Detoxen: wat is het en hoe doe je het? | Makkelijk Afvallen

Wat is detoxen? + tips en gevaren

By on 2 juli 2017
Leestijd: 10 minuten

detoxen

Je hoort steeds meer mensen die aan de sapjes en kuren zijn om hun lichaam te ontgiften. Maar wat is detoxen eigenlijk? En kan jij dat ook?

Ja, detoxen is populair. En dat is helemaal niet gek. Bij het horen van voordelen als ‘meer energie’, ‘een slanker lichaam’ en ‘een stralende huid’ gaan wij ook spontaan over op de sapjes. Maar hoe werkt dat dan? Hoe kun je afvallen door groene smoothies en water met citroen in de ochtend?

Wij hebben het voor je uitgezocht! In dit artikel kun je onder andere lezen wat detoxen precies is, hóe je kunt detoxen en wat de voordelen ervan zijn. De inhoud is als volgt:

 1. Wat is detoxen?
 2. Manieren om te detoxen
 3. Waarom zou je gaan detoxen?
 4. Tips bij het detoxen
 5. Belangrijk bij detoxen

Wat is detoxen?

Detoxen is een manier om je lichaam te ontgiften. De kenmerken zijn gezonde voeding en het afvoeren van afvalstoffen. Het is een manier om een gezond en energiek lichaam te krijgen en te houden.

Eigenlijk leven we anno 2017 in een vieze wereld. ‘Vies?’, hoor ik je denken. ‘Zo vies is het toch niet?’. Nou, sta er maar eens bij stil. De industrieën draaien op de volle 100% en de voedselindustrie is nog nooit zo groot geweest.

En dan hebben we het nog niet over de miljoenen auto’s die dagelijks gassen uitstoten, de bestrijdingsmiddelen en de E-nummers waar ons voedsel rijk aan is.

Hierin zitten allerlei gifstoffen die we op alle manieren binnenkrijgen in ons lichaam. Door ons eten, ons drinken, onze verzorgingsproducten..

En in principe kan ons lichaam dat allemaal wel aan. Tenminste, dat kon het. Bij onze voorouders zorgde het natuurlijke, lichamelijke zuiveringssysteem voor een uitstoot van die gifstoffen.

Maar tegenwoordig krijgen we soms zó veel gifstoffen in ons lichaam, dat het zich gaat ophopen en er klachten als vermoeidheid, een zwak immuunsysteem en overgewicht ontstaan.

Daarom is het af en toe goed om je lichaam hierbij een handje te helpen. Door middel van detoxen dus. Detoxen stopt het binnenkrijgen van gifstoffen, maar reinigt ook je lichaam van de gifstoffen die zich al opgestapeld hebben.

detoxen

Manieren om te detoxen

Er bestaan verschillende soorten detox kuren en detox programma’s. Welke je kiest hangt natuurlijk af van wat jij prettig vindt en wat bij jou past.

 1. Sapkuur of smoothiedieet. Een sapkuur of smoothiedieet bestaat uit het drinken van sapjes en smoothies die bestaan uit veel groenten en een beetje fruit. Je eet 5 tot 7 dagen lang dus helemaal niets anders.Bij deze kuur zijn de opbouw en afbouw ontzettend belangrijk. Het is niet goed voor je lichaam om direct niets meer te eten of na je kuur in één keer weer een warme maaltijd naar binnen te werken. Dit moet je rustig opbouwen en afbouwen. Deze vorm van detoxen doe je bijvoorbeeld één keer in het half jaar of één keer per jaar.
 1. Eén maaltijd per dag. De naam zegt het al (ook wel bekend als ‘one meal a day’), deze vorm van detoxen houdt in dat je niet aan je ontbijtje, lunch en diner zit, maar slechts één maaltijd per dag neemt zo rond 3 uur ’s middags. Daarnaast drink je vooral veel water en thee. Je eet dus niet op andere tijdstippen dan om 3 uur. Deze vorm van detoxen doe je niet altijd (al denken sommigen daar anders over), maar kun je bijvoorbeeld één dag per week doen.
 1. Een week lang geen suiker, alcohol, drugs. Ben je niet zo van de smoothies en sapjes? En kun je ook niet zonder je ontbijtje? Houd dan een week lang je eigen detox. Neem een week lang geen suikers, alcohol en drugs. Rook niet en eet gezond… écht gezond. Neem dus veel groenten, eiwitten, water en weinig tot geen koolhydraten.

Door één of twee keer per jaar een detoxweek in te plannen, zorg je voor een regelmatige verontreiniging van je lichaam.

In onderstaand filmpje (van serious-fitness-programms.com) worden 8 natuurlijke manieren besproken om je lichaam te detoxen.

Waarom zou je gaan detoxen?

Oké, we weten hóe je moet detoxen. Maar waarom zou je het doen? Dat is eigenlijk heel simpel. Je helpt je lichaam een handje bij het reinigingsproces. Af en toe een goede detox is dus goed voor je, maar het is ook belangrijk dat je altijd bewust bent van wat je binnenkrijgt in je lichaam.

 1. Geef het afvallen een boost. Tijdens de detoxperiode, waarin je dus alleen maar sapjes drinkt of een aantal dagen heel weinig eet, val je af. De producten die je eet zijn gezond en natuurlijk en ook na de kuur eet je gezonder. Wordt gezonder en voel je gezonder!
 2. Een stralendere huid. Door heel veel water te drinken en geen slechte stoffen meer te nemen, wordt je huid stralender. Je ontdoet je lichaam van afvalstoffen, stoffen die ook zorgen voor een doffere huid. Je ziet er hierdoor beter uit en dat boost weer je zelfvertrouwen!
 3. Sneller afkicken van slechte eetgewoontes. Als je regelmatig een detoxkuur volgt (waarin je dus absoluut geen suikers, slechte vetten en alcohol neemt) zul je merken dat je minder behoefte hebt aan deze producten. Een goede manier dus om van bijvoorbeeld  je suikerverslaving af te komen!

Tips bij het detoxen

Je kunt gewoon thuis detoxen, op de momenten die jij prettig vindt. Wil je iedere week een detox dag inplannen of ga je liever voor een hele week all-in? Kies wat jij fijn vindt! Hieronder geven we je een aantal handige tips.

Tips voor sapjes en smoothies

 • Kies vooral voor veel groenten en vul dat aan met fruit. In groenten zitten de meeste goede voedingsmiddelen. Het fruit gebruik je vooral om de smaak (broccoli en spinazie, bah) een beetje te verdoezelen.
 • Neem vooral groene bladgroenten, omdat daar de meeste voedingsstoffen in zitten.
 • Mix je smoothie met water. Water is puurder dan melk en melk kan soms hormonen of te veel vetten bevatten.
 • Kies biologische groenten en groenten van het seizoen. Wissel hier dus ook mee af en neem niet alleen maar één soort groente. Zo krijg je een verscheidenheid aan voedingsstoffen binnen.
 • Je kunt eventueel wat superfoods toevoegen aan je smoothies. Chorella en Spirulina hebben een reinigende werking en helpen je lichaam de schadelijke stoffen te filteren.

Tips voor maaltijden

 • Zorg ervoor dat de maaltijden die je neemt gezond zijn en goed vullen. Denk hierbij aan voedingsmiddelen met veel goede vetten en eiwitten, zoals vette vis, noten, groenten en eieren.
 • Neem het liefst rauwe groenten; kook ze dus niet te lang. Hierdoor blijven de voedingsstoffen er beter in zitten en rauwe groente werkt daarnaast zuiverend voor je lichaam.
 • Kies voor onbewerkt voedsel, zonder gekke toevoegingen.
 • Voeg smaakversterkers met een ontgiftende werking toe aan je gerechten. Dit zijn onder andere gember, peterselie, koriander, citroen, zwarte peper en knoflook.
 • Drink vooral veel water. Maar daarnaast zijn ook groene thee en citroenwater goede detoxdrankjes.

water

Tips voor lichamelijke verzorging

Detoxen hoeft niet alleen te maken te hebben met voedsel. Ook op andere manieren kan jij je lichaam reinigen.

 • Zorg tijdens de detox voor een goede doorbloeding. Dit kun je onder andere doen door koud te douchen. Begin en eindig je douchebeurt met een minuut koud douchen en je stimuleert je doorbloeding optimaal. Hierdoor kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden.
 • Ga bijvoorbeeld regelmatig naar de sauna. Door lekker een dagje te zweten, voer je veel afvalstoffen af en reinig je op die manier je lichaam. Een goede scrubsessie erbij, en je bent weer helemaal puur.
 • Je kunt je poriën ook openen en zo je huid reinigen door af en toe je huid te borstelen met een zachte borstel. Doe dit voordat je gaat douchen, zodat je poriën openen en de afvalstoffen tijdens het douchen wegspoelen.
 • Sporten en yoga zijn altijd goed voor je. Zweten, een hoge hartslag en een diepe ademhaling verbeteren de ontgiftingswerking in je lichaam. Zorg dat je iedere dag minimaal 30 minuten beweegt. Maar overdrijf niet. Té intensief sporten is niet goed tijdens je detox.
 • Ga naar buiten en neem de tijd voor meditatie. Goed ademhalen brengt verse zuurstof in je lichaam dat zorgt voor en beter lymfesysteem.

Belangrijk bij detoxen

 1. Het belangrijkste bij detoxen is dat je je lichaam een reset geeft. Veel vrouwen doen keihard hun best om kilo’s kwijt te raken, maar kunnen niet afvallen omdat ze te veel toxische stoffen in hun lichaam hebben zitten. Wil je een slank en gezond lichaam, maar sta je ‘stil’ in je afvalproces? Dan is detoxen een van de manieren om dit te doorbreken en uiteindelijk die overtollige kilo’s af te komen. En het is natuurlijk ook een heerlijke kickstart voor een zomerslank lichaam!
 2. Daarnaast is het belangrijk dat je niet als een kip zonder kop begint.. Een goede opbouw en een goede afbouw zijn ontzettend belangrijk. Volg je een sapkuur, dan is het verstandig om de dagen vooraf langzaam af te bouwen met vast voedsel. Ná de sapkuur bouw je juist weer langzaam op. Zo laat je je lichaam steeds beetje bij beetje wennen.
 3. Kies ook een periode uit waarin je de tijd hebt voor detoxen. Zit je momenteel in een stressvolle periode? Laat het dan nog even voor wat het is. Als je veel te druk bent, gaat dat het ontgiften alleen maar tegen en zullen de ontgiftingsverschijnselen groter worden. Rust is het sleutelwoord. Eis niet te veel van jezelf!
 4. Ga alleen detoxen als je er lichamelijk klaar voor bent. Ben je zwanger of heb je leverproblemen? Dan kun je beter niet te fanatiek bezig gaan met sapjes en maaltijdloze dagen. Door leverproblemen kunnen de door de detox vrijgekomen afvalstoffen niet goed gezuiverd worden, waardoor ze weer worden opgeslagen in het lichaam.
 5. Tijdens het detoxen kunnen er ontgiftingsverschijnselen ontstaan. Er worden door het lichaam meer afvalstoffen afgevoerd dan normaal het geval is. Hierdoor kunnen de volgende verschijnselen optreden:
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • puistjes
  • darmklachten
  • slechte adem
  • slaapproblemen
  • lusteloosheid
  • stemmingswisselingen

Besef dat deze klachten kunnen ontstaan en houd hier van tevoren rekening mee. Accepteer dat het zo is en onderga het. Stop niet direct met je detox maar probeer je erbij neer te leggen. Houd wel in de gaten hoe heftig je klachten zijn. Vertrouw je het niet helemaal? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat vind jij van detoxen? Doe jij het weleens en hóe doe je het dan? Laat je reactie achter in de comments!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *