deze nadelen. Je botten worden er inderdaad niet sterker op. Al 3x me tenen gebroken. Of melk echt zo slecht is.. na 20 jaar geen problemen gehad.

 2. Stella

  28 januari 2019at13:21

  slib en dichtslibben

 3. Dre

  24 februari 2018at20:10

  Zuivel is een grote veroorzaker van kanker en andere ellende. Dit omdat melk van een koe is gemaakt om een kalf een koe te maken. Het zit vol met groeihormonen waar foute cellen op floreren. Niels, als je een site wil maken waarbij je eerlijk bent tegenover anderen betreffende voeding doe dan onderzoek aub.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *