Koolhydraatarm Eten? 26 Tips voor een koolhydraatarm dieet

26 tips voor koolhydraatarm eten

By on 30 mei 2018

koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten is dé sleutel tot een gezonde lifestyle. We weten het allemaal.

Te veel slechte koolhydraten maken je dik. Maar waarom is het dan toch zo moeilijk om grip te krijgen op suikers en koolhydraten?

Je staat er niet alleen voor in jouw strijd tegen de kilo’s. Hierbij onze favoriete tips voor een gezonde lowcarb lifestyle.

Koolhydraatarm eten? Lees deze 26 tips…

 1. Honger jezelf nooit uit. Begin jij je dag met een crackertje met magere kaas? Stop hiermee. Na een tijdje hongeren grijpt je lichaam in en gaat in de spaarstand. Zodra je dan een keer toch iets meer eet kom je meteen extra aan. Veel mensen die met een crash-dieet gaan afvallen worden daarna nog zwaarder dan voorheen
 2. Geef niet op als je een keer hebt gefaald. Oké. Je had een zwak moment en hebt jezelf laten gaan. Een hele reep chocola? Een fucking zak chips of een half pak koekjes. En nu? Is het toch al te laat? Zullen we onszelf maar overgeven? Nee! Shit happens. Wees alsjeblieft lief voor jezelf. Wees vergevingsgezind. Praat er met iemand over als je kan. En ga vooral door…
 3. Leer elke dag over gezonde voeding. Hoe meer je bezig bent met gezond eten, hoe makkelijker je een gezonde en slanke lifestyle krijgt.
 4. Neem koolhydraatarme snacks, zoals een stukje kaas, bierworstje, komkommer, noten of zaden mee naar je werk. Hierdoor kom je minder snel in de verleiding van de ongezonde AH taart van een collega, een blikje frisdrank of die marsreep uit de automaat…
 5. Vraag in een restaurant (of de kantine op je werk) om een extra portie groente in plaats van rijst of aardappelen. Of neem een uitsmijter en vraag of ze het brood achterwege laten.koolhydraatarm eten
 6. Plan je maaltijden van tevoren. Want wat als je honger krijgt en erachter komt dat je niets gezonds te eten hebt?
 7. Weeg jezelf altijd op hetzelfde moment, bij voorkeur s’ ochtends. Je gewicht kan namelijk gedurende de dag behoorlijk heen en weer schommelen (o.a. door toiletbezoek).
 8. Maak een boodschappenlijstje met koolhydraatarme producten.
 9. Volg het koolhydraatarm 50 dagen programma
 10. Hoeveel goede koolhydraten eet jij? Houd je glucosespiegel stabiel, voorkom energie dips en daarmee ook je trek in suikers. Voorbeelden van goede koolhydraten zijn: rood fruit, havermout, quinoa, amarant en sinaasappels.
 11. Kies een koolhydraatarm dieet dat bij jou past. Koolhydraatarm eten kan je zeker helpen om af te vallen, maar het is belangrijk dat je er een kiest die bij jou past. Want wat bij de ene werkt, werkt bij de ander weer minder. Probeer altijd zelf te testen welke voeding voor jou goed aanvoelt. En wees niet bang om te experimenteren met je dieet. Raadpleeg je arts of diëtist als je er niet uitkomt. Of plaats een reactie hieronder.
 12. Zorg voor een gebalanceerd voedingspatroon. Het perfecte menu ziet er volgens ons als volgt uit:
  • 35% eiwitten
  • 25% gezonde, langzame koolhydraten
  • 40% gezonde vetten
 13. Bewegen helpt altijd. Bewegen staat gelijk aan een gezonde en slanke lifestyle. Zet je favoriete muziek op en dans! Ga traplopen of een stukje wandelen. Als je het echt goed wil aanpakken dan combineer je krachttraining met cardio.
 14. Start ’s ochtends met een gezonde ontbijtsmoothie in plaats van brood of yoghurt met cruesli.koolhydraatarm dieet 
 15. Hongeraanval? Overweeg de 3 volgende opties zorgvuldig:
  1. Je probeert je honger te negeren (wat meestal niet lukt)
  2. Fuck it! Plunderen die koelkast (best een beetje zonde)
  3. Of ga jij voor een gezond & lekker tussendoortje? Wat dacht je van 50 gram kipfilet met komkommer, snacktomaatjes, een stukje kaas of een handje ongebrande noten.
 16. Neem je favoriete koolhydraatarme gerecht mee als je wordt uitgenodigd voor een diner party. Ze zullen blij met je zijn en jij kunt heerlijk gezond mee-eten.
 17. Drink water met citroen- of limoensap als je wakker wordt.
 18. Neem de tijd voor je eten, kauw heel goed (er is geen brand toch?)
 19. Eet de koolhydraten verspreid over de dag. Hierdoor voorkom je pieken in je bloedsuikerspiegel.
 20. Controleer de grootte van je porties; schep (iets) minder op. Maar zorg er wel voor dat je vol zit, want anders kom je weer in de verleiding om te gaan snacken…
 21. Drink fruit nooit (vruchtensappen), maar eet het altijd in vaste vorm. Aan vruchtensappen zijn vaak extra suikers toegevoegd.
 22. Eet vezels! Hoewel vezels onder koolhydraten vallen, worden deze op een heel andere manier door het lichaam opgenomen en mogen daardoor niet opgeteld worden bij de hoeveelheid koolhydraten die je dagelijks tot je neemt. Vezels zoals zemelen zorgen ervoor dat je metabolisme versnelt en je dus ook sneller afvalstoffen kan afvoeren.
 23. Drink alcohol met mate. MA raadt je aan om maximaal 6 glazen per week te drinken als je serieus bent over afvallen. Liefst biologische rode of droge witte wijn. Drink liever niet meer dan 2 glazen rode wijn achter elkaar. Drink liever ook geen alcohol terwijl je eet. Als je alcohol drinkt, dan gaat je lichaam alles doen om de alcohol af te breken. Hierdoor heeft het minder energie om je eten te verteren en zal je eerder vet opslaan.
 24. Eet ’s avonds groente en vlees in plaats van pasta, rijst of brood. Eet na het eten niets meer voor een periode van 12 uur. Ook geen snacks of ‘iets lekkers bij de koffie’. Dat is misschien even wennen, maar ik heb gemerkt dat dit voor veel vrouwen de makkelijkste gewoonte is om te veranderen. Op stoppen met suiker in je koffie na dan…
 25. Kijk op etiketten. Kijk altijd op het etiket van het product dat je aanschaft. Vermijd producten met veel E-nummers, koolhydraten en calorieën. Laat vooral producten die glucose-fructose stroop bevatten zoveel mogelijk liggen. Deze suikers zijn enorm slecht en zorgen in het bijzonder voor de vetophopingen rondom je buik.
 26. Creëer je eigen koolhydraat verantwoorde lifestyle. Het volgen van een (koolhydraatarm) dieet word nog veel te vaak als iets tijdelijks gezien. Dit gaat vaak een tijdje goed en je valt heerlijk af. Maar als je weer een paar kilo bent afgeslankt… dan mag dat koekje bij de koffie wel weer, toch? Of die lekkere toetjes na het eten… En voor je het weet vliegen de kilo’s er weer aan en kun je weer gaan lijnen… Nee, beter maak jij van koolhydraatarm eten je nieuwe gezonde lifestyle. En je weet, af en toe zondigen mag best hoor. Want niemand kan altijd alleen maar gezond eten 🙂

En, welke handige tips voor koolhydraatarm eten weet jij? Deel je kennis en help anderen! Plaats een comment hieronder.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in een Koolhydraatarm Menu voor 50 Dagen?

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is initiatiefnemer van MakkelijkAfvallen. Hij is geen diëtist of voedingsgoeroe. Maar gewoon net als jij, geïnteresseerd in gezond eten en een strak lichaam. Niels is een echte inspirator en met Ma helpt hij je op weg. Niels heeft ook een boek geschreven: Koolhydraatarm 50 dagen programma (klik hier)

53 Comments

 1. Kathy

  1 oktober 2018 at 11:52

  Beste , graag zou ik willen weten hoe de indeling van uw boek is. Ik ben namelijk aan het twijfelen om hem te kopen.

  • Veerle de Boer

   5 oktober 2018 at 14:36

   Hoi Kathy! Bedankt voor je interesse 🙂 Kun je jouw vraag naar info@makkelijkafvallen.eu sturen? Hier kunnen we je uitgebreide informatie en een voorbeeld sturen. Het 50-dagen programma bestaat uit weekmenu’s voor 50-dagen, inclusief tips en handige boodschappenlijstjes. En dat alles voor maar 37euro!

 2. Jans

  18 juni 2018 at 23:12

  Ik vindt het niet lastig om te doen. Maar ik lees van niemand die een slechte adem heeft. Dat heb ik.heel erg vervelend. Is wel een goed teken misschien. …maar vind dit super ongemakkelijk. Nog meer die dit hebben?

  • Jetje

   16 juli 2018 at 18:37

   Dat is normaal. Je bent in ketose. Je vet verbranding is begonnen. Gaat na een tijdje weg hoor.(Die slechte adem)

 3. Zon

  5 oktober 2017 at 11:21

  Hi
  Ik zou graag weten of dit boek alleen maar vlees/vis/kaas/zuivel aanbevelingen bevat?
  Dat eet ik namelijk allemaal niet!( allergie, en vegan)
  Is kh arm dan nog mogelijk? Heeft dit boek zin?

  • Ellis

   5 oktober 2017 at 14:25

   Dit boek bevat inderdaad veel dierlijke producten en eerlijk beveel ik deze niet aan als je allergieën daarvoor hebt of vegan bent.
   Kh arm eten als je vegan bent dat kan zeker! Op mijn site staan veel recepten die je misschien wel kunt gebruiken maar dan zonder de dierlijke proteïne maar meer met peulvruchten, noten en zaden werkt.

 4. Riekje

  3 oktober 2017 at 08:34

  Zou ik een voorbeeld menu mogen hebben?

 5. Marjo

  4 juni 2017 at 21:39

  Hoi MA!

  Ik hoor jullie helemaal niet over ketose.
  Ik werd na eerst 10 kilo afvallen door kha eten weer 2 kilo zwaarder plus rand buikvet terug. Bij veel nalezen op ander soortige kha leefwijzes, kwam ik die ketose tegen. Het blijkt dat ik toch geleidelijk weer te kort ná t eten n cracker kaas at waardoor de vetverbranding niet eens begon. Zo snap in dat tenminste. Waarom hebben nullie het hier niet specifiek over? Ik ga hier nu weer extra goed op letten. Er zijn ook zóveel kha clubs tegenwoordig!! Soms ben ik kwijt wat wie ook weer goed en slecht vind.. 😂 Groet van Marjo!

 6. Danny

  24 mei 2017 at 21:03

  Hi Niels, ik lees me in en zou graag een dagmenu ontvangen. Zou je mij deze willen sturen? Ik ben nu bij een diëtist het straight away dieet aan het volgen en wil binnenkort over op kha. Ik denk wel dat ok jouw boek ga bestellen. Het stimulerende en idee van een levenswijze ipv dieet trekt mij erg.

  • Dewi

   4 juni 2017 at 21:41

   Ik weet niet hoe te beginnen. Heeft u misschien een voorbeeld? Zo dat ik vanuit daar kan starten?

 7. Tamira

  28 maart 2017 at 22:30

  Is dit een ander boek dan eerst? Want ik heb een 50 dagen boek met zuurkool enzo en was ook duurder?

  • Amber

   29 maart 2017 at 08:38

   Hoi Tamira,

   Nee dit is hetzelfde boek! €37,-
   Groetjes,

   Amber – Ma.

 8. saskia wiersma

  8 december 2016 at 10:16

  hoi ik twijfel ook om het boek te bestellen maar wil graag zien hoe een dag menu er uit ziet gr saskia

  • Amber

   11 december 2016 at 13:18

   Hoi Saskia,

   Ik heb je een e-mail gestuurd met een inkijkexemplaar van het menu.

   Groetjes,

   Amber – MA.

 9. wil banda

  28 augustus 2016 at 19:51

  Hallo ik heb het boek besteld en wil morgen gaan beginnen nu is er een verhoogde suiker geconstateerd en kan ik wel het progamma volgen of moet ik de verhoudingen van vetten koolhydraten eiwitten veranderen .
  alvast bedankt

  • Niels Bosman

   29 augustus 2016 at 12:41

   Hoi Wil, nee in principe kun je dezelfde hoeveelheden aanhouden. KHA eten is juist goed voor mensen met een verhoogde suiker. Echter, bij twijfel raadpleeg altijd je specialist. Groetjes, Sierk – MA

   • Joke

    1 april 2017 at 01:15

    Hoi mag ik een voorbeeld hoe je op een dag mag eten en ook de hoeveel heden want ik val niets af na 3 weken 2 kilo amper

 10. Veronika

  5 augustus 2016 at 08:56

  Heb je een voorbeeld dagmenu voor mij gr veronika

  • Niels Bosman

   5 augustus 2016 at 09:34

   Hoi Veronika, ik heb je gemaild. groetjes, Sierk – MA

 11. Ingrid Theelen

  21 juli 2016 at 19:12

  Hallo Niels,
  Ik eet al maanden 80/20% geen KH en geen suiker/gluten zoveel mogelijk mijden maar val niet af…heb wel diabetes en ben in de menopauze (53?).
  Ik merk dat als ik ga werken op maaltijden zonder KH ik écht veel honger heb tegen 11 uur,merk in de zorg dus fysiek flink zwaar…
  Eet verder biologisch en altijd vers, slaap genoeg en stress factor ben ik me van bewust.. Denk dat he toont door insuline injecteren?, ingrid

  • Ingrid Theelen

   21 juli 2016 at 19:12

   Sorry voor de fouten heb mijn bril niet op

   • Niels Bosman

    22 juli 2016 at 10:49

    Hoi Ingrid, dat geeft niets! 😉 Ik heb je een emailtje gestuurd.

  • Judith

   19 september 2016 at 21:28

   Lees het boek “Diabetes type 2? Maak je zelf beter” van Karine Hoenderdos en Hanno Pijl. Gesteund door Diabetes verenig. Nederl. Zeer interessant.en nuttig.

   • Niels Bosman

    20 september 2016 at 12:08

    Bedankt voor deze waardevolle tip, Judith!

 12. Vera stienen

  6 juli 2016 at 22:45

  Hallo.

  Ik ben aan het overwegen om het boek te kopen, maar wat kan ik me voorstellen bij de menu’s?

  Wat voor maaltijden zijn? Kunt u eens een voorbeeld voor een dag ofzo noemen. Dan heb ik een idee wat voor soort maaltijden het zijn.

  • Niels Bosman

   7 juli 2016 at 08:22

   Hoi vera, ik heb je een mailtje gestuurd. Groetjes, Sierk – MA

 13. J

  5 juli 2016 at 23:36

  Hoi..als ik het boek bestel..krijg ik dan een boek thuis. .of via de mail..ik heb liever het boek..
  En een vraagje over het brood..Daar zitten toch juist koolhydraten in..
  Zou super zijn als dat erbij kan

  • Niels Bosman

   6 juli 2016 at 13:12

   Hoi Janneke,
   Bedankt voor je berichtje.
   Het koolhydraatarm 50 dagen programma is alleen als e-boek te koop. Op deze manier heb je het programma altijd bij je (via je smartphone, laptop of tablet) en kun je het programma eenvoudig blijven volgen.
   Wat je natuurlijk wel kunt doen is het e-boek uitprinten en in een mapje doen. Dat doen meer mensen.
   Brood komt verder niet ons KHA 50 dagen programma voor, juist omdat het KH rijk is. Maar je kunt soms wel een cracker eten of een speltpannekoek.
   liefs,
   Sierk – Ma

 14. Angela

  4 juli 2016 at 18:57

  Hey hallo,
  Ik ben op zoek naar producten die je wel kan eten ipv koolhydraten. Niet perse naar vastgestelde menu’s. Ik wil graag zelf kiezen wat ik eet. Staat dit ook in het boek of zijn het samengestelde menu’s die precies op elke maaltijd per dag zijn afgesteld?

  Ik zoek dus ook gewoon lijsten met dingen die je kunt nemen als ontbijt/lunch/diner/tussendoor. En natuurlijk een duidelijke omschrijving/handleiding voor hoe het werkt.

  Heb ik dan wat aan jouw boek?

  • Niels Bosman

   5 juli 2016 at 13:47

   Hoi Angela,

   Het boek bestaat weliswaar uit dagmenu’s, maar dit zijn richtlijnen die je niet perse streng hoeft te volgen. Ons doel is dat mensen met een ander bewustzijn naar hun voeding en gezondheid gaan kijken. Ga er flexibel mee om en zorg dat je tot een voedingspatroon komt dat voor jou werkt. Daar helpen wij bij.

   Het programma bestaat uit:
   – dagmenu’s,
   – recepten,
   – klantenservice,
   – persoonlijke motivatie,
   – aanvullende blogs,
   – leuke verrassingen,
   – en wat voor jou interessant is: een boodschappenlijst voor 7 weken vol met KHA producten.

   Kortom: ja, dit programma is zeker ook voor jou geschikt. 🙂

   Groetjes,

   Sierk – MA

 15. Anouk

  22 mei 2016 at 18:53

  Goedenavond Ma,

  Ik wil graag wat afvallen en denk er over na je e-book te bestellen. Zitten daar dan ook echt voor 50 weken week menu’s in??
  Wan daar ben ik naar op zoek juist, wat ik wanneer mag eten, dus niet alleen de recepten voor koken….
  Graag je reactie, als je snel reageert bestel ik vanavond nog 😉

  • Niels Bosman

   23 mei 2016 at 12:17

   Lieve Anouk,

   Wat goed om te horen dat je gaat afvallen! 😀

   Het is overigens een KHA 50 dagen programma. 😉 In het programma staat voor iedere beschreven wat je per moment van de dag kunt eten, welke voedingswaarden dit bevat en daarbij veel recepten. Als bonus krijg je ook een boodschappenlijstje voor deze 7 weken en wat je er het beste bij kunt drinken. Dit klinkt best goed toch?! 🙂

   Ik ben heel benieuwd hoe het je afgaat, houd je ons op de hoogte?!

   Liefs,

   Sierk – MA

 16. Janny

  9 mei 2016 at 19:41

  Wat zijn gezonde vetten verz of onverz

 17. Paulina beckers

  30 april 2016 at 16:42

  Ben nu 6 weken ” bezig”, in 4 weken tijd bijna 10 kg. Afgevallen. De 5e week 500 gr. Bijgekomen ( zelfde eetpatroon, eigentlijk nog iets minder gegeten dan in de eerste 4 weken), de 6e week 600 gr. Afgevallen…plots moeite met defecaetie…is hier iets tegen te doen???

  • Niels Bosman

   1 mei 2016 at 09:51

   Lieve Paulina, dank voor je berichtje. Dit gebeurt idd wel vaker ja. Wat je kunt proberen is periodiek vasten. Sla eens een ontbijt over en eet niets tot de lunch. Eet dan iets meer met de lunch en eet na het avond eten ook geen tussendoortje meer.

   En focus jezelf niet teveel op je gewicht. Door verschillende factoren kan je gewicht wel tussen de 1 en 3 kilo verschillen op een dag. Kijk eerder naar je buikomtrek bijvoorbeeld. Als het goed is wordt die steeds slanker door mijn KHA recepten te eten.

   Verder is afvallen een kwestie van de lange termijn. Als jij op de lange termijn gezond eet, dan val je vanzelf af. Als je 80% van de tijd mijn lekkere KHA recepten en tussendoortjes eet, dan mag je 20% van de tijd zondigen (1 dag per week). Want niemand kan altijd maar gezond eten.

   liefs,

   Ma

   • Anke

    13 mei 2016 at 23:04

    Hoi, Niels ik mos je reactie op moeite met de ontlasting!
    Ik ben ervaringsdeskundige en verpleegkundige.
    Bij mij hielpen haverzemelen (natuurwinkels o.a) goed, 1/2 eetlepels door de yoghurt s’morgens. Even wennen aan de structuur, maar geeft geen andere smaak aan de yoghurt. En toch genoeg vezels proberen binnen te krijgen. Veel drinken en op de nuchtere maag een glas lauw water. (Koffie helpt ook bij mij?)
    Gr Anke

    • Niels Bosman

     14 mei 2016 at 07:01

     Hoi Anke, dank je wel voor je toevoeging. Heel fijn!

 18. jolanda

  27 april 2016 at 20:59

  is er alleen maar een e boek?

  • Niels Bosman

   28 april 2016 at 08:55

   Lieve Jolanda, dank je voor je reactie. Ja, het boek is vooralsnog alleen verkrijgbaar in PDF formaat, leesbaar op alle apparaten. Veel mensen printen het uit en doen het in een mapje. Dat kan ook nog een oplossing zijn voor je misschien.

 19. Vanessa

  4 april 2016 at 17:22

  Hallo…zou graag t receptenboek bestellen…Hoe gast dit in zijn werk?

  • Niels Bosman

   5 april 2016 at 16:01

   Hi Vanessa, je kunt het koolhydraatarm 50 dagen programma bestellen via de volgende link: http://www.makkelijkafvallen.eu/koolhydraatarm-50-dagen-menu-2. Heel veel plezier met KHA eten 🙂

  • Margo Hoeks

   6 april 2016 at 15:26

   Ik heb een boek besteld maar nog steeds niets ontvangen…

   • Niels Bosman

    6 april 2016 at 17:09

    Hoi Margo, bedankt voor je reactie. Check je email, ik heb het boek en de gratis bonussen naar je verzonden.

 20. Mirjam

  16 maart 2016 at 22:10

  Wat vind je van speltcrackers..?

  • Niels Bosman

   17 maart 2016 at 00:24

   Hoi Mirjam,
   JA, met beperkte mate zijn speltcrackers een goede keuze. Wissel af tussen brood, crackers en roggebrood 🙂
   Maar sowieso max 1 a 2 stuks per dag. Liefst niet elke dag tarwe/granen eten.

 21. jacqueline van de poppe

  9 februari 2016 at 15:14

  Ik ben eind november begonnen en nu bijna 13 kilo afgevallen. Zelf denk ik steeds dat het te weinig is omdat ik nog zoveel kilo’s kwijt wil maar wat vind u daarvan

  • Niels Bosman

   9 februari 2016 at 15:31

   Hey Jacqueline, wow 13 kilo in iets meer dan twee maanden! Dat is echt super. Je kunt op een gezonde manier 2 kilo per week afvallen door koolhydraatarm eten. Maar het belangrijkste is dat je dit niet ziet als een dieet. Meer als een nieuwe leefwijze. Want anders zit het er binnen no time weer aan. Ik zou zeggen, ga zo door. Focus niet teveel op je gewicht, maar meer op gezond eten en drinken, goed slapen en weinig stress hebben. Dan komt je gewicht vanzelf!

 22. Sandra

  9 februari 2016 at 01:36

  Ik doe dit vanaf juni
  Ben nu -30 kilo
  En super fit
  Uk blijf dit doen
  Het is ook gewoon lekker

  • Niels Bosman

   9 februari 2016 at 10:11

   Wow, helemaal super Sandra. Echt goed van je! Ga zo door 🙂

 23. Layla

  14 juni 2015 at 02:24

  Ruim 3 maanden gedelen ben ik begonnen met dit programma. Het is mij heel goed bevallen, ruim 10 kilo kwijt, ik voel me een stuk fitter en het is heel goed vol te houden. Maar het belangrijkste is dat mijn suikergehalte die te hoog was terug is van 7.3 naar 5.6. En daar ben ik super blij mee.Miin voedingsgwoonte heb ik aangepast door meer fruit te eten en niet meer zoveel te snaaien.

  • Niels Bosman

   17 juni 2015 at 11:19

   Hey Layla, wat goed om te horen! Ja, suikers werken heel verslavend. Ik merk zelf ook dat als ik (teveel) suikers eet, dat ik mezelf lusteloos voel. Je lichaam wil dan meer suikers. Zo kom je vaak in een neerwaartse spiraal door het eten van suikers. Je bent dus 10 kilo afgevallen in 3 maanden. Dat is best veel. Wat ik vaak zie gebeuren, is dat vrouwen veel afvallen in korte tijd. Dit doen ze vaak op wilskracht. Helaas geeft dit vaak niet het blijvende resultaat. Ik ben benieuwd of jij je nieuwe lifestyle kunt volhouden. Een tip om het langer vol te houden: neem kleine stapjes, bijvoorbeeld elke maand vervang je 1 ongezonde gewoonte voor een andere. En die hou je vol. Ik ben heel benieuwd hoe het je verder vergaat, Layla?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *