Kurkuma: heilig poeder van de geelwortel » Makkelijk Afvallen

Kurkuma: heilig poeder van de geelwortel

By on 13 mei 2018

kurkuma

Kurkuma werkt antioxiderend en helpt ernstige ziekten voorkomen. Hoe dat werkt? Je leest er hier alles over!

Kurkuma, dat is toch het kruid dat de smaak en kleur aan Indische curry geeft? Dat klopt! Kurkuma is een krachtig kruid…

Het kruid wordt niet alleen maar gebruikt om gerechten en producten, zoals bijvoorbeeld inkt, kleur te geven. Naast zijn toepassing als kleurstof, wordt de van oorsprong Indische geelwortel van oudsher gebruikt als medicijn tegen allerlei kwaaltjes en ziekten. 

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een kruid, of specerij, die wordt gewonnen uit geelwortel (familie van de gemberwortel). De wortels worden voornamelijk verbouwd in India. In dit land wordt het kruid dan ook al jaren gebruikt voor allerlei doeleinden. De Indische bevolking noemt kurkuma zelfs hun ‘heilige poeder’.

Waarom kurkuma heilig is? Je leest het onder het kopje ‘Is kurkuma gezond?’

De bekendste toepassing van kurkuma is die als smaakmaker aan Indische curry. Wist jij dat kurkuma een vast bestanddeel is van kerriepoeder?

Smaak

Kurkuma heeft een milde, licht nootachtige smaak. Ook staat de specerij bekend als bitter en wordt het door sommigen bestempeld als peperig. Het gebruik van een kleine hoeveelheid kurkuma zorgt al voor een sterke afgifte van de smaak én heeft een positieve invloed op de gezondheid.

Je hebt dus maar een kleine dosis kurkuma nodig voor een groot effect!

Kurkuma, geelwortel of turmeric?

Google op de zoekterm ‘kurkuma’ en je komt van alles tegen: geelwortel, koenir, koenjit of turmeriek… Wat betekenen al die termen?

Omdat kurkuma een van oorsprong Indisch kruid is, zijn ook de Indische namen doorgedrongen tot de Westerse wereld. In de oorspronkelijke keuken vind je het kruid onder de namen koenir of koenjit.

Toen de specerij doordrong tot de Westerse keuken, noemden we het van oudsher tarmeriek. Deze benaming is waarschijnlijk afgeleid van de Engelse vertaling van het woord: tumeric.

Waarom het kruid nu wordt aangeduid als kurkuma? Wij zien geen andere reden dan een mooie samenvoeging van de originele- en Engelse naam.

Al die verschillende namen? Ze betekenen allemaal hetzelfde!

Kurkuma kruiden, poeder, tabletten of pillen: welk supplement moet ik gebruiken?

Kurkuma is dus een kleurstof en smaakmaker uit de Indische keuken, die gewonnen wordt uit de geelwortel.

De specerij die wordt toegevoegd aan curry en andere maaltijden is meestal kurkuma in poeder vorm. Dit is eenvoudig te mixen met sauzen en rijst, en in het geval van maaltijden beter te doseren.

Maar in welke vormen komt het kruid nog meer?

Als jij kurkuma neemt als voedingssupplement, dus als aanvulling op je dagelijkse eetpatroon, is een poeder helemaal niet zo handig te doseren. De sterke kurkuma smaak is niet lekker bij iedere maaltijd, en bovendien is het gemakkelijk een supplement gewoon met een glas water in te nemen.

Gelukkig zijn er verschillende vormen kurkuma verkrijgbaar.

 • puur poeder
 • puur poeder in capsules
 • extract in tabletten of pillen

Voor welke vorm kies jij? Zelf slik ik dagelijks capsules.

kurkuma in poeder supplementen tabletten en pil vorm

Is kurkuma gezond?

Kurkuma is super gezond! Er wordt steeds meer bekend over de positieve effecten van deze superwortel, maar wist jij dat het kruid in India al veel langer wordt gebruikt als wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes?

In India wordt kurkuma traditioneel gebruikt om de genezing van wondjes en schrammen te bevorderen. Echter blijken, bij langer gebruik, de positieve effecten van de wortel veel verder te gaan dan oppervlakkige genezing!

Kurkuma bevat een enorm hoge dosis, natrium, kalium en antioxidanten die helpen giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Het werkt ontstekingsremmend en genezend. Bij langdurig gebruik helpt kurkuma zelfs bij het voorkomen van ernstige ziektes.

Waar is geelwortel goed voor?

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat gebruik van kurkuma op de lange termijn werkt als medicijn tegen ernstige ziektes zoals trombose, reuma, dementie, kanker en de ziekte van Parkinson. Sommige bronnen beweren zelfs dat het langdurig gebruik van kurkuma in de Indische keuken ervoor heeft gezorgd dat Alzheimer in India nauwelijks voorkomt.

Naast het voorkomen van ernstige ziektes, is kurkuma je beste vriend bij het afvallen.

Het ondersteunt de spijsvertering en helpt bij een goede regulering van het vetweefsel. 

De beste kurkuma koop je hier

De positieve effecten van kurkuma op een rijtje:

 • Kurkuma helpt bij het genezen van oppervlakkige kwaaltje zoals sneetjes en schrammen
 • Het kruid bevat een hoge dosis mineralen, zoals natrium en kalium
 • Kurkuma werkt antioxiderend, ontgiftend en genezend
 • Het helpt ernstige ziekten zoals kanker, dementie, reuma en trombose te voorkomen
 • Kurkuma verbetert de spijsvertering en helpt bij het afvallen!

kurkuma is een indisch kruid uit geelwortel

Hoeveel kurkuma kan ik nemen?

Kurkuma is een krachtig kruid dat bij een kleine dosis al enorme positieve effecten op het lichaam heeft! Volwassenen kunnen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag nemen. Dit staat gelijk aan één kurkuma supplement in de vorm van een capsule, tablet of pil.

MA’s tip: Neem kurkuma in met een snufje zwarte peper. Door deze combinatie neemt het lichaam de geelwortel extra snel op.

Kan ik kurkuma nemen tijdens de zwangerschap?

Er zijn over het gebruik van kurkuma tijdens de zwangerschap geen harde feiten bekend, maar toch wordt afgeraden het kruid te gebruiken. Neem geen risico voor je ongeboren kindje en vermijd tijdens de zwangerschap het nemen van kurkuma supplementen.

Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van kurkuma?

Op de korte termijn en bij normale doseringen zijn geen negatieve effecten door het gebruik van kurkuma bekend. Ook volwassenen die tot een periode van zes weken een overdosis kregen toegediend, hadden geen last van bijwerkingen.

Slechts een klein deel van de gebruikers van geelwortel, ervaart negatieve bijwerkingen na het innemen van een flinke overdosis kurkuma (we hebben het over innamen van meer dan 1000mg kurkuma in één keer). Bijwerkingen die werden gemeten zijn:

 • Een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Huiduitslag (bij een inname van meer dan 8000mg kurkuma in één keer)

Bij normaal gebruik is het zeer onwaarschijnlijk dat je negatieve effecten van kurkuma zult ervaren. En zeg nou zelf, waarom zou je een overdosis nemen?

MA’s tip: Neem jij ’s ochtends een kurkuma supplement in en ervaar je hierna een licht misselijk gevoel? Neem het supplement in met een glaasje water na de maaltijd in plaats van op een lege maag.

Waar kan ik kurkuma kopen?

Kurkuma poeder vind je in de supermarkt tussen de specerijen.

Ben je op zoek naar een kurkuma supplement? Het kruid is te koop als poeder in capsules en als extract in tabletten en pillen. Kurkuma supplementen koop je bij de drogist of natuurwinkel

Ma’s Tip: de beste kurkuma koop je in de webshop van Nutribites. Deze word gerund door een vriend van mij, Bernard Favier, en ik weet dat hij het beste kurkuma supplement heeft op de Nederlandse markt. 

Recepten met kurkuma

De meest bekende toepassing van kurkuma is die in Indische curry, maar je kunt het kruid gemakkelijk verwerken in meerdere recepten! Kurkuma in poedervorm is eenvoudig te doseren en slechts een klein beetje poeder heeft al een positief effect op het lichaam.

Je kunt de ochtend al beginnen door kurkuma toe te voegen aan je yoghurt. Misschien houdt jij niet van de nootachtige, bittere smaak. Je kiest dan voor een supplement in de ochtend, of voegt kurkuma toe aan een andere maaltijd!

Wat dacht je van een sla-dressing met kurkuma, kurkuma door de rijst of gemengd met een (pasta-) saus? 

Kurkuma thee

Naast Indische curry is een andere, zeer effectieve, toepassing het drinken van kurkuma thee. Door het drinken van een kopje van deze thee krijg jij gemakkelijke je dagelijkse dosis geelwortel binnen.

Hoe maak je kurkuma thee?

 • Zet water aan het koken.
 • Pak een grote mok en doe hier een snufje zwarte peper in.
 • Voeg een theelepel kurkuma toe.
 • Snijdt een citroen in kwarten en leg een kwartje in je mok.
 • Hang een zakje kamillethee in de mok.
 • Als het water heeft gekookt voeg je het toe aan de mok. Roer even door en laat drie minuten trekken.
 • Je kunt nu het zakje kamillethee en de citroen verwijderen. De kurkuma zal niet helemaal oplossen in het water, maar zijn werkzame stoffen zijn opgenomen in het vocht!

Of wat dacht je van deze lekkere (veganistische) kurkuma latte?

Wil je kurkuma kopen? Ik heb onderzoek gedaan naar de beste kurkuma supplementen en de nutribites kurkuma is als beste uit te test gekomen. 

Facebook Reacties

About Veerle de Boer

Schrijven en voeding zijn Veerle's grootste passies. Als zelf benoemd koolhydraatarm-expert, zoekt ze voor jou de lekkerste recepten en deelt informatie waar jij iets mee kunt. Eat healthy, feel good!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *