Koolhydraten in fruit: welke soorten passen in een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten in fruit: welke soorten passen in een koolhydraatarm dieet?

By on 1 augustus 2016
Leestijd: 4 minuten
koolhydraten in fruit


Koolhydraten in fruit: weet jij welke fruitsoorten je het beste kunt nemen?

Fruit past perfect in een gezond koolhydraatarm voedingspatroon. Het bevat veel goede voedingsstoffen als vitaminen en mineralen en het geeft je een verzadigd gevoel. Er kan niet ontkend worden dat fruit koolhydraten bevat, maar er zit wel een verschil tussen de verschillende fruitsoorten. Lees in dit artikel alles over koolhydraten in fruit.

Fruit: koolhydraten, water en vezels

Fruit bestaat voor een groot deel uit koolhydraten, vezels en water. Alle soorten fruit bevatten dus koolhydraten. Wil je helemaal geen koolhydraten eten dan zou je fruit helemaal moeten vermijden.

Maar volg je een koolhydraatarm dieet, waarbij een beperkt inname van koolhydraten best mag? Dan hoef je ook fruit niet helemaal te vermijden. Sterker nog, in fruit zitten belangrijke vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Bovendien zijn de koolhydraten die in fruit zitten namelijk veel beter dan de koolhydraten in koek of snoep. Daarnaast worden de vezels gelijkmatig opgenomen in je lichaam. Je weet wat ze zeggen:

‘An apple a day keeps the doctor away’

Eet gevarieerd

Wist je dat de kleur van je voeding iets zegt over de voedingswaarde? Wil je er zeker van zijn dat je van alles wat binnenkrijgt, ga dan in de supermarkt voor de kleurrijkste boodschappenmand.

Onthouden
Fruit is supergezond en bevat essentiële vitaminen. In een koolhydraatarm dieet kies je 1 stuk fruit per dag. Kies elke dag een andere vrucht voor een gevarieerd en gebalanceerd menu.

Hoeveel koolhydraten in fruit?

Nu is de ene vrucht de andere niet en sommige passen nu eenmaal beter in een Kha dieet. Wij maakten voor jou een handige lijst van fruitsoorten. Deze is opgedeeld in drie categorieën:

 1. Fruitsoorten met weinig koolhydraten: onder deze categorie vallen soorten fruit die weinig koolhydraten bevatten. Kies dus vooral fruitsoorten uit deze lijst.
 2. Fruitsoorten met gemiddeld aantal koolhydraten: onder deze categorie vallen soorten fruit die een gemiddeld aantal koolhydraten bevatten.
 3. Fruitsoorten met veel koolhydraten: onder deze categorie vallen soorten fruit veel koolhydraten bevatten. Probeer van deze categorie zo min mogelijk te eten als je let op je koolhydrateninname.

We laten je nu een indeling zien van het aantal koolhydraten in fruit. Let op: in dit overzicht staat het aantal gram koolhydraten weergegeven per 100 gram van de betreffende vrucht. De lijst met categorieën vind je onder de afbeelding.

Er is fruit met veel en weinig koolhydraten

Fruit met weinig koolhydraten

 • Avocado (1,5 g)
 • Bessen (8 g)
 • Nectarine (6,5 g)
 • Perzik (8,7 g)
 • Bramen (8,5 g)
 • Aardbei (6,0 g)
 • Meloen (7,5 g)

Fruit met een gemiddeld aantal koolhydraten

 • Sinaasappel (9,5 g)
 • Ananas (13,5 g)
 • Kersen (12 g)
 • Peer (11 g)
 • Druiven (12 g)
 • Appel (12 g)
 • Frambozen (8 g)
 • Mandarijn (10,1 g)
 • Pruimen (12 g)
 • Vijgen (13 g)
 • Kiwi (10,3 g)
 • Mango (12,8 g)

Fruit met veel koolhydraten

 • Passievrucht (22,3 g)
 • Gedroogde Pruimen (45 g)
 • Granaatappel (17,5 g)
 • Banaan (18,8 g)
 • Dadels (31 g)

Onthouden
Steenvruchten en rood fruit passen het beste in een koolhydraatarm dieet. Banaan en gedroogde vruchten kan je beter laten staan.

Wij gebruiken o.a. de Nederlandse Voedingsmiddelenlijst (NeVo) als bron.

Tips voor het eten van fruit & koolhydraten

 1. Drink fruit nooit (vruchtensappen), maar eet het altijd in vaste vorm. Aan vruchtensappen zijn vaak extra suikers toegevoegd.
 2. Pas de hoeveelheid fruit aan wat bij jou past. Zit je op een streng kha dieet, neem dan een half stuk fruit per dag. Heb je een gematigd koolhydraatarm dieet, neem dan 1 stuk fruit per dag. Als je een normaal kha dieet volgt, neem dan maximaal 2 stuks fruit per dag.
 3. Wil je echt serieus afvallen? Kies er dan voor om een tijdje helemaal geen fruit te eten. Daarna kun je het rustig weer opbouwen.
 4. Neem fruit uit het seizoen, dat is vaak het lekkerst (en goedkoopst).
 5. Drink je groene smoothies? Het fruit wat je daar in doet, telt wel mee met het aantal stuks fruit per dag. Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid fruit, ook in groene smoothies.
 6. Pas op met gedroogd fruit. Hierin zitten vaak veel meer koolhydraten dan in vers fruit.
 7. Over het algemeen bevat rood fruit minder koolhydraten. Dit is wel handig om in je achterhoofd te hebben.
 8. Pas op met bananen, daarin zitten veel koolhydraten.
 9. Avocado’s bevatten echt heel weinig koolhydraten, maar wel veel gezonde vetten.

Ma’s tip: ben je al begonnen aan Ma’s koolhydraatarme 50 dagen programma? Hét programma voor een gezonde lifestyle!

Samen naar een Slank, Gezond en Gelukkig leven

Makkelijk Afvallen staat voor samen naar een slank, gezond en gelukkig leven. Ons doel voor 2030 is 1 miljoen mensen te helpen bij het behalen en behouden van een gezond figuur.

Dit doen wij met eigen recepten, programma’s en weekmenu’s, geschikt voor elke kok en keuken. Met onze programma’s, coaching en community willen wij de kwaliteit van jouw leven blijvend verbeteren!

De belofte van Makkelijk Afvallen:

Je blijft genieten van lekker eten terwijl je afvalt
Je doet met zekerheid je de juiste boodschappen
Je staat samen sterk met de Samen Slank Community
Afvallen zonder je suf te sporten
Garantie: niet afvallen is geld terug

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

4 Comments

 1. Anick

  4 augustus 2019at11:10

  Ik heb het boek ook niet ontvangen enkel toegang tot website vind dit jammer een boek is betzr

 2. Riet Busscher

  13 september 2018at17:02

  Op 27 augustus 2018 is via Stichting Mollie Payments € 37,— afgeschreven van mijn rekening voor het boek 50 koolhydraatarme recepten. Het boek nog steeds niet ontvangen.

 3. Yvette

  16 juli 2017at21:42

  Een idee om de voedingswijzer op je foon de zetten.als je boodschappen gaat doen kan je meteen opzoeken hoe veel khd er in het product zitten. Alle fruitsoorten staan er ook op. Ideaal vind ik het!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *