Chocolade gezond? De gezondheidsvoordelen van chocolade

Is chocolade gezond?

By on 12 maart 2017
Leestijd: 4 minuten

chocolade gezond

Chocolade gezond? Wij zochten het voor je uit! Bij iedereen gaat er wel een blokje pure, witte of melkchocolade in. Maar kun je chocolade in je gezonde lifestyle beter laten staan of is een bonbonnetje bij de koffie helemaal niet erg?

Van cacaoboon tot chocoladereep

Chocolade, we kennen het allemaal. Hagelslag, chocoladerepen, chocolademelk, bonbons.. Kan jij er ook geen genoeg van krijgen? Maar die bonbons en chocoladerepen komen niet zomaar in de supermarkt terecht. Daar gaat namelijk een heel proces aan vooraf!

Het hoofdbestanddeel van deze chocoladelekkernijen is cacaopoeder. Cacaopoeder wordt gemaakt van de cacaovrucht. Deze vrucht groeit aan de cacaobomen in tropische landen. In elke cacaovrucht zitten meerdere cacaobonen die gedroogd, geroosterd en opgebroken worden.

De binnenkant van de cacaobonen (de chocoladekern) wordt vermalen waardoor er een vloeibare massa ontstaat. Deze massa bestaat uit cacaoboter (het vloeibare deel) en cacao (het vaste deel). Deze twee delen worden in de fabriek gescheiden zodat je losse cacaoboter en losse cacaopoeder krijgt.

Melk-, pure en witte chocolade

Cacaopoeder wordt ook los verkocht, maar vormt voornamelijk de basis voor allerlei lekkernijen. Om chocolade te maken worden er allerlei ingrediënten aan de cacaopoeder toegevoegd. Dit zijn voornamelijk cacaoboter, melkpoeder en suiker.

Deze ingrediënten worden met elkaar vermengd om witte chocolade, pure chocolade of melkchocolade te maken. De massa wordt in vormen gegoten en er ontstaan chocoladerepen en bonbons.

  • Om witte chocolade te maken worden cacaoboter, melkpoeder en suiker vermengd.
  • Om melkchocolade te maken worden cacaomassa, cacaoboter, suiker en melkpoeder vermengd.
  • Om pure chocolade te maken worden cacaomassa, cacaoboter en suiker vermengd.

Officieel mag je chocolade pas chocolade noemen als er 32% cacao in zit. Pure chocolade mag alleen zo heten als er minimaal 54% cacao in zit.

In witte chocolade zit geen cacaomassa en dus geen cacaopoeder. Eigenlijk mag je dit dus helemaal geen chocolade noemen!

Gezondheidsvoordelen pure cacao

Is chocolade gezond?

  • Het gezondste bestanddeel van chocolade is de cacao(poeder). Van nature zitten er in cacao namelijk veel polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
  • Ook de antioxidanten flavanolen zitten in cacao. Deze flavanolen zouden volgens verschillende onderzoeken de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.
  • Daarnaast bevat cacao verschillende vitaminen en mineralen, zoals koper, ijzer, calcium, vitamine A, vitamine B en zink.

Het beste kun je dus chocolade nemen met zoveel mogelijk cacao. Witte chocolade bevat alleen cacaoboter, melkpoeder en veel suiker en is daardoor niet gezond. Door witte chocolade te eten profiteer je dus niet van de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder.

Chocolade gezond? Ja! Maar het beste kun je pure chocolade nemen met zoveel mogelijk cacaopoeder en zo min mogelijk suiker!

Rauwe cacao

Hoe zit het dan met rauwe cacao – de superfood? Is ook rauwe chocolade gezond?

Om rauwe cacao (in de vorm van poeder of cacao nibs) te maken, worden de cacaobonen niet eerst verhit en geroosterd. Er gaan op deze manier geen voedingsstoffen verloren. Het is dus cacao in zijn pure vorm. Hierdoor zitten er in rauwe cacao meer flavanolen en andere voedingsmiddelen dan in ‘gewone’ cacao.

Is chocolade gezond? – Conclusie

Onze chocoladetips:

  1. Neem chocolade in de puurste vorm. Cacao (zonder suiker) bevat veel goede antioxidanten. Je kunt dus best af en toe een schepje door je yoghurt of baksels doen.
  2. Wil je liever chocolade in vaste vorm? Het beste kun je dan pure chocolade nemen zonder suiker en met een zo hoog mogelijk percentage cacao.
  3. Probeer ook eens rauwe cacaopoeder of rauwe chocolade. Hier zitten nog meer goede voedingsstoffen in dan in de ‘gewone’ cacao.

Maar zoals met alles geldt: neem niet te veel. Pure chocolade bevat namelijk ook behoorlijk wat verzadigde vetten (de slechte vetten). Om dus optimaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van chocolade neem je niet meer dan één blokje pure chocolade (zonder suiker) per dag.

Ma’s tip: wil jij makkelijk afvallen? Volg dan Ma’s koolhydraatarm 50 dagen programma! Een programma met weekmenu’s vol heerlijke, koolhydraatarme recepten.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *