Detox kuur volgen? 12 tips om je lichaam te ontgiften » Makkelijk Afvallen

Detox kuur volgen? 12 tips om je lichaam te ontgiften

By on 11 februari 2015

Wil jij meer energie, een stralende huid en het afvallen een boost geven? Probeer dan eens een detox kuur. Deze zijn razend populair! Maar waarom eigenlijk en werkt het ook voor jou? De redactie ging voor jou op onderzoek uit. In dit artikel krijg je maar liefst 12 tips om je lichaam te ontgiften.

1. Waarom een detox kuur volgen?

Er zijn verschillende redenen waarom zoveel vrouwen detoxen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

 1. Meer energie (Ja, echt waar. Minder eten en meer energie ervaren)
 2. Je huid wordt mooier en jonger
 3. Afkicken van je suikerverslaving ūüôā
 4. Je lichaam ontgiften van giftige stoffen
 5. Boost het afvallen (vooral handig als je stil stond)
 6. Je zult jezelf als herboren voelen.
 7. Een detox kost je geen tijd, sterker nog het levert je zelfs tijd op!

2. Afvallen met een detox kuur thuis

De meeste vrouwen volgen een detox kuur thuis om het afvallen een boost te geven. Waarom zou je een detox reis boeken als je het ook gewoon thuis kan doen? Scheelt een hoop geld. En thuis ben je toch het meeste op je gemak.

Waarschuwing: 

 1. Detoxen doe je vooral om je lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen en je gezondheid te verbeteren. Natuurlijk val je gegarandeerd veel af tijdens een detox kuur (zelf ben ik 7,8 kilo afgevallen in 7 dagen detoxen). Maar dit is voornamelijk vocht en als je je oude leefstijl weer oppakt na de detox, zul je heel snel weer op jouw oude gewicht zitten.
 2. Als jij niet wilt jojo-en, dan is het belangrijk om na de detox jouw voedingspatroon blijvend aan te passen. Dit kun je doen door over te stappen op de gezonde recepten uit mijn koolhydraatarm 50 dagen programma.

3. Populaire detox kuren

Er zijn verschillende detox programma’s die je kunt volgen. Hier een aantal opties voor vasten of detoxen:

 • Ma’s 7-daagse smoothie detox.¬†Super simpel detox schema voor 7 dagen. 3 dagen afbouwen, 3 dagen detoxen met smoothies en daarna weer 3 dagen opbouwen. Al meer dan 9.000 vrouwen gingen je voor.
 • 5:2 Vastendieet. Dit betekent dat je twee dagen per week gaat vasten.¬†Op deze dagen krijg je maar heel weinig calorie√ęn binnen. De rest van de week gewoon eten zoals je gewend bent.
 • Sapvasten. Je drinkt 5 dagen lang alleen sappen van groente, fruit en kruiden. Maximaal 4 per dag. Dus geen vast voedsel. Je kunt de smoothies zelf maken in een blender. Een andere optie is om sappen te kopen (kant en klaar bij de natuurvoedingswinkel) Je kunt dit dieet¬†ondersteunen door het gebruik van spirulina tabletten en lijnzaad olie. Drink groene thee en veel water tijdens het sapvasten.
 • ‘One meal a day’. Je eet slechts een maaltijd per dag, meestal om 15.00 uur. Voor de rest van de dag eet je niets. Je drinkt slechts water, thee en koffie zonder suiker of melk. Je kunt deze vorm van vasten altijd doen, of een aantal dagen per week.
sapvasten

Sapvasten is een vorm van detoxen

4. Wanneer heb jij een detox kuur nodig?

 • Sta je stil met afvallen?
 • Heb je last van chronische verstopping, diarree of buikpijn?
 • Last van vermoeidheid of lusteloosheid?
 • Heb je een gevoelige huid, acne of vage allergie√ęn?
 • Last van pijnlijke spieren of gewrichten?
 • Wordt je snel ziek de laatste tijd?
 • Ben je snel chagrijnig of prikkelbaar?
 • Ben je licht depressief of ongemotiveerd?
 • Als het antwoord op een of meerdere van deze vragen ja is, dan is het ontgiften met een detox kuur voor jou wellicht de uitkomst!

Ma’s Tip: gebruik chlorella en spirulina om te detoxen. Chlorella helpt je lichaam bij het reinigingsproces. Het heeft een reinigende werking en filtert schadelijke stoffen uit het lichaam. Daarnaast kan het helpen als je tijdens de detox last krijgt van een slechte adem. Spirulina werkt vrijwel hetzelfde als chlorella, maar is minder sterk.

5. Wanneer geen detox kuur?

Let op: raadpleeg bij twijfel altijd je dokter of di√ętist. Het is af te raden om een detox kuur te doen als je:

 • Zwanger bent
 • Borstvoeding geeft
 • Leverproblemen hebt
 • Medicatie zoals maagzuurremmers of bepaalde anti-depressiva
 • Ondergewicht of eetstoornissen hebt

6. Detox voeding

Hoe komt het eigenlijk dat detoxen nodig is? Het komt doordat de zuur-base (acidic versus alkaline) balans in je lichaam verstoort is. Een zuur lichaam = een ziek lichaam. Andersom geldt dit ook. Hoe meer basisch (alkaline) je lichaam is, hoe gezonder.

Een zuur lichaam komt met name doordat we teveel slechte voeding binnenkrijgen. Maar stress speelt ook een belangrijke rol bijvoorbeeld. In onderstaande afbeelding zie je welke voeding goed is voor je en welke voeding je beter niet kunt nemen.

detox-zuur-base-voeding

1. Detox met verse kruiden en specerijen

Wist je dat  kruiden wonderplanten zijn die jouw lichaam helpen ontgiften? Hierbij kun je denken aan:

 • Koriander; goedkoop en overal verkrijgbaar. Tevens kun je er heerlijke recepten mee maken zoals fruitsappen, pesto‚Äôs en groene smoothies.
 • Peterselie; zeer goed voor de werking van je nieren, die een belangrijke rol spelen bij het ontgiften van jouw lichaam.
 • Kurkuma: anti-kanker en ontstekingsremmend
 • Citroensap: met verse groenten en fruit in de slowjuicer. Of gewoon in een glas water natuurlijk.
 • Zwarte peper; goed voor je lever!

2. Detox vezelbommetjes

Vezels helpen je darmen schoon te houden. Groenten en fruit bevatten van nature veel vezels. Sommige soorten zoals advocado’s en artisjokken bevatten extra veel voedingsvezels. Onder de fruitsoorten zijn Frambozen en Sinaasappels echte vezelbommetjes. Ook in zaden en pitten zitten vezels. Voeg lijnzaad en chia zaad toe aan je voeding en smoothies.

3. Detox drankjes

Wat kun je drinken om je lichaam te ontgiften? Water helpt je lichaam bij het afvoeren van gifstoffen. Drink daarom altijd voldoende water. Ook groene thee is een aanrader. Het is rijk aan antioxidanten en werkt ontgiftend voor de lever. Verder is kruidenthee een goede ontgifter. Je koopt het in de natuurvoedingswinkel. Let op: als je medicijnen gebruikt, check dan altijd even of de thee wel in combinatie met de je medicijnen gedronken kan worden.

Ma’s Tip:¬†het Gezondheidsplein¬†heeft een mooi artikel geschreven over welke voedingsmiddelen¬†nog meer geschikt zijn voor tijdens je detox kuur.

7. Bouw af¬†voordat je begint met een detox kuur…

Een goede afbouw periode voorafgaand aan jouw detox kuur is van groot belang. Als je zonder voorbereiding begint, kun je namelijk last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Hierbij een schema voor de Afbouwperiode:

 • Dag 1: geen vlees, vis, eieren, kaas of vleeswaren. Geen zoete- of hartige tussendoortjes. Geen brood, rijst en pasta.
 • Dag 2: Laat nu ook cafe√Įne, alcohol. Geen in vet- of olie gebakken producten.
 • Dag 3: Ga over op twee maaltijden en eet ongeveer de helft van wat je doorgaans eet. Geen zuivel. Eet alleen groenten en fruit.

8. …en bouw weer rustig op¬†na¬†het detoxen

Na het vasten kun je het volgende schema gebruiken voor de opbouwperiode:

 • Dag 1: Een stuk fruit als ontbijt. Klein schaaltje havermout als lunch. Tussendoor kun je wat verse groente of een rijstwafel eten
 • Dag 2: Havermout en een stuk fruit als ontbijt. Voor de lunch gebruik je maximaal 2 crackers of rijstwafels. Als diner kun je roergebakken groente en wat rauwkost eten. Tussendoor fruit of een rijstwafel.
 • Dag 3: Zelfde als dag 2, alleen nu kun je bij het diner ook een stukje vis of tofu gebruiken.
detox kuur

Heb je mijn 7-daagse detox plan al eens bekeken?

9. Een goede timing voordat je gaat detoxen

Wanneer kun je het beste vasten? De timing van je detox kuur is van groot belang. Kies een moment in het jaar dat je vrij hebt van je werk. Of heel rustig in ieder geval. Zorg ervoor dat je geen stressvolle periode uitkiest, want dit zal het ontgiften tegenwerken.

Neem voldoende rust. Ga dus niet als een gek sporten tijdens je detox periode. Meditatie, wandelen en regelmatig 30 minuten verplicht relaxen helpen. Maar ik moet zeggen dat ik tijdens mijn 7 daagse detox zoveel energie had, dat ik dat rusten echt moeilijk vond.

10. Volhouden of afhaken? 

Op sommige momenten zul je het mentaal zwaar krijgen. Vooral tijdens de afbouw periode en de eerste dagen van je detox zul je hongerig zijn en je kan wat misselijk zijn. Ook zul je het waarschijnlijk vaak koud hebben. Dit komt omdat je lichaam in de spaarstand gaat. Twee gouden tips om het vol te houden:

 • Ga slim om met dagen tellen. Stel je voor, je bent op dag 2 en je hebt het even zwaar. Zeg dan niet tegen jezelf, ik hoef nog maar 5 dagen… In plaats hiervan, zeg je: “Ik heb al bijna twee dagen erop zitten en ben bijna op de helft”. Als je over de helft bent, dan is het verstandig om te zeggen, even volhouden ik hoef nog maar 2 dagen.
 • Maak kleine stapjes. Op zware momenten ga je denken aan opgeven. Dan is het uitermate belangrijk om kleine stapjes te maken. Zeg tegen jezelf: “Ik hou het vandaag nog vol, morgen kan ik eventueel stoppen”. Maak altijd de dag af. Je zult zien dat je de volgende ochtend weer heerlijk voelt. Dit geeft je de motivatie om door te gaan.

11. Wat voel je tijdens en na een detox kuur?

Het grote voordeel van een detox kuur is dat jij je beter voelt, kilo’s afvalt en er ook nog beter uitziet.¬†Dus wil jij:

 1. Mega veel energie hebben?
 2. Minder slapen, maar je toch veel fitter voelen?
 3. Super scherp zijn?
 4. Jezelf heerlijk licht voelen?
 5. Een behaaglijk ‘kippenvel-achtig’ gevoel over je hele lichaam ervaren?
 6. Lekker en gezond eten weer gaan waarderen?

12. Detoxen voor vrouwen boven de 40 – extra belangrijk

detox-verzuring

Wist je dat je lichaam na je 40e extra hard verzuurt? Dit heeft nu eenmaal te maken met ouder worden en je lichaam wordt steeds minder flexibel en toxische afvalstoffen hopen zich op. Dit is dus ook de reden dat veel vrouwen gezondheidsproblemen krijgen na hun 40e. Kijk maar eens om je heen. Reuma, huidproblemen en niet meer kunnen afvallen. De toxische en zure stoffen in je lichaam zorgen voor dit soort ziektes.

Ben jij boven de 40? En wil je niet ziek worden door al die toxische stoffen? Dan raad ik je zeker aan om snel te gaan detoxen.

Detoxen – kickstart het afvallen (vooral als je stilstond)

Tijdens een detox kuur zul je veel gewicht verliezen. Dit is natuurlijk een perfecte start voor als jij serieus wilt gaan afvallen.

De reden waarom veel vrouwen niet kunnen afvallen is dat naarmate je ouder wordt er heel veel toxische stoffen worden opgeslagen in je vetcellen. Deze vetcellen zijn heel moeilijk weg te krijgen door gezond eten of di√ęten. Maar als jij eerst een detox volgt, dan worden de¬†toxische stoffen afgebroken en zo kan je weer vet verliezen.

Ma’s Tip: Door onze 7-daagse detox kuur te volgen kun je jouw lichaam ontgiften en het afvallen een boost geven.

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring…¬†Heb je het wel eens geprobeerd? Wat vond je ervan? Laat hieronder jouw reactie achter.

Meer info over mijn detox kuur

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is initiatiefnemer van MakkelijkAfvallen. Hij is geen di√ętist of voedingsgoeroe. Maar gewoon net als jij, ge√Įnteresseerd in gezond eten en een strak lichaam. Niels is een echte inspirator en met Ma helpt hij je op weg. Niels heeft ook een boek geschreven: Koolhydraatarm 50 dagen programma (klik hier)

5 Comments

 1. H.Berkers

  18 mei 2018at15:17

  Wilt u stoppen met ongevraagd mails naar ons te sturen.
  Ik doe hier tevens aangifte van want je kunt je niet afm3lden.

 2. Wiwik

  21 juli 2017at18:46

  Detox kuur wordt zelden ge√Įdentificeerd welke specifieke toxines die ze beogen te verwijderen of hoe ze precies deze elimineren.

 3. Wendy van de Vall

  5 juni 2017at10:57

  Ik ben nu bezig met dag 6 van het detoxprogramma van MA en geen honger gevoel. Ik ben nu ruim 3 kilo afgevallen en voel me goed. Na deze kuur ga ik aan de 50 dagen van MA beginnen om de laatste 7 kilo er vanaf te krijgen. De recepten van de detox zijn goed te maken en ze smaken ook nog lekker.
  Gr wendy

 4. Cindy

  21 juni 2016at23:47

  Zelf detox ik dmv ‘detox thee’ of zogeheten Teatox. Dit werkt bij mij erg goed en merk zeker verschil. Ik voel mij veel fitter dan voorheen.

  • Niels Bosman

   22 juni 2016at10:58

   Klinkt goed hoor, Cindy! Als dit voor jou werkt moet je dit lekker af en toe blijven doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *