Koolhydraatarme smoothie maken? 6 handige tips » Makkelijk Afvallen

Koolhydraatarme smoothie maken? 6 handige tips

By on 5 maart 2017
Leestijd: 5 minuten

koolhydraatarme smoothie

Koolhydraatarme smoothies, ook wij zijn fan! Smoothies zijn een mooie manier om in één keer veel groente en fruit binnen te krijgen. Doe je dit ’s ochtends, dan geef je jezelf een flinke boost. Je krijgt energie en je voelt je gezond. Maar hoe houd je je smoothies zo gezond mogelijk? Hoe houd je ze koolhydraatarm?

1.     Niet te veel fruit

Wij noemen ze ook wel ‘groene smoothie’ of ‘groentesmoothies’. Met andere woorden: voeg dus ook groenten toe. Je ziet nog weleens dat iemand een smoothie gaat maken, en ‘even lekker een banaantje, een appeltje, een handje aardbeien en een halve kiwi..’ in zijn smoothie stopt. Zo wordt het een fruitsmoothie én een koolhydraatrijke smoothie.

Onthoud dat een koolhydraatarme smoothie voornamelijk moet bestaan uit groenten. Fruit voeg je eigenlijk alleen toe om de smaak van je broccoli of radijsjes (bleh) te neutraliseren. Een banaantje geeft bijvoorbeeld al snel een lekker bananensmaakje aan je spinazie.

Fruit bevat erg veel koolhydraten. Dit zijn weliswaar langzame koolhydraten, maar te veel van deze koolhydraten wil je eigenlijk ook niet nemen. Neem daarom niet meer dan één stuk fruit per dag als je een gematigd koolhydraatarm dieet volgt, een half stuk fruit als je een streng koolhydraatarm dieet volgt en maximaal twee stuks fruit als je een normaal koolhydraatarm dieet volgt.

2.     Kies de juiste fruitsoorten

En als je dan fruit toevoegt, welke soorten kies je dan? Niet alle fruitsoorten bevatten evenveel koolhydraten. Als je echt let op je koolhydraatinname dan is het verstandig om in je smoothies de fruitsoorten te gebruiken die zo min mogelijk koolhydraten bevatten. Dit zijn onder andere:

 • Avocado’s
 • Bessen
 • Nectarines
 • Bramen
 • Aardbeien
 • Perziken
 • Meloenen

Volg je een streng koolhydraatarm dieet? Kies dan voor een half stuk fruit uit bovenstaande fruitsoorten. Vermijd in dit geval: passievrucht, banaan, dadels, granaatappel en gedroogde pruimen. Dit geldt dus voor een streng koolhydraatarm dieet.

Maar ook als je een normaal koolhydraatarm dieet volgt is het goed om dit te onthouden. Zo weet je dat je beter geen twee bananen in je smoothie kunt stoppen.

3.     Kies de juiste groentesoorten

Koolhydraatrijke groenten bestaan eigenlijk niet. Je kunt daarom best veel verschillende groenten in je koolhydraatarme smoothie doen. Hoe meer, hoe beter! Wel zijn sommige groentesoorten nét iets beter. Gebruik daarom vooral groene groenten in je smoothie. De gezondste groene groenten zijn:

 • Asperges
 • Boerenkool
 • Spinazie
 • Spruitjes
 • Paksoi

Daarnaast zijn ook sla, bleekselderij, rucola, waterkers en avocado zeer geschikt voor in je smoothie! Wortel, broccoli of groenten met veel zetmeel (aardappelen) kunnen gaan gisten in combinatie met het fruit. Dit is niet fijn voor je darmen!

Ma’s tip: wil jij meer weten over groenten in je koolhydraatarme smoothies? Lees dan ons artikel over het groente smoothie dieet, waarmee je in een week tijd wel 7 kilo kunt afvallen!

4.     Niet te veel zuivel

Smoothies op basis van melk en yoghurt zie je vaak. Het zijn dan net milkshakes! Op zich erg lekker en koolhydraatarm. Toch raden we je aan om niet te veel zuivel te verwerken in je smoothies.

Zuivel is koolhydraatarm en past daarom in een koolhydraatarm eetpatroon. Toch zijn er nogal wat discussies gaande over zuivel. Is het nu wel of niet gezond? Wij raden je aan om niet te veel zuivel te nemen, vooral als je regelmatig last hebt van een slechte stoelgang of een opgezwollen buik.

Sommige mensen zijn namelijk lactose-intolerant. Zij kunnen zuivel niet goed verdragen. Let dus bij het nemen van zuivel goed op je lichaam. Krijg jij kwaaltjes (vooral met betrekking tot je darmen)? Dan kun je de zuivel beter weglaten uit je smoothies. Ga liever voor water of neem een zuivelvervanger als amandelmelk.

5.     Voeg extra vetten toe

Een koolhydraatarm dieet bestaat voor een groot deel uit goede vetten en eiwitten. Snelle koolhydraten laat je weg en de kleine hoeveelheid langzame koolhydraten die je mag nemen vul je aan met eiwitten en vetten.

Dit zijn dus vervangende energiebronnen die tevens zorgen voor een goed verzadigingsgevoel.

Ook in je koolhydraatarme smoothie recepten is het dus belangrijk dat je goede vetten toevoegt. Zo maakt avocado je smoothie heerlijk romig én levert het veel goede vetten. Maar ook kokosmelk is een goede bron van gezonde vetten. Of mix een klein handje noten, een theelepel chiazaad of een theelepel lijnzaad mee in je smoothie.

6.     Koolhydraatarme smoothie? Let hier dan ook op..

Oké, je hebt een bewuste keuze gemaakt in soorten groenten en fruit, je hebt meer groenten dan fruit toegevoegd en je hebt zuivel achterwege gelaten. Ja? Super! Met de volgende tips maak je je koolhydraatarme smoothie nu helemaal af:

 1. Voeg wat superfoods toe voor een ultieme gezonde boost.
 2. Kauw op je smoothie zodat je lichaam alle vezels op kan nemen.
 3. Gebruik een goede blender – aanrader! Vooral als je vaker smoothies maakt.
 4. Neem geen (koolhydraatarm) brood bij het eten van je smoothie, dat gaat namelijk gisten.
 5. Varieer met soorten groentes en fruit. Zo wissel je voedingsstoffen af en gaat het niet snel vervelen.

Neem ook eens een kijkje bij onze koolhydraatarme smoothie recepten! Hier vindt je veel lekkere ideeën voor je groene smoothies.

Ma’s tip: wil jij makkelijk afvallen? Volg dan Ma’s koolhydraatarm 50 dagen programma! Een programma met weekmenu’s vol heerlijke, koolhydraatarme recepten.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *