Makkelijk afvallen door koolhydraatarm eten? » Makkelijk Afvallen

Makkelijk afvallen door koolhydraatarm eten?

By on 26 augustus 2015
Leestijd: 5 minuten

Koolhydraatarm eten is niet wat wij gewend zijn. Het is ons met de paplepel ingegoten om brood, pasta, rijst, aardappelen en ontbijtgranen te eten. Het liefst eten we bij iedere maaltijd wel iets uit deze groep. Ook drinken we regelmatig frisdrank en eten we bewerkte voedingsmiddelen waar veel geraffineerde suikers aan toegevoegd zijn.

Koolhydraatarm eten lijkt voor de meeste van ons dan ook bijna onmogelijk en vaak wordt zelfs gedacht dat het ongezond is om te eten volgens een koolhydraatarm dieet.

Toch is er steeds meer bewijs dat een koolhydraatarme leefwijze veel voordelen heeft voor de gezondheid. Vooral als je overgewicht hebt is het aan te raden om hier eens mee aan de slag te gaan. In dit artikel lees je hoe koolhydraatarm eten er voor kan zorgen dat je voor altijd van je overtollige kilo’s afkomt.

Heeft je lichaam koolhydraten nodig?

Om in leven te blijven heeft je lichaam eten en drinken nodig om energie uit te halen. Het kan energie halen uit drie verschillende soorten brandstof:

 1. Koolhydraten: Deze voorzien je lichaam snel van energie en zijn onder te verdelen in twee groepen, de snelle en de langzame. De snelle vind je voornamelijk in brood, aardappelen, rijst, pasta, ontbijtgranen, pizza en andere bewerkte producten waar geraffineerde suikers aan toegevoegd zijn. De langzame koolhydraten vind je in groente, quinoa, peulvruchten, quinoa, havermout en zoete aardappelen.
 2. Eiwitten: Dit zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze zitten vooral in ei, vlees, vis, quinoa en peulvruchten. Ze zijn onder andere belangrijk voor het aanmaken en herstellen van je botten, haar, weefsel en nagels.
 3. Vetten: Deze zijn simpel gezegd onder te verdelen in twee soorten. Natuurlijke vetten die gezond zijn voor je lichaam en een positief effect hebben op je gezondheid, ze zitten in vette vis, avocado, noten, zaden, ei en oliën. Ongezonde vetten die zijn te vinden in bewerkte producten zoals gefrituurde producten of bak- en braadvet.

Koolhydraatarm eten is moeilijk

In ons Westerse eetpatroon zijn wij eraan gewend geraakt om veel energie uit koolhydraten te halen. We eten ze bij bijna iedere maaltijd en bij ieder tussendoortje.

Dat snoep, frisdrank en andere bewerkte producten ongezond zijn is voor de meeste mensen wel duidelijk. Maar dat brood, rijst, pasta en aardappelen ongezond zijn willen de meeste mensen toch niet geloven. Toch is het vele consumeren van deze voedingsmiddelen waarschijnlijk de oorzaak dat jij een aantal kilo te zwaar bent.

Ik hoor je denken, maar hoe kan dat dan? Ik zal het je proberen uit te leggen.

Hoe komt het dat koolhydraten je dik maken?

In je lichaam worden de koolhydraten uit deze producten omgezet in glucose. Dit moet vanuit het bloed naar verschillende cellen in je lichaam gestuurd worden om omgezet te worden in energie. Om dit mogelijk te maken maakt je lichaam het hormoon insuline aan die de glucose naar de cellen verplaatst. Het is gevaarlijk om teveel glucose in je bloed te hebben, daarom wilt je lichaam de glucose zo snel mogelijk uit je bloed naar de cellen verplaatsen. Als er veel glucose in je bloed zit, moet het lichaam dan ook veel insuline aanmaken.

Omdat we zoveel koolhydraten eten krijgen we meer glucose binnen dan we nodig hebben en dan verbruikt kan worden. We hebben daardoor constant een hoog insulinegehalte. Een deel van de glucose wordt gebruikt om energie van te maken, maar het deel dat over blijft wordt opgeslagen als lichaamsvet. Daar komt nog bovenop dat het hoge insulinegehalte er voor zorgt dat de glucose die opgeslagen wordt erg moeilijk te verbranden is. Er wordt dus constant glucose opgeslagen als lichaamsvet dat bijna nooit meer verbrand kan worden. Daardoor word je langzaam steeds dikker.

Het koolhydraatarm dieet is een gezonde oplossing

Om dit te doorbreken raad ik je van harte aan: ga koolhydraatarm leven. Pas als je stopt met het geven van koolhydraten aan je lichaam, kan het weer over gaan op het verbranden van lichaamsvet. Als je dat eenmaal door hebt ga je begrijpen hoe een koolhydraatarm dieet er voor kan zorgen dat je voor altijd slank door het leven kan gaan.

En denk nu niet dat je niets meer kan eten als je koolhydraatarm door het leven gaat. Je zal versteld staan van hoeveel en hoe lekker je kunt eten. Koolhydraatarm eten betekent ook niet dat je nooit meer koolhydraten mag eten. Je lichaam heeft elke dag koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Wat de meeste mensen niet weten is dat je eigenlijk al genoeg koolhydraten binnenkrijgt als je voldoende groenten en fruit eet.

Tips om koolhydraatarm en slank door het leven te gaan:

 • Eet enkel natuurlijke voedingsmiddelen.
 • Vermijd snelle koolhydraten. Eet dus geen brood, aardappelen, pasta, rijst, pizza, ontbijtgranen en bewerkte producten. Eet enkel langzame koolhydraten uit quinoa, zoete aardappel, havermout en peulvruchten. Eet uit deze groep maximaal 1 keer per dag.
 • Haal je energie voornamelijk uit natuurlijke vetten en eiwitten. Dit betekent dat je vooral de volgende voedingsmiddelen eet: vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, oliën.
 • Eet zoveel groenten als je wilt
 • Eet maximaal 2 stukken fruit
 • Drink geen frisdranken, maar enkel water, kruidenthee en maximaal 2 koppen zwarte koffie.
 • Sla nooit een maaltijd over
 • Neem drie keer per dag een gezond tussendoortje, bijvoorbeeld een gekookt ei, rauwe noten, of groenten met een zelfgemaakte humus dip

Ma’s tip: wil jij nog meer tips en inspiratie over koolhydraatarm eten? Bekijk ons artikel met 26 effectieve tips voor koolhydraatarm eten!

Wat is jouw ervaring met koolhydraatarm eten? Laat je horen in de comments!

Facebook Reacties

About Anita Mulderij

2 Comments

 1. Nella

  10 mei 2018at22:37

  Geachte meneer/mevrouw

  Ik wil graag de boek zelf van makkelijk afvallen kopen en niet de e-book. Kunt u mij een link hiervoor sturen. Want op de site zie ik alleen e-book of hebben jullie geen boeken meer?

  Met vriendelijke groet,

  Nella Pieter

  • Makkelijk Afvallen

   11 juni 2018at18:33

   Hoi Nella, we verkopen alleen het E-Book! Zo neem je de recepten en tips altijd makkelijk met je mee en kunnen we het boek nasturen mocht je deze kwijtraken. Je kunt deze openen op je computer, dus je hebt geen e-reader nodig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *