Koolhydraatarm ontbijt voor afvallen » Makkelijk Afvallen

Koolhydraatarm ontbijt voor afvallen

By on 26 januari 2016

koolhydraatarm ontbijt afvallen

Hoe kun je afvallen met een koolhydraatarm ontbijt? Met een koolhydraatarm ontbijt activeer jij je vetverbranding. Het is de daarmee de perfecte start van een energieke en gezonde dag. In deze blog leer je alles over een gezond ontbijten zonder koolhydraten.

En dat is nodig ook. Want ik spreek dagelijks veel vrouwen die denken dat ze gezond eten, maar dat blijkt dan helemaal niet zo te zijn. Shakes, fruit, havermout en noten. Stuk voor stuk gezonde voedingsmiddelen. Maar als jij wil afvallen, zul je echt minder koolhydraten moeten eten.

Past jouw voeding hierin? Lees snel verder voor het antwoord.

Traditioneel ontbijt met veel koolhydraten

En weet je wat, je kunt er niet eens veel aan doen. Veel van de dingen die wij gewend zijn om te eten, blijken helemaal niet gezond te zijn voor jouw lichaam. Hoe ziet een traditioneel ontbijt eruit? Als ik terug kijk naar mijn jonge jaren aan de ontbijttafel, dan is mijn eerste herinnering toch wel: brinta pap.

Toen ik iets ouder was, at ik altijd brood en beschuit als ontbijt. Dag in dag uit. Jaar in, jaar uit. Er waren periodes dat we ook wel eens muesli aten. Cruesli kreeg ik niet. Waarschijnlijk vond mijn moeder dat te duur of ongezond. Maar als ik bij vriendjes sliep, dan was het altijd feest was als er cruesli was. #suikerverslavingopjongeleeftijd noemen ze dit ook wel 🙂

Even een overzicht van een aantal populaire traditionele ontbijtjes:

 • Brood
 • Beschuit
 • Crackers
 • Muesli
 • Cruesli
 • Cornflakes en andere ontbijtgranen
 • Brinta
 • Ontbijtkoek en ontbijtrepen
 • Fruit

Stuk voor stuk producten bomvol koolhydraten. En als je wil afvallen, dan is het juist nodig om je koolhydraatinname te beperken. Daarom zijn veel traditionele ontbijtjes dus geen goed idee.

Ma’s Tip: Koolhydraatarm Ontbijten? Bekijk mijn weekmenu’s voor 50 dagen. Inclusief boodschappenlijstjes. Afvallen was nog nooit zo gemakkeijk 🙂

En hoe zit het met de langzame koolhydraten uit Havermout en Volkorenbrood?

Langzame koolhydraten worden beter door jouw lichaam opgenomen. Je bloedsuikerspiegel blijft stabieler en je zult minder vet opslaan. Maar het blijven nog steeds koolhydraten. Wat ik veel zie gebeuren is dat vrouwen heel veel havermout, fruit en noten gaan eten. Je moet daar erg mee oppassen, want ook al bevatten deze producten langzame koolhydraten, je wil er gewoon niet teveel van binnenkrijgen.

Ben jij ook een suikerverbrander?

Als je gewend bent om veel suikers en koolhydraten te eten, dan is je lichaam alleen maar bezig met het verbranden van suiker. We noemen je lichaam dan een suikerverbrander. Als je lichaam bezig is het met verbranden van suiker, komt het niet toe aan het verbranden van vet. Hierdoor zul je nooit afvallen. Je kunt sporten tot je een ons weegt, maar als jij teveel koolhydraten en suikers eet, zul je geen grammetje vet verliezen.

Koolhydraatarm ontbijt activeert je vetverbranding

Wil je wel serieus buikvet gaan verbranden? Dan moet je de suikers en koolhydraten vervangen voor gezonde eiwitten en vetten. Het makkelijkste kun je dit direct bij het ontbijt doen. Neem een ontbijt dat weinig suikers en koolhydraten bevat, maar in plaats hiervan neem je eiwitten en gezonde vetten. Ontbijten zonder koolhydraten dus.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam vet gaat verbranden. Je zult langer een vol gevoel hebben. Het mes snijdt dus eigenlijk aan twee kanten. Enerzijds wordt je vetverbranding geactiveerd door het eten van eiwitten en gezonde vetten en anderzijds zit je langer vol.

Dit is hoe je de stap maakt van een suikerverbrander naar een vetverbrander! Hulde aan koolhydraatarm ontbijten. 

Zorg ervoor dat dit echt jouw lifestyle wordt. Door lekkere koolhydraatarme recepten uit te proberen en hier je eigen weg in te vinden, zal het je na verloop van tijd een stuk makkelijk af gaan. In het begin is het waarschijnlijk even wennen, maar ook jij kan koolhydraatarm eten. Na een tijdje mis je de koolhydraten en suikers niet eens meer!

Top 5 recepten voor koolhydraatarm ontbijt

Om je direct te inspireren, heb ik een top 5 samengesteld van mijn favoriete ontbijt recepten.

 1. Spinazie, Banaan & Yoghurt Smootie
 2. Omelet met Spinazie
 3. Vanillebanaanpannenkoek
 4. Koohydraatarm Brood
 5. Appel, Banaan & Courgette Smoothie

Laat je me even weten in de comments wat jouw favoriete ontbijtje is?

Ma’s Tip: Wil jij serieus afvallen door koolhydraatarm eten? Bekijk hier dé 26 tips voor een koolhydraatarm dieet.

Wat is jouw favoriete koolhydraatarme ontbijtje? 

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is initiatiefnemer van MakkelijkAfvallen. Hij is geen diëtist of voedingsgoeroe. Maar gewoon net als jij, geïnteresseerd in gezond eten en een strak lichaam. Niels is een echte inspirator en met Ma helpt hij je op weg. Niels heeft ook een boek geschreven: Koolhydraatarm 50 dagen programma (klik hier)

3 Comments

 1. Christa

  19 april 2017 at 10:36

  Mijn ontbijten die ik afwissel zijn
  – 3 x per week atkins shake + een stuk fruit
  – 3 x per week 2 eieren (gebakken of Gekookt) samen met wat groente (wortel, tomaat, champignon, spinazie, roerbakgroenten, rode paprika)
  – 1 x per week 1 oopsie broodje a+-20 gram belegt met boterhamenvlees of gerookte zalm en een stuk fruit

 2. geesje kalfsbeek

  31 januari 2016 at 22:14

  lijkt lekker kan het ook gemaakt worden met magere Griekse yoghurt en halfvolle roomboter?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *