Koolhydraatarm Eten? 26 Tips voor een Koolhydraatarm Dieet

26 tips voor koolhydraatarm eten

By on 18 mei 2018
Leestijd: 7 minuten
koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten is een efficiënte manier van afvallen. We weten het allemaal.

Maar waarom is het dan toch zo moeilijk om grip te krijgen op suikers en koolhydraten?

Je staat er niet alleen voor in jouw strijd tegen de kilo’s. Hierbij mijn favoriete tips om minder koolhydraten te eten.

Koolhydraatarm eten? Lees deze 26 tips…

 1. Honger jezelf nooit uit. Begin jij je dag met een crackertje met magere kaas? Stop hiermee. Te snel afvallen raad ik echt af, want in de praktijk houdt bijna niemand een crash dieet vol. Bovendien is mijn ervaring dat je hierna nog zwaarder word dan voorheen.
 2. Geef niet op als je een keer hebt gefaald. Oké. Je had een zwak moment en hebt jezelf laten gaan. Een hele reep chocola? Een fucking zak chips of een half pak koekjes. En nu? Is het toch al te laat? Zullen we onszelf maar overgeven? Nee! Shit happens 😊 Wees alsjeblieft lief voor jezelf. Wees vergevingsgezind. Praat er met iemand over als je kan. En ga vooral door…
 3. Leer elke dag over gezonde voeding. Hoe meer je bezig bent met gezond eten, hoe makkelijker je een gezonde en slanke lifestyle krijgt.
 4. Neem koolhydraatarme snacks, zoals een stukje kaas, bierworstje, komkommer, noten of zaden mee naar je werk. Hierdoor kom je minder snel in de verleiding van de ongezonde AH taart van een collega, een blikje frisdrank of die marsreep uit de automaat…
 5. Eet vezels! Vezels zorgen ervoor dat je metabolisme versnelt en je dus ook sneller afvalstoffen kan afvoeren. Super belangrijk voor afvallen dus. Daarom verwerk ik altijd veel vezels in mijn weekmenu’s.
 6. Vraag in een restaurant (of de kantine op je werk) om een extra portie groente in plaats van rijst of aardappelen. Of neem een uitsmijter en vraag of ze het brood achterwege laten.
 7. Plan je maaltijden van tevoren. Want wat als je honger krijgt en erachter komt dat je niets gezonds te eten hebt?
 8. Weeg jezelf altijd op hetzelfde moment, bij voorkeur s’ ochtends. Je gewicht kan namelijk gedurende de dag behoorlijk heen en weer schommelen (o.a. door toiletbezoek).
 9. Maak een boodschappenlijstje met koolhydraatarme producten.
 10. Volg het koolhydraatarm 50 dagen programma
 11. Hoeveel goede koolhydraten eet jij? Houd je glucosespiegel stabiel, voorkom energie dips en daarmee ook je trek in suikers. Voorbeelden van goede koolhydraten zijn: rood fruit, havermout, quinoa, amarant en sinaasappels.
 12. Kies een koolhydraatarm dieet dat bij jou past. Koolhydraatarm eten kan je zeker helpen om af te vallen, maar het is belangrijk dat je er een kiest die bij jou past. Want wat bij de ene werkt, werkt bij de ander weer minder. Probeer altijd zelf te testen welke voeding voor jou goed aanvoelt. En wees niet bang om te experimenteren met je dieet. Raadpleeg je arts of diëtist als je er niet uitkomt. Of plaats een reactie hieronder.
 13. Zorg voor een gebalanceerd voedingspatroon. Om af te vallen raden wij aan om de slechte koolhydraten te vervangen voor eiwitten en gezonde vetten. Wij adviseren de volgende verdeling qua macro-nutriënten:
  • 35% eiwitten
  • 25% gezonde, langzame koolhydraten
  • 40% gezonde vetten
 14. Bewegen helpt altijd. Natuurlijk is bewegen goed voor je. Ik zou dan ook zeker aanraden om lekker te bewegen. Krachttraining is goed, als je het combineert met cardio. Maar moet je verplicht sporten om af te vallen? Ik denk van niet. Gezond eten is het aller-aller belangrijkste.
 15. Start ’s ochtends met een gezonde ontbijtsmoothie in plaats van brood of yoghurt met cruesli.
 16. Hongeraanval? Overweeg de 3 volgende opties zorgvuldig:
  1. Je probeert je honger te negeren (wat meestal niet lukt)
  2. Fuck it! Plunderen die koelkast (best een beetje zonde)
  3. Of ga jij voor een gezond & lekker tussendoortje? Wat dacht je van 50 gram kipfilet met komkommer, snacktomaatjes, een stukje kaas of een handje ongebrande noten.
 17. Neem je favoriete koolhydraatarme gerecht mee als je wordt uitgenodigd voor een diner party. Ze zullen blij met je zijn en jij kunt heerlijk gezond mee-eten.
 18. Drink water met citroen- of limoensap als je wakker wordt.
 19. Neem de tijd voor je eten, kauw heel goed (er is geen brand toch?)
 20. Eet de koolhydraten verspreid over de dag. Hierdoor voorkom je pieken in je bloedsuikerspiegel.
 21. Controleer de grootte van je porties; schep (iets) minder op. Maar zorg er wel voor dat je vol zit, want anders kom je weer in de verleiding om te gaan snacken…
 22. Drink fruit nooit (vruchtensappen), maar eet het altijd in vaste vorm. Aan vruchtensappen zijn vaak extra suikers toegevoegd.
 23. Drink alcohol met mate. MA raadt je aan om maximaal 6 glazen per week te drinken als je serieus bent over afvallen. Liefst biologische rode of droge witte wijn. Drink liever niet meer dan 2 glazen rode wijn achter elkaar. Drink liever ook geen alcohol terwijl je eet. Als je alcohol drinkt, dan gaat je lichaam alles doen om de alcohol af te breken. Hierdoor heeft het minder energie om je eten te verteren en zal je eerder vet opslaan.
 24. Koop nu mijn weekmenu’s voor 50 dagen, dan krijg je als gratis bonus mijn beste drinktips (want wat je drinkt is net zo belangrijk als wat je eet)
 25. Eet ’s avonds groente en vlees in plaats van pasta, rijst of brood. Eet na het eten niets meer voor een periode van 12 uur. Ook geen snacks of ‘iets lekkers bij de koffie’. Dat is misschien even wennen, maar ik heb gemerkt dat dit voor veel vrouwen de makkelijkste gewoonte is om te veranderen. Op stoppen met suiker in je koffie na dan…
 26. Kijk op etiketten. Kijk altijd op het etiket van het product dat je aanschaft. Vermijd producten met veel E-nummers, koolhydraten, glucose-stroop en verzadigde vetten. Hoe meer rare ingrediënten je ziet, hoe meer kans dat er rotzooi inzit. Ik snap dat het heel moeilijk is om te beoordelen of iets gezond is of niet. Om het risico te beperken kun je onze weekmenu’s aanschaffen, daar krijg je als gratis bonus boodschappenlijsten voor 7 weken meegelevert. Dan vertel ik je precies wat je moet kopen en hoef jij je geen zorgen te maken.
 27. Creëer je eigen koolhydraat verantwoorde lifestyle. Het volgen van een (koolhydraatarm) dieet word nog veel te vaak als iets tijdelijks gezien. Dit gaat vaak een tijdje goed en je valt heerlijk af. Maar als je weer een paar kilo bent afgeslankt… dan mag dat koekje bij de koffie wel weer, toch? Of dat toetje na het eten… En voor je het weet vliegen de kilo’s er weer aan en kun je weer gaan lijnen… Nee, beter maak jij van koolhydraatarm eten je nieuwe gezonde lifestyle. En je weet, af en toe zondigen mag best hoor. Want niemand kan altijd alleen maar gezond eten 🙂

Is koolhydraatarm eten moeilijk?

Veel vrouwen denken dat ze honger moeten lijden om af te vallen met een koolhydraatarm dieet.

Maar je kunt gewoon blijven genieten van lekker eten. Maar liefst 6 x per dag!

Het enige wat je nu nog moet doen is een besluit nemen. 

En weet je? Ik weet dat jij het kan!

Dus, wil jij minder koolhydraten eten? Dan is dit de eerste logische stap:  Koolhydraatarm Menu voor 50 Dagen

Samen naar een Slank, Gezond en Gelukkig leven

Makkelijk Afvallen staat voor samen naar een slank, gezond en gelukkig leven. Ons doel voor 2030 is 1 miljoen mensen te helpen bij het behalen en behouden van een gezond figuur.

Dit doen wij met eigen recepten, programma’s en weekmenu’s, geschikt voor elke kok en keuken. Met onze programma’s, coaching en community willen wij de kwaliteit van jouw leven blijvend verbeteren!

De belofte van Makkelijk Afvallen:

Je blijft genieten van lekker eten terwijl je afvalt
Je doet met zekerheid je de juiste boodschappen
Je staat samen sterk met de Samen Slank Community
Afvallen zonder je suf te sporten
Garantie: niet afvallen is geld terug

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *