Wat is kefir – 6 voordelen en 2 nadelen (+ recept) » Makkelijk Afvallen

Wat is kefir – 6 voordelen en 2 nadelen (+ recept)

By on 20 november 2016
Leestijd: 9 minuten

Leestijd: 6 minuten

kefir

Wat is kefir?

Wat is kefir?

Kefir is een gefermenteerde drank met een frisse en lichtzure smaak. Het bevat goede bacteriën en gisten. Deze drank ontstaat door kefirkorrels toe te voegen aan melk of water. Het drinken van kefir draagt bij aan een gezonde darmflora.

Maar het heeft meer voordelen! In dit artikel lees je wat deze voordelen zijn, wat kefir eigenlijk is en hoe je zelf kefir kunt maken.

Kefirkorrels

De kefirkorrels bestaan uit gisten en bacteriën die aan elkaar gegroeid zijn en een soort plantje vormen: een ‘kefirplantje’ of ‘yoghurtplantje’. Er zijn twee soorten kefirkorrels: melkkefirkorrels en waterkefirkorrels. Deze soorten zijn verschillend, maar hebben wel een soortgelijke werking.

Melkkefirkorrels zijn wit, romig en zien eruit als kleine sponsachtige bloemkolen. Deze korrels bestaan uit samenlevende gisten en bacteriën. Melkkorrels hebben melk nodig om zich te ontwikkelen. Als je melk bij deze korrels voegt, dan zullen de korrels dit opnemen en aanzwellen.

Waterkefirkorrels daarentegen zien eruit als een soort kleine kristallen. Ze zijn doorschijnend en hebben geen melk nodig om zich te ontwikkelen. Daarom worden deze korrels gebruikt met water.

Melkkefir en waterkefir

Van de twee soorten kefirkorrels kunnen er twee soorten kefir gemaakt worden: melkkefir en waterkefir. Zodra de kefirkorrels worden toegevoegd aan melk (koe, schaap, geit, soja) treedt er fermentatie op en ontstaat er melkkefir. Tijdens deze fermentatie worden suikers (de lactose in melk) omgezet in gassen, alcohol en zuur (kefir is dus door een natuurlijk proces een licht alcoholische drank) en ontstaat er een dikke maar vloeibare melkdrank.

Waterkefir ontstaat door kefirkorrels toe te voegen aan water samen met suiker en vruchten. Hierdoor ontstaat er een frisse en lichtbruisende drank. Waterkefirkorrels hebben geen melk nodig om zich te voeden, dus kunnen met water gebruikt worden. Omdat het zich dus niet voedt met lactose (suiker in melk) moet er wel extra suiker toegevoegd worden. Waterkefir is lekker zoetig en kan veel smaken bevatten, omdat het met allerlei vruchten en kruiden gemaakt kan worden.

Onthouden
Kefir is een gefermenteerd drankje. Het proces wordt gestart door een samenstelling van bacteriën en gist. Melkkefir is romig en zurig en waterkefir is eerder fris en zoet.

Eeuwenoude geschiedenis

Melkkefir is ouder dan waterkefir. Waarschijnlijk is melkkefir duizenden jaren geleden ontstaan in de Kaukasus, in het oosten van Europa. Maar sommigen zeggen dat kefir zijn oorsprong kent in de bergen van Tibet. Kefirkorrels werden door herders samen met melk in zakken van dierenhuid gestopt, waardoor dit ging fermenteren.

In het begin ging dit nog ‘per ongeluk’, maar later werd dit opzettelijk gedaan. Zakken werden in het zonlicht gehouden zodat het fermentatieproces beter verliep. Er werd steeds wat verse melk toegevoegd om dit proces niet te stoppen. De kefirkorrels werden generatie op generatie doorgegeven. In die tijd hadden ze al door dat kefir goed is voor de gezondheid, maar dit werd pas bevestigd toen de Russen hier medische studies naar gingen doen.

Onthouden
Kefir is een is een ‘levend drankje’. De bacteriën blijven zich voortplanten. Zo kan een kefir generaties lang meegaan.

Voordelen en nadelen van kefir

Duizenden jaren geleden waren ze het er al over eens dat kefir grote voordelen voor de gezondheid heeft. Waterkefir en melkkefir zijn erg verschillend, maar hebben wel dezelfde voordelen.

Voordelen

 1. Kefir (melk en water) kan bijdragen aan gezonde darmen. Kefir werkt namelijk herstellend voor je darmflora en kan deze, na bijvoorbeeld een antibioticakuur, weer in balans brengen. De gisten en bacteriën komen van nature in je darmen voor en zijn daarom goed voor je darmflora. Daarnaast ontstaan er bij de vertering van suikers zuren. Deze hoge zuurgraad doodt slechte bacteriën in je lichaam.
 2. Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat je spijsvertering goed werk. Als je darmflora in balans is, dan wordt het eten in je lichaam makkelijker omgezet in verteerbare stoffen, wat een regelmatige stoelgang ten goede komt. Kefir die 24 uur gefermenteerd is werkt laxerend.
 3. Daarnaast bevat kefir veel vitaminen: B1, B2, B6, B8, B12, C, D, K en mineralen: calcium, ijzer. Door kefir te drinken voorzie je je lichaam dus van veel goede voedingsstoffen.
 4. Mensen met lactose-intolerantie kunnen melkkefir makkelijker verteren dan gewone melkproducten. Melkkefir is een melkproduct, maar omdat lactose in het fermentatieproces wordt omgezet in gassen, alcohol en zuur, zit er minder lactose in dan in melk. Hierdoor is kefir makkelijk te verteren. Er ontstaat dus een drank die lactosevrij en probiotisch is.
 5. Volgens een onderzoek door de Society of Chemical Industry bevat kefir bacteriën die kunnen helpen om allergische reacties te verminderen. Ontstekingsreacties die in het lichaam ontstaan en allergische reacties veroorzaken, kunnen worden onderdrukt door kefir. Echter, het is volgens de onderzoekers wel nodig om hier meer onderzoek naar te doen.
 6. Daarnaast beschermen de goede bacteriën je lichaam tegen virussen en schimmels.

Onthouden
Kefir werkt actief aan een gezonde darmflora en stimuleert spijsvertering en een goede stoelgang. Het is een gezonde aanvulling op je dagelijkse dieet, ook voor mensen die lactose intolerant zijn. Kefir is prebiotisch, werkt ontstekingsremmend en beschermt je tegen bacteriën en virussen.

Verder lezen: Wil jij dieper ingaan op het actief ontgiften van jouw lichaam? Lees dan hier verder in mijn uitgebreide artikel over detoxen.

Nadelen

 1. Als je net begint met het drinken van kefir, krijg je in een keer veel probiotica binnen. Hierdoor kan het zijn dat je lichaam erg moet wennen en je ineens erge klachten kunt krijgen (diarree, misselijkheid). Laat je lichaam dus rustig wennen aan kefir. Ben je sterk lactose-intolerant? Neem dan waterkefir in plaats van melkkefir. Waterkefir bevat helemaal geen lactose.
 2. Aan waterkefir is extra suiker toegevoegd om het fermentatieproces op gang te brengen. Bij waterkefir blijft er dus meer suiker over dan bij melkkefir. Hierdoor is waterkefir voor diabetici dus niet direct geschikt. Door de kefir langer te laten fermenteren kan het suikerniveau afnemen. Daarentegen stijgt het percentage alcohol dan wel, omdat er meer suiker wordt afgebroken.

Onthouden
Houd er rekening mee dat je lichaam moet wennen kefir. Ben je lactose intolerant ga dan voor waterkefir. Vermijd je liever suiker, kies dan voor melkkefir.

Zelf kefir maken

Kefir kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Daarnaast kun je kefir kopen op speciale kefir-webshops. Maar je kunt waterkefir en melkkefir ook erg gemakkelijk zelf maken! Hoe kun je kefir maken? Je kunt hiervoor melkkefirkorrels en waterkefirkorrels kopen die je zelf vermengt met melk of water.

Melkkefir maken

Voor melkkefir heb je ongeveer 250 ml melk nodig en 25 gram melkkefirkorrels. Roer de melkkefirkorrels door de melk. Doe het mengsel in een afgesloten pot en laat het ongeveer 1 tot 2 dagen fermenteren. Doe dit op het aanrecht of in een kastje, maar niet in de koelkast. Door de kou stopt de kefir namelijk met groeien.

Als je kefirkorrels bij melk doet, gaat het fermenteren en wordt het omgezet in kefir. Als de tijd om is haal je het mengsel door een zeef. De korrels die dan in de zeef achterblijven kunnen eruit gehaald worden om opnieuw te gebruiken.

Waterkefir maken

Meng voor waterkefir ongeveer 250 ml water met 15 gram waterkefirkorrels. Doe hier 25 gram suiker bij (bijvoorbeeld ahornsiroop), ½ citroen en 2 vijgen. Doe dit mengsel in een afgesloten pot en laat ook dit 1 tot 2 dagen staan. Niet in de volle zon, maar ook niet in de koelkast. Haal daarna het mengsel door een zeef zodat de vruchten en korrels van het water gescheiden worden. De citroen kun je nog even uitknijpen in het sap. De kefirkorrels kun je gewoon weer opnieuw gebruiken.

Tips

 • Gebruik voor het water en de korrels een verhouding van 1 op 10.
 • Hoe langer je de kefir laat fermenteren, hoe hoger het alcoholpercentage.
 • Gebruik geen metaal bij het bereiden van de kefir, maar gebruik houten pollepels en plastic bakken.
 • Gebruik schone materialen die ook vrij zijn van schoonmaakmiddel. Het beste maak je de materialen schoon met enkel heet water.
 • Voor de melkkefir kun je alle soorten melk gebruiken: koemelk, schapenmelk, geitenmelk, rijstmelk, sojamelk of kokosmelk.
 • Verzorg je kefirkorrels goed, dus voedt ze af en toe bij. Zo kunnen ze goed groeien en kun je misschien zelfs wat weggeven!
 • Je weet dat je waterkefir klaar is als deze zoet is, maar minder zoet dan suikerwater en als het water troebeler is geworden en een andere kleur heeft gekregen dan in het begin.
 • Je kunt eindeloos variëren met je waterkefir. Speel er een beetje mee! Voeg eens wat kruiden toe (kaneel) of abrikozen, dadels en gember.
 • Gebruik wel natuurlijke en biologische ingrediënten. Kefir is erg gevoelig voor bespoten fruit.

Onthouden
Heb je het eenmaal tot leven gewekt, moet je het wel in leven houden. Als jij goed voor kefir zorgt, zorgt kefir goed voor jou ;-).

Recept: yoghurt van melkkefir

En als je kefir eindelijk klaar is, kun je het prima gebruiken in een lekker recept! Je waterkefir kun je gewoon lekker drinken, alsof je een glaasje limonade of water neemt (maar dan iets bruisender). Melkkefir kun je gebruiken voor smoothies, maar je kunt er ook yoghurt of kwark van maken. Daarom hierbij een recept voor kefiryoghurt!

Nodig

 • 1 liter zelfgemaakte melkkefir (24 uur gefermenteerd)
 • een vergiet
 • een schone theedoek
 • een kom
 • lekkere toevoegingen naar keus (honing, noten, vruchten, kruiden)

Doen

Leg de schone theedoek in het vergiet. Schep hier de zelfgemaakte (of gekochte) kefir in. Zet het vergiet bovenop een kom, zodat vocht uit de theedoek in de kom kan vallen. Laat dit zo staan voor ongeveer 5 à 6 uur. Daarna kan de yoghurt uit de theedoek geschept worden! Laat je het langer staan? (7 à 8 uur), dan wordt de yoghurt dikker en ontstaat er een dikke kwark.

Eet de yoghurt puur of maak het lekker met de toevoegingen. Ideaal als ontbijtje!

Heb jij al ervaring met kefir of heb je een lievelingsrecept? Laat een reactie achter in het reactieveld!

Verder lezen
>>> Appelazijn zuivert je lichaam en helpt met afvallen

>>> Kefir is een goede vervangers voor yoghurt. Er zijn nog meer alternatieven voor zuivel. Leer ze kennen!


Geef je lichaam 1 week om zich volledig te herstellen. Met het 7 Daagse Detox Plan werk je met groene smoothies naar een gezond gestel. Je zult merken dat je:

 • Makkelijker afvalt
 • Meer energie hebt
 • Een stralende gezondheid ervaart
smoothie dieet detox
Reset je lichaam en geef afslanken een boost.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

34 Comments

 1. Tim

  6 september 2019at22:02

  Ja, Bij mij heeft kefir hier een positief effect op gehad. Door de betere vertering van het eten heb ik veel minder last van diarree. Ook heb ik het gevoel dat ikbepaalde voeding echt beter verdraag – zoals maïskorrels. Zelf eet ik kefir als ontbijt. De avond daarvoor zet ik ongeveer 200ml kefir in de koelkast met 50gram havermout en wat zonne- en pompoenpitten. Bij het ontbijt voeg ik nog wat noten(gruis) toe en een klein beetje jam.

 2. Chris

  2 september 2019at09:56

  Kan ik melkkefir toch gebruiken? Ik heb al een erge makkelijke stoelgang, met vaker diaree, wordt dit erger na gebruik van melkkefir

  • Aziz

   21 september 2019at23:58

   Beste Chris,

   Als je voor eerst teveel meteen gaat drinken dan zal je buik er zeker last van krijgen je moet je buik aan laten wennen begin met een theelepel of eetlepel en ga dan steeds hoger, je moet zo zien dat de schimmels uit kefir gaan de slechte bacterie te lijf en schimmels die dood gaan laten antistoffen achter en die zorgt voor buikpijn en diarree, dat is zelfde met antibiotica die doden ook alle bacterie en die laten als soort wraak antistoffen achter daardoor krijg je diarree,

   Nog een advies probeer eens psylliumvezels tegen diaree die kan je bij je arts vragen.

 3. banaan

  12 juli 2019at22:28

  Werkt supermarkt kefir wel? Deze melk is immers gepastauriseerd

  • Evelien Vis

   18 juli 2019at11:38

   Ik zou het bij voorkeur maken van de korrels die je bijvoorbeeld bij de EkoPlaza koopt. De melkkefir uit de supermarkt is van andere kwaliteit

  • Aziz

   22 september 2019at00:01

   Beste Banaan, wat mijn advies is ga eens langs een boer die een winnen erbij heeft daar hebben ze ook vaak kefir te koop die is veel en veel beter dan uit een supermarkt,

   P.s voor iedereen yakult is ook kefir alleen je betaald je daaraan scheel.

 4. Louise

  8 juni 2019at13:35

  Je kubt het plantje in een zakje in de vriezer bewaren tot je het weer wilt gebruiken,het mijne is jaren niet gebruikt en recent gaat het weer met succes in de melk.

 5. Ans

  21 oktober 2018at18:44

  Dag
  Even een vraag over het maken vsn yoghurt.
  De korrels leg je in een theedoek staat er maar hoe gaat het dan met de korrels als de vloeistof doorgedrenkt is?
  Of komen de korrel niet droog te liggen?
  Ik lust eigenlijk geen melk en heb weleens gehoord alles wat tegen staat is niet goed voor het lichaam.
  Of moet ik kerfir gemaakt van melk korrels niet meer zien als melk?
  Graag zie ik u reactie tegen moet.
  Groet Ans

  • Evelien Vis

   23 oktober 2018at15:53

   Hallo Ans.
   Wat leuk dat geheet maken van yoghurt probeert. Als de vloeistof is doorgedrekt blijven de korrels nog even vochtig. Daarna kun je zo opruimen of gebruiken zoals op de gebruiksaanwijzing van de korrels staat.
   Kefir gemaakt van melkkorrels moet je inderdaad anders zien dan melk. De smaak en beleving in de mond is anders dan gewone melk. Het is misschien goed om het eens te proberen. Laat u het weten of u het lekker vond?

 6. Ina

  29 augustus 2018at16:14

  Zou ik de kleine onrijpe vruchten (die straks over zijn ) van de de vijg kunnen gebruiken voor de kefir,
  Weet iemand dat?

 7. Afke

  18 augustus 2018at14:07

  Waar en hoe bewaar je het beste de afgegoten Kefir-frank en hoelang is deze houdbaar?

 8. R

  4 augustus 2018at19:23

  Ik ben met kefir begonnen kreeg er donkerbruine diarree van. Drink het nu een week. De reactie was niet dagelijks maar twee keer. Of reinigt het m’n darmen

  • Aziz

   21 september 2019at23:36

   Dag Er,

   Je lichaam moet wennen aan kefir je hebt denk ik meteen teveel van genomen, je moet rustig beginnen
   bij ene is het beginnen met theelepel andere met eetlepel, mijn advies begin met een eetlepel daarna 2 en ga zo door tot een glas per dag als je lichaam eenmaal gewent is dan kan je zoveel drinken wat je wil.

 9. Eva de Vries

  21 juli 2018at15:22

  Kan je kefir ook in een supermarkt kopen?

  • Aziz

   21 september 2019at23:42

   Dag Eva,

   Kefir kan je in bijna supermarkten kopen alleen denk ik zelf dat dat teveel gemengd wordt om zo goedkoop mogelijk te houden mijn advies is om melkkefir zelf te maken met volle melk allerbeste is, melk direct van de boer zoals melk van koe of geitenmelk daarin zit meer calcium dan in supermarkt, supermarkten hebben geen echte melk proef eens een keer melk van de boer direct en melk van supermark dan weet je genoeg, dat is zelfde met kaas, kaas van supermarkt is ook zo nep als kan.

 10. ANITA paternoster

  25 juni 2018at19:01

  Ik ben diabeet ,kan ik kefir gebruiken
  Kefir die ik koop in grootwarenhuis

  • Ma

   22 juli 2018at13:58

   Ja hoor dat kan zeker! 🙂

 11. Mijke

  20 juni 2018at12:29

  Kan ik kwark maken als ik met melk kefir korrels genruik met geitenyoghurt?

 12. Daisy

  20 mei 2018at11:16

  Ik wil terug met kefiryoghurt beginnen. Maar ik ben ook met weightwatchers bezig. Weet iemand de propoints van kefiryoghurt gemaakt met magere melk? Of de voedingswaarde met magere melk bereid, dan reken ik het zelf uit. Merci alvast.

 13. Alice

  12 april 2018at14:09

  Hoi is dit ook goed tegen eczeem of psoriasis ?

  • Ma

   13 april 2018at10:27

   Ja zeker! Door kefir wordt de darmflora van binnenuit versterkt en ook wordt het immuunsysteem bijgestuurd!

 14. tulip

  20 maart 2018at10:56

  Goeiedag.
  Wil vragen of Kefir een dikmaker is.
  Op extra colloriën zit ik niet te wachten.

  • Ma

   21 maart 2018at10:48

   Kefir is juist geen dik maker! 🙂

 15. Scalple

  10 maart 2018at21:13

  Ik houd elke 2 weken een weggeef portie over. Melkkefir groeit snel en is het voornamelijk ook op markplaats te verkrijgen.

  Ik meng meestal volle en halfvolle melk om een lobbig substantie te krijgen. (24 uur buiten de koelkast en 24 uur minimaal in de koelkast)

  Hele dikke yoghurt verkrijg je door het te zeven zoals boven vermeld. Let wel.. Het proces van fementeren blijft doorgaan en wordt het dus zuurder.

 16. Antoinette Janssen

  23 januari 2018at18:55

  Hallo
  Ik heb een vraagje:
  Beataat er ook kefiryoghurt ik koop kefirmelk en maak daar smoothie van maar eigen eet ik graag in de ochtend een bakje met volle yoghurt of biogarde met gezonde muesli erin maar twijfel of het goied is voir mijn darmen. Ook eet ik avonds graag iets van yoghurt met fruit erin maar ook daar weer de twijfel. Wat kan ik het beste eten ochtends en avonds. En is volle biologische yoghurt ook gezond of biogarde.

 17. marco

  5 januari 2018at16:35

  Ik heb Colitus Ursulosa, mag ik Kefir gebruiken

  • Iris

   1 november 2018at12:25

   Ik heb ook colitis ulcerosa en gebruik nu drie weken zelf gekweekte melkkefir. Hierdoor ben im flink opgeknapt en heb me jaren niet zo goed gevoeld! Ik zou zeggen gewoon mee aan de gang gaan! Ik drink drie glazen per dag.
   Groet, Iris

   • Evelien Vis

    1 november 2018at14:45

    Goed om te horen Iris, dat dit jou zo goed helpt. Lekker zo doorgaan 😉

 18. Henriette

  28 november 2017at22:56

  Wie wil er wat waterkefir?
  Ophalen in Amsterdam Buitenveldert

 19. Jackie

  19 januari 2017at01:15

  Ik en een vriedin hebben een aantal maanden kefir besteld via internet. De melkkefir doet het prima en is al goed gegroeid. Nu de waterkefir doet het niet zo best. De bloempjes blijven klein en groeien niet. Mijn kefir is soms slijmerig en die van mijn vriendin is gewoon opgelost in het suikerwater. Ze wou de kefir even op rust zetten in de koelkast voor een paar dagen en toen ze ging kijken waren ze dus opgelost. Kan iemand ons goede kefir bezorgen eventueel?

  • Frida

   20 februari 2018at20:03

   Waterkefir-korrels groeien minder snel dan melkkefir-bloempjes. Let op dat je chloorarm water gebruikt (leidingwater kan dus wel, maar laat de chloor ontsnappen door te koken ofwel door een tijdje te laten staan), ofwel gebruik je bronwater. Bij goede waterkefir-korrels zie je bubbeltjes en bruist het drankje terwijl het fermenteert. Om waterkefir te maken heb je dus chloorvrij water nodig, suiker, enkele geconfijte vruchten zoals rozijnen of dadels,en een citroen (geheel met schil als citroen onbehandeld is, geschild bij behandelde citroenen).

  • Aziz

   21 september 2019at23:49

   Dag jackie,

   Wat ik zelf denk is dat je 2 dingen doormekaar haalt, je hebt melkkefir en je hebt water kefir dit zijn 2 hele verschillende kefirs, wat ik denk is dat jij melkkefir als waterkefir gebruikt daarom overleven ze het niet, je moet naar waterkefir opzoek gaan en daarmee waterkefir van maken zie YouTube daar wordt doormidden velen filmpjes hoe en wat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *