Is Groene thee gezond? Lees hier 5 voordelen en 2 risico's van green tea

Is Groene thee gezond? Lees hier 5 voordelen en 2 risico’s van het drinken van groene thee

By on 18 maart 2018

groene thee

Groene thee is een erg populair drankje. Het is lekker, makkelijk én gezond. Wat wil je nog meer? In dit artikel lees je waarom groene thee dan zo gezond is.

Het altijd populaire drankje: groene thee

Groene thee komt oorspronkelijk uit Azië. In landen als Japan en China is het dan ook al langere tijd erg populair. In Europa wordt vooral zwarte thee gedronken (zoals de minstens zo populaire ‘ochtendthee’ Earl Grey). Maar de wind vanuit het oosten is overgewaaid en tegenwoordig kun je dan ook in elk willekeurig cafeetje groene thee bestellen.

Groene thee versus zwarte thee

Het productieproces van thee bestaat grofweg uit vier stappen: verflensen (laten ‘verwelken’ in de zon), rollen, oxideren en drogen (ook wel ‘bakken’ genoemd).

Groene thee wordt gemaakt van theebladeren die direct na de oogst worden behandeld. Het wordt ook wel ‘ongefermenteerde thee’ genoemd, omdat het na het plukken verflenst en daarna direct gedroogd wordt. Hierdoor wordt het oxidatieproces (fermentatieproces) overgeslagen en blijven er meer goede stoffen in de theeblaadjes bewaard. Helaas is hierdoor de thee ook minder lang houdbaar.

Bij zwarte thee vindt dit oxidatieproces wel plaats. Deze theeblaadjes worden na de oogst verflenst in de zon, gerold, geoxideerd en gedroogd. Dit proces duurt langer dan bij groene thee, waardoor de smaak vaak ook sterker is. Kortom: de mate van oxidatie bepaalt of theeblaadjes zwarte thee of groene thee worden.

theeplantage

Waarom is groene thee gezond?

Groene thee gaat dus niet door het oxidatieproces, waardoor er meer ‘goede stoffen’ in de theeblaadjes bewaard blijven. Maar wat zijn dit voor goede stoffen? Waarom is deze theesoort zo gezond?

  1. Het zit vol met antioxidanten. Die zijn gezond, hebben we geleerd. Maar waarvoor dan precies? Antioxidanten helpen je lichaam om tegen vrije radicalen te ‘strijden’ en deze onschadelijk te maken. Uit een wetenschappelijke studie blijkt zelfs dat vrouwen die groene thee drinken 22% minder kans hebben op borstkanker!
  2. Het heeft een antibacteriële werking. Het gaat bacteriën tegen, maar werkt ook tegen schimmels. Daarnaast verlicht het bacteriële infecties en zorgt de antibacteriële werking ervoor dat je minder snel kans hebt op gaatjes.
  3. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. De antioxidanten die door groene thee in je lichaam terechtkomen, verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Het vergroten het effect van het goede cholesterol (HDL-cholesterol) en maken het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) minder schadelijk.
  4. Het helpt bij diabetes. Door groene thee te drinken kun je de pieken in je bloedsuikerspiegel verminderen. Veel van deze pieken kunnen diabetes veroorzaken of symptomen hiervan versterken. De thee houdt de bloedsuikerspiegel dus stabieler.
  5. Het versterkt de weerstand. Groene thee bevat virusremmende stoffen, waardoor het je weerstand versterkt. Word jij in de winter snel verkouden of loop je altijd rond met een flinke loopneus? Drink eens structureel groene thee!

Afvallen met groene thee

Wil jij afvallen en drink je daarom allerlei speciale drankjes? Jaag jezelf niet op kosten! Groene thee ondersteunt het afvallen namelijk ook! Zo versnelt groene thee de stofwisseling. Hoe sneller de stofwisseling, hoe meer energie je verbrandt en hoe sneller je afvalt.

Daarnaast heeft de thee een kalmerend effect. Als je stress ervaart, wordt er meer cortisol in het lichaam aangemaakt. Dit is een stresshormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat er energie uit je cellen vrijkomt die zich weer ergens anders in het lichaam opslaat, als vet. Door stress te vermijden ga je dit dus tegen!

Net als met water, zorgt groene thee (wat natuurlijk gewoon heet water is) ervoor dat je sneller verzadigd bent. Door overdag veel water te drinken reinig je je lichaam niet alleen, maar verminder je ook het hongergevoel. Hierdoor ga je minder snel snaaien of snoepen én kom je dus minder snel aan dan als je dit wel zou doen.

Hoeveel groene thee per dag?

Groene thee bevat theïne en cafeïne. Dit komt hier van nature in voor. In principe is dit niet gevaarlijk, mits je het in ‘normale’ hoeveelheden neemt. Bij alles waar ‘te’ voor staat moet je even goed nadenken. Net als bij groene thee! Als je te veel theïne en cafeïne neemt, profiteer je namelijk niet meer van de gezondheidsvoordelen.

Maar wat is dan de limiet? De limiet ligt gemiddeld op maximaal 10 koppen per dag. En dat is behoorlijk veel! Maar ongeveer 5 koppen thee per dag blijkt uit onderzoek de meeste gezondheidsvoordelen te hebben. Drink je de thee dan wel suikervrij? Groene thee zonder suiker is het gezondst voor je lichaam én energieniveau.

Misschien voor de hand liggen: maar drink je groene thee als échte thee. Dat wil zeggen: heet water met een theezakje of losse thee, en dan nog het liefst biologische thee. Biologische thee is vrij van pesticiden. Daarnaast is biologische thee (vaak de wat duurdere thee uit echte speciaalzaken) lekkerder van smaak dan de wat goedkopere variant uit de supermarkt. Dit is dus puur een kwestie van smaak!

In de supermarkt vind je ook pakken drank waar groene thee op staat (zoals ice tea). Maar hier zijn vaak veel suikers en onnodige e-nummers aan toegevoegd. Neem die dus niet!

Daarnaast is het belangrijk  dat je je thee ‘goed’ zet. Laat het water afkoelen tot ongeveer 80 graden. Als je kokend water bij je thee gebruikt, kan de smaak bitter worden. Daarnaast geldt: hoe langer je de thee laat intrekken, des te bitterder de thee wordt. Kijk dus wat je zelf lekker vindt!

Conclusie: groene thee gezond?

Oké, we moeten toegeven dat we erg lovend zijn over groene thee! Stiekem vinden we het wel een superfood. Maar je moet groene thee niet zien als hét wondermiddel dat kanker kan genezen, diabetes kan oplossen en waardoor je nooit meer verkouden wordt…

Met groene thee alleen ben je er namelijk niet. Wij geloven er oprecht in dat het gezond is voor het lichaam. Maar drink je liters groene thee en eet je daarnaast een lekkere Big Mac op de bank? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Groene thee is namelijk geen wondermiddel of supermedicijn en ‘werkt’ alleen als je gezond leeft.

De gezondheidsvoordelen van groene thee komen alleen tot hun recht als je daarnaast ook gezond eet en voldoende beweegt. Eet gevarieerd (veel groenten, eiwitten, onverzadigde vetten), sport regelmatig (krachttraining, cardio of allebei), slaap voldoende en volg bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet. Pas dan kan groene thee bijdragen aan een gezond lijf en leven.

Wil je weten hóe je dan gezond kan eten en wil je een steuntje in de rug krijgen? Bekijk dan eens ons koolhydraatarm 50 dagen programma. Hierin nemen we je 50 dagen lang mee op een ‘koolhydraatarm-reis’. Je krijgt van ons lekkere recepten en veel tips om koolhydraatarm en gezond te leven. Zo kun jij van koolhydraatarm eten je lifestyle maken!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is initiatiefnemer van MakkelijkAfvallen. Hij is geen diëtist of voedingsgoeroe. Maar gewoon net als jij, geïnteresseerd in gezond eten en een strak lichaam. Niels is een echte inspirator en met Ma helpt hij je op weg. Niels heeft ook een boek geschreven: Koolhydraatarm 50 dagen programma (klik hier)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *