Lactosevrij eten: wanneer wel en wanneer niet? » Makkelijk Afvallen

Lactosevrij eten: wanneer wel en wanneer niet?

By on 20 april 2017
Leestijd: 5 minuten

lactosevrij eten

Wanneer moet je lactosevrij eten en wanneer hoeft dat niet? Wat is lactose eigenlijk? En welke producten zijn lactosevrij? Wij hebben het voor je uitgezocht en geven je uitgebreid antwoord over lactosevrij eten.

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie betekent dat lactose niet goed verdragen wordt door het lichaam. Lactose is een suiker in melkproducten (daarom ook wel melksuiker genoemd). Normaal gesproken wordt deze lactose door het lichaam omgezet, waardoor het verteerd kan worden in de darmen.

Voor deze omzetting is lactase nodig, wat wordt geproduceerd door de darmwand. Lactase is een enzym dat de lactose in melkproducten verteert zodat het wordt opgenomen in het lichaam.

Bij mensen met lactose-intolerantie werkt dit anders. Hun lichaam maakt namelijk niet genoeg lactase aan. Hierdoor kan de lactose niet verteerd worden en komt het onverteerd in de darmen terecht.

Er zijn drie vormen van lactose-intolerantie:

 1. Primaire lactose-intolerantie: dit is de vorm van lactose-intolerantie waarbij er te weinig lactase wordt aangemaakt. De productie van lactase neemt vooral bij Aziaten, Afrikanen, Zuid-Europeanen en Zuid-Amerikanen af. Zij kunnen melkproducten dan ook vaak minder goed verdragen.
 2. Secundaire lactose-intolerantie: deze vorm van lactose-intolerantie ontstaat wanneer de darmwand beschadigd raakt waardoor er te weinig lactase wordt aangemaakt. Als de darmwand weer herstelt, kan de lactose-intolerantie verdwijnen.
 3. Aangeboren lactose-intolerantie: bij deze vorm van lactose-intolerantie vindt er vanaf de geboorte al geen tot zeer weinig productie van lactose plaats. Baby’s met aangeboren lactose-intolerantie kunnen daarom ook niet tegen moedermelk.

Symptomen lactose-intolerantie

De onverteerde lactose komt in de darmen in contact met bacteriën. Hierbij kan een gistingsproces ontstaan waardoor er gassen vrijkomen. Vaak zijn de gevolgen hiervan: darmklachten, misselijkheid, winderigheid en diarree. De mate van deze klachten is afhankelijk van de voeding die wordt gegeten en de hoeveelheid lactase die door de darmwand wordt aangemaakt.

Deze klachten ontstaan dus als er melkproducten in normale hoeveelheden gegeten of gedronken worden. Vaak hebben mensen niet door dat ze lactose-intolerant zijn. Dit komt bijvoorbeeld omdat ze maar heel kleine hoeveelheden zuivel nemen waardoor ze de klachten niet direct verbinden aan zuivelproducten.

Komen deze klachten je bekend voor? Denk dan eens na over lactosevrij eten.

Producten met lactose

Lactose zit voornamelijk in:

 • Melk, karnemelk (zowel mager, halfvol als vol)
 • Geitenmelk, schapenmelk (en alle andere dierlijke melksoorten)
 • Yoghurt, kwark, vla, pudding, pap, ijs
 • Yoki (en andere yoghurtdrinks)
 • Zachte kazen als smeerkaas, hüttenkäse, roomkaas, zachte geitenkaas, mozzarella, feta, ricotta, brie
 • Slagroom, zure room, crème fraîche, mascarpone
 • Melkchocolade, witte chocolade, chocolademelk

Dus niet alleen melk of yoghurt, maar ook slagroom, brie, yoghurtdrinks en zelfs chocolade bevatten lactose! Gelukkig is een lactose-intolerantie niet het einde van de wereld. Er zijn veel goede alternatieven die je kunt nemen – zónder lactose.

Lactosevrij eten

Maar wat zijn die alternatieven dan? Zoals je kunt zien komt lactose voor in melkproducten, maar dus ook in producten waarin melk of melkpoeder is verwerkt. Het is niet altijd even duidelijk in welke producten dit wel en niet zit. Kijk daarom goed op de verpakking van de producten die je koopt; hier staat precies op wat de toevoegingen zijn en of dat ook lactose/melksuiker/melkpoeder is.

Soja

Om melkdranken te vervangen (koemelk, geitenmelk, schapenmelk..) kiezen mensen vaak voor melk op basis van soja. Soja wordt gemaakt van sojabonen en is een plantaardige voedingsstof. Het is dus een plantaardige vervanger van dierlijke melksoorten en komt hier qua voedingswaarden ongeveer mee overeen.

Wel zijn er verschillende meningen over het gebruik van sojamelk. Sojamelk wordt namelijk gemaakt van ongefermenteerde soja; de soja is dus niet gefermenteerd. Hierdoor bevat sojamelk veel fyto-oestrogenen en fytinezuur die de goede voedingsstoffen ‘wegdrukken’ en de hormoonhuishouding verstoren.

Daarom raden we je aan om niet te kiezen voor sojamelk als vervanger van dierlijke melkproducten.

1.      Vervangers voor melk of melkproducten

Andere plantaardige melksoorten daarentegen zijn wél goede vervanger van dierlijk melk. Denk hierbij aan:

 • havermelk
 • rijstmelk
 • kokosmelk
 • amandelmelk

Daarnaast is er ook speciale lactosevrije melk op de markt.

2.      Vervangers voor zachte kazen

Harde kazen bevatten vrijwel geen lactose, dus kun je prima nemen als je lactose-intolerant bent. Neem daarom harde kazen, zoals:

 • oude kaas
 • belegen kaas
 • harde geitenkaas
 • Parmezaanse kaas

3.      Vervangers voor slagroom, zure room etc.

De vette melkproducten bevatten minder lactose dan de pure dierlijke melksoorten. Toch bevatten ze nog wát lactose.

Daarom kun je beter op zoek gaan naar een goede vervanging als je lactose-intolerant bent. Zo bevatten kokosroom en roomsoorten op basis van plantaardige melksoorten geen lactose.

4.      Vervangers voor chocolade met lactose

Wil je lactosevrij eten dan hoef je niet bang te zijn dat je nooit met chocolade mag. Pure chocolade bevat namelijk geen lactose. Om pure chocolade te maken wordt er geen melkpoeder gebruikt, wat bij witte chocolade en melkchocolade wél het geval is.

Daarom is pure chocolade vrij van lactose en kun je dat prima nemen. Daarnaast zijn ook de chocolade gemaakt van plantaardige melkproducten geschikt.

Ma’s tip: wil jij makkelijk afvallen? Volg dan Ma’s koolhydraatarm 50 dagen programma! Een programma met weekmenu’s vol heerlijke, koolhydraatarme recepten.

(Inspiratie)bronnen:

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

One Comment

 1. Arda huisman

  22 april 2017at15:25

  Niet alleen darmklachten. Mijn keel zwelt op en krijg kriebelhoest van extra slijmvorming door de lactose. Enorme hoestbuien,tot braken aan toe. Veel schuimende slijmproductie Dit is niet goed bekend en wordt daarom nooit vermeld.
  Baby’s en kinderen hebben dan ook vaak ontstekingsreacties zoals bronchitis, astmatische klachten en oorontsteking.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *