Is extra vierge olijfolie gezond? » Makkelijk Afvallen

Is extra vierge olijfolie gezond?

By on 11 februari 2018

extra vierge olijfolie

Olijfolie is een smaakvol ingrediënt dat we veel gebruiken in de keuken. We bakken en braden ermee, sprenkelen het over onze salades en mengen het door onze baksels. Maar hoe gezond is olijfolie eigenlijk? En hoe zit dat met olijfolie extra vierge?

Olijfolie: van olijf tot olie

Olijfolie is een plantaardige olie en wordt gewonnen uit – jawel – olijven. Olijfbomen groeien voornamelijk in landen rond de Middellandse Zee, waar zijn de zomers relatief warm en de relatief winters mild zijn. De perfecte omstandigheden voor heerlijke olijven om te groeien!

Tussen november en januari worden olijven meestal geoogst. Dit wordt vaak met de hand gedaan, omdat zo de olijven het zorgvuldigst geplukt worden. Dit kan ook machinaal gedaan worden, maar dan is de kans groter dat er olijven op de grond terechtkomen. Als olijven eenmaal op de grond liggen, mogen ze niet meer meegenomen worden in het proces. Na het oogsten moeten de olijven snel een verwerkingsproces in, omdat ze vrij snel beginnen te fermenteren.

De olijven worden goed schoongemaakt. Vuil wordt weggehaald en takjes en blaadjes worden verwijderd. De schone olijven worden vervolgens vermalen tot een olijvenpasta. Deze olijvenpasta kan door twee processen verwerkt worden tot olijfolie.

Persen

De olijvenpasta kan vervolgens tussen stenen of een vijzel geplet worden. Door de grote druk wordt het vloeibare gedeelte (water-olieachtig) gescheiden van het vaste gedeelte. Vervolgens worden het water en de olie gescheiden van elkaar door een centrifuge.

Centrifugeren

Steeds vaker worden olijven gecentrifugeerd om olie te scheiden van het vocht. Dit betekent dat de olijvenpasta in een centrifuge gedaan wordt die heel snel draait. Op deze manier wordt het vocht gescheiden van de pulp.

Soorten olijfolie

Gewone olijfolie

Gewone olijfolie is niet van de eerste persing, maar is verkregen door raffinering van de eerste persing. Hiermee worden de onzuiverheden uit de olie gehaald, waarmee ook een deel van de smaak verdwijnt. Deze olie is dan ook neutraler dan extra vierge olijfolie en wordt vaker gebruikt om mee te bakken.

Extra vierge olijfolie

Extra vierge, extra vergine, koud geperst. Er wordt allemaal hetzelfde mee bedoeld! Deze olijfolie is van de eerste persing. Dit houdt in dat deze olie van de eerste koude persing of centrifugering is. Verder zijn processen als verhitting of andere zuiveringen niet toegepast Deze olijfolie is het puurst en heeft de meeste smaak.

Olijfolie extra vierge is vooral geschikt om te gebruiken in koude gerechten. Bijvoorbeeld als basis voor sausjes of als dressing over een salade. De smaak van extra vierge olijfolie is namelijk het meest verfijnd van alle olijfoliën.

Hoe kun je extra vierge olijfolie gebruiken?

 • Doe een beetje extra vierge olijfolie in een schaaltje met wat zout en peper, en dip hier wat stukjes brood in.
 • Gebruik extra vierge olijfolie in een dressing of besprenkel het direct over een salade.
 • Olijfolie bevat geen koolhydraten. Je kunt het dus prima gebruiken als smaakmaker in bijvoorbeeld soepjes.

Mag je olijfolie extra vierge verhitten?

Ja, dit kun je gewoon doen. Het verbrandingspunt van olijfolie ligt gemiddeld rond de 200 graden, wat zelfs iets hoger is dan het verbrandingspunt van boter. Je kunt olijfolie extra vierge dus gewoon gebruiken om mee te bakken.

Frituren kun je alleen beter niet doen, omdat bepaalde stoffen die in extra vierge olijfolie zitten geoxideerd kunnen worden. Daarnaast is het zonde om zo’n pure, heerlijke en dure olie te gebruiken om je frietjes in te frituren!

Toch kan bij het bakken van extra vierge olijfolie de olie veel smaak verliezen. Dit komt door de verhitting. Deze olie kun je dus beter gebruiken in koude gerechten. Wil je toch bakken met olijfolie? Gebruik dan de ‘gewone’ olijfolie.

Is olijfolie gezond?

Olijfolie is zeker gezond en kun je prima gebruiken bij je gerechten! Waarom het zo gezond is?

 • Olijfolie bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren hebben veel gunstige gezondheidseffecten. Zo verlagen ze de waardes van het LDL-cholesterol en wordt het risico op hart- en vaatziekten kleiner.
 • Ook is olijfolie rijk aan vitamine E. Deze vitaminesoort ondersteunt je lichaam bij het aanmaken van rode bloedcellen en speelt een rol van het in stand houden van weefsel in het lichaam.
 • Olijfolie stimuleert je vetverbranding. De onverzadigde vetzuren in olijfolie stimuleren het vetverbrandingsproces in het lichaam. Je zit hierdoor dus eerder vol, waardoor je minder snel te veel eet.
 • Olijfolie zorgt voor een betere stoelgang. Bacteriën en ontstekingen die zich in je darmen kunnen ophouden, kunnen door extra vierge olijfolie beperkt worden. Dit is gunstig voor het hele spijsverteringsproces.

Is olijfolie koolhydraatarm?

Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan kun je veel oliën en vetten gewoon gebruiken. Natuurlijke vetten en oliën, zoals olijfolie, kokosolie en lijnzaadolie, leveren belangrijke voedingsstoffen als essentiële vetzuren en vitamine A, D en E.

Olijfolie is een plantaardig product en is zeer geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Het bevat namelijk vrijwel geen koolhydraten.

Olijfolie gebruiken in de cosmetica

Ook zie je pure olijfolie steeds vaker terugkomen in ‘recepten’ om het te gebruiken als cosmetica. Olijfolie schijnt ontzettend goed te zijn voor je huid en haar! Zo schijnt het een goed (en natuurlijk) middel te zijn om je make-up te verwijderen, omdat het zo vettig is. Doordat olijfolie een natuurlijk product is, zorgt het niet snel voor een geïrriteerde huid.

Is je gezicht droog? Doe een druppeltje olijfolie in je hand en verspreidt het over je gezicht. Haal het er weer af met een wattenschijfje en je gezicht zal stralen! Ditzelfde geldt voor je haar. Let wel op: olijfolie is een vetsoort. Gebruik dus niet te veel olijfolie; dat kan je huid en haar erg vettig maken.

Olijfolie kopen

Uit een test van Kassa waarin acht flessen extra vierge olijfolie uit de supermarkt onderzocht zijn, kwam Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva als beste uit de test. Deze olijfolie is €9,32 en verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Natuurlijk moet je zelf uitproberen welke olijfolie je het beste vindt. Dit is ook een kwestie van smaak! Schrik alleen niet van de prijs. Goede olijfolie is nu eenmaal wat duurder, omdat het proces om deze olijfolie te maken ook duurder is. Gelukkig gaan er geen liters olijfolie doorheen per maand, maar neem je vaak maximaal een eetlepel per dag.

De hoeveelheid olijfolie die wordt aanbevolen per dag is dan ook 1 eetlepel. Probeer je hier zoveel mogelijk aan te houden. Natuurlijk is het niet erg als je de ene dag iets meer neemt en de andere dag iets minder. Maar ga er niet helemaal op los! (Met alles waar te voor staat moet je oppassen.)

Olijfolie bewaren

Olijfolie kun je vrij lang bewaren. Extra vierge olijfolie is gemiddeld een jaar goed. Als je de olijfolie langer dan een jaar bewaart, kunnen de smaak en gezondheidsvoordelen minder worden.

Het ligt er natuurlijk wel aan hoe je de olijfolie bewaart. Zet de fles op een donkere plek, die niet te koel maar ook niet te warm is. Zet olijfolie dus niet in de koelkast of op een zonnige plek, maar bewaar het bijvoorbeeld in een keukenkastje.

Je gebruikt olijfolie vaak, misschien zelfs wel elke dag. Zorg ervoor dat je elke keer na gebruik de dop goed op de fles draait. Als er te veel zuurstof in de fles komt, kan de olijfolie gaan oxideren.

Eindconclusie over olijfolie

Extra vierge olijfolie is gezond. Zo is het goed voor je hart en vaten, vetverbranding en stoelgang. Voor de meeste gezondheidsvoordelen én de beste smaak, eet je deze olijfolie koud. Je kunt olijfolie extra vierge ook opwarmen, maar dan zullen de smaak en gezondheidsvoordelen minder worden. Bewaar de fles op een donkere plek en sluit de dop na gebruik goed.

Ga niet voor de goedkoopste olijfolie. Het kost nu eenmaal wat om de olijfolie op de juiste manier te produceren. Gemiddeld zal een goede fles ongeveer 6 euro zijn.

Je kunt het meest profiteren van olijfolie als je daarnaast voldoende beweegt en gevarieerd en gezond eet. Eet veel groenten, eiwitten, sport regelmatig en slaap goed. Wil je weten hóe je dan gezond kan eten en wil je een steuntje in de rug krijgen? Bekijk dan eens ons koolhydraatarm 50 dagen programma. Hierin nemen we je 50 dagen lang mee op een ‘koolhydraatarm-reis’!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is initiatiefnemer van MakkelijkAfvallen. Hij is geen diëtist of voedingsgoeroe. Maar gewoon net als jij, geïnteresseerd in gezond eten en een strak lichaam. Niels is een echte inspirator en met Ma helpt hij je op weg. Niels heeft ook een boek geschreven: Koolhydraatarm 50 dagen programma (klik hier)

One Comment

 1. Dre

  23 februari 2018 at 20:29

  Nee olijfolie is niet gezond. Een klein beetje kan geen kwaad maar bedenk dat het een concentraat is. Elke vorm van bewerkt voedsel, ook in de vorm van vetten, is niet per definitie gezond.

  Eet whole food plant based! Dit is gezond.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *