Makkelijk afvallen door te Vasten » Makkelijk Afvallen

Makkelijk afvallen door te Vasten

By on 11 maart 2016
Leestijd: 6 minuten

makkelijk afvallen door detoxen en vasten

Door af en toe te vasten kun je je lichaam reinigen en krijg je meer energie. Het is een goede start om af te vallen en doorbreekt je suikerverslaving. Meer weten over vasten en detoxen? Lees dit artikel! Ik leg je precies uit wat detoxen en vasten inhoudt en wat de grote voordelen zijn.

Wat is detoxen?

Wat is detoxen precies en wat doet het met je lichaam? Detoxificatie, oftewel: detoxen, is het ontgiften van je lichaam. Je ontgift je lichaam van alle schadelijke stoffen die erin opgeslagen zitten.

Deze schadelijke stoffen krijgen we binnen via de lucht (rook, uitlaatgassen) of door het voedsel dat we eten (E-nummers, antibiotica). Normaal gesproken kan ons lichaam deze schadelijke stoffen zelf afvoeren. Je lever zuivert je bloed namelijk van afvalstoffen en gifstoffen. Maar zijn het er te veel? Dan kan je lever dit niet aan. De stoffen blijven dan in je bloed zitten en worden opgeslagen in onder andere je vetcellen. Daar blijven ze zitten tot je er zelf iets aan doet.

En dat kan door middel van detoxen! Hierbij reinig je je lichaam door je voedingspatroon te wijzigen. Je haalt alle ‘rotzooi’ en slechte stoffen uit je eetpatroon en je eet veel groente en fruit. Een detox kuur kan bijvoorbeeld bestaan uit: een week lang alleen maar water, sappen en detox thee drinken; een week lang groene smoothies nemen of een vast aantal uren of dagen te vasten.

Lees mijn artikel als je benieuwd bent naar verschillende detox kuren. Naast het doen van een detox kuur, is het ook belangrijk dat je hele voedingspatroon aangepast wordt. Zorg dus dat je:

  • Iedere dag gezond eet. Vermijd ongezonde koolhydraten, maar ga voor goede vetten en veel eiwitten. Op deze manier krijg je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen en lukt het je lichaam beter om de gifstoffen af te voeren.
  • Schadelijke stoffen vermijdt. Eet dus biologisch, natuurlijk en vermijd voedsel met veel E-nummers. Vooral smaakversterker E621 moet je vermijden.
  • Veel water drinkt. Water werkt zuiverend voor je lichaam. Naast water kun je ook thee nemen. Kies hierbij voor kruidenthee, groene thee of detox thee.

Vasten als je moeilijk afvalt

Vasten is een goede manier om te detoxen. Het is hierbij wel erg belangrijk om tijdens de maaltijden (wanneer je niet vast) gezond te blijven eten. Dat wil zeggen: koolhydraatarm, weinig suikers, goede vetten en veel eiwitten.

Eet je gezond, maar val je moeilijk af? Dan kan vasten je helpen en kan het zelfs heel effectief zijn. Het idee hierachter is als volgt: om eten te verwerken geeft je lichaam insuline af. Als je de hele dag door eet, moet je lichaam continu insuline afgeven. Op een gegeven moment kunnen de cellen in je lichaam hier ongevoelig voor worden en is je insulineniveau uit balans. Dit kan ervoor zorgen dat je maar slecht afvalt.

Door te vasten geef je je lichaam af en toe rust, zodat je insulineniveau weer in balans komt. Hoe je dat doet?

Periodiek vasten

De beste maner is door periodiek te vasten (intermittent fasting). Het is niet goed voor je als je het vasten direct heel rigoureus aanpakt en meteen een hele week niks meer eet om je lichaam te detoxen. Hierdoor raakt je normale eetpatroon in de war.

Periodiek vasten is vasten met tussenpozen, waarbij je op regelmatige tijden geen vast voedsel meer eet. Hierdoor eet je minder vaak en geef je je lichaam af en toe rust.

Ik raad je daarom aan om 1 dag per maand te vasten. Drink op die dag veel water en thee.

Vasten om het afvallen te kickstarten

Als je moeilijk afvalt is het dus een idee om af en toe periodiek te vasten. Maar vasten kan je ook helpen om het afvallen te kickstarten, dus snel op gang te brengen. Probeer bijvoorbeeld een paar dagen geen vast voedsel meer te eten, maar enkel groene smoothies te drinken.

Na die dagen heb je je lichaam gezuiverd en kun je definitief veranderen van eetpatroon. Als je daarna begint met koolhydraatarm eten, begin je als ware met een ‘schone lei’. En kun je met je koolhydraatarme dieet de nodige kilo’s kwijtraken. Lees meer over mijn groente smoothie dieet, waarin ik door middel van detoxen en vasten 7,8 kilo verloor!

Ma’s tip: wil je meer advies over afvallen en hoe je niet terugvalt in oude gewoontes? Lees dan hier mijn 7 gouden tips!

Vasten om je suikerverslaving te doorbreken

Door te vasten kun je ook van je suikerverslaving afkomen. Voor welke detoxkuur je ook kiest, daar zal in ieder geval geen suiker aan te pas komen! Je lichaam heeft slechts 72 uur nodig om af te kicken van suikers. Besluit je dus een aantal dagen te vasten, dan zul je snel van je suikerverslaving afkomen.

Natuurlijk is het lastig om na het detoxen helemaal geen suikers meer te nemen. Maar je doorbreekt op deze manier wel je suikerverslaving en je zult daarna hoogstwaarschijnlijk een stuk minder suikers nemen. En af en toe zondigen mag best, al doe je het maar met mate.

Conclusie + tips

Je lichaam detoxen door periodiek te vasten is erg effectief. Het helpt je van je suikerverslaving af te komen, helpt je bij het afvallen en kan een goede start zijn om te beginnen met een koolhydraatarm dieet.

Let op: vasten betekent niet in dat je jezelf moet verhongeren. Het is niet de bedoeling dat je jezelf uithongert. Zorg er daarom voor dat je goed je eigen lichaam in de gaten houdt. Ga je je erg slecht voelen (moe, rillerig), dan kun je beter stoppen met vasten. Zorg er daarbij ook voor dat je op de momenten dat je wel eet, ook voldoende neemt. Neem goede voedingsstoffen (goede vetten, veel eiwitten) en ruime porties.

Respect voor het lijden: dit gezegd hebbende, vasten & detoxen zal niet altijd makkelijk zijn. Suiker is super verslavend en je lichaam zal tijdens het detoxen om suiker gaan vragen. Heb respect voor het lijden. Ofwel: geef niet gelijk toe aan je hersenen die om suiker vragen. In plaats daarvan, keer je naar binnen. Besef jezelf dat het nemen van suiker er alleen maar voor zorgt dat jij je nog slechter gaat voelen. En schuldiger. Waardoor je vervolgens weer suiker gaat pakken om dat gevoel niet te hoeven voelen. Snap je?

MA’s tip: in mijn koolhydraatarm 50 dagen menu staan lekkere recepten met heel weinig koolhydraten om uit te proberen na het detoxen!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

2 Comments

  1. Rianne Heidinga

    8 november 2017at21:20

    Wat raad je aan betreft dat vasten? 1 dag of 3 dagen? Anagezien ik ook iets lees over 72 uur dat je dan van je suikerverslaving af bent. Ik ben afgelopen maandag begonnen met de detox, maar dat is niet mijn ding. Vandaag gestopt vanwege overgeven steeds. Vasten zou meer mijn ding zijn, vandaar mijn vraag.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *