Buikvet verliezen - 4 vormen van krachttraining die jou hierbij helpen

Buikvet verliezen – 4 vormen van krachttraining die jou hierbij helpen

By on 18 december 2016
Leestijd: 8 minuten

buikvet verliezen(Bron: unsplash)

Yes, de eerste stap naar het verliezen van (buik)vet is gezet! Je bent je er bewust van dát je overtollig vet hebt en dat je er vanaf wilt. Door deze tips gaat dit ook daadwerkelijk gebeuren.

Vooral buikvet is hardnekkig en van veel vrouwen een groot frustratiepuntje.

Is buikvet verliezen makkelijk? Nee. De waarheid is dat het ontzettend moeilijk is om van dat buikvet af te komen. Het vergt veel tijd en doorzettingsvermogen. Maar of het onmogelijk is? Dat zeker niet! Met de juiste oefeningen kun je beetje bij beetje dat buikvet minimaliseren.

Vergeet niet te eten

Zoals gezegd: buikvet is hardnekkig. En met alleen sporten krijg je het niet weg. Dit geldt trouwens voor alle soorten vet op je lichaam, óók die op je heupen, benen en billen! Wil je buikvet verliezen? Ga dan uit van de volgende gouden combinatie:

 • 20 procent trainen
 • 80 procent gezond eten

Soms zien we vrouwen die ontzettend goed op weg zijn – maar net niet goed genoeg.. Dit zijn de vrouwen die het sporten hebben ontdekt en meerdere keren per week in de sporthal staan, maar tóch niet afvallen..

Ben jij ook zo’n vrouw?

Super!

Je wilt afvallen en je onderneemt daadwerkelijk stappen om af te vallen. Daar kan je alleen maar trots op zijn! Maar we kunnen dit plaatje wel iets aanscherpen.

Want heb je ook aan je voeding gedacht?

Sporten alleen is namelijk geen garantie voor afvallen.

Doe dit dan ook in combinatie met gezond eten. Altijd. Weet je even niet meer wat gezond is? Spit dan onze koolhydraatarme recepten door.

banner-kha-50-dgn-menu-homepage-ma

Of volg Ma’s koolhydraatarm 50 dagen menu.
Zo hoef je 50 dagen lang niet na te denken over wat je gaat eten.
En let maar op: uiteindelijk wordt koolhydraatarm eten je tweede natuur!

Buikvet verliezen door krachttraining

Oké, we eten gezond en we willen sporten. Maar hoe komen dan van dat vet af?

In dit artikel bekijken we dit vanuit manieren van krachttraining. Maar er zijn meer manieren om af te vallen. Zo lees je in onze afval tips onder andere artikelen over gezonde voeding, detoxen en tips tegen overeten.

En waarom krachttraining?

Bij krachttraining doe je oefeningen om je spieren te verstevigen en te vergroten. Je bent dus vooral bezig met de spierontwikkeling.

Huh, maar spierontwikkeling zorgt er toch niet voor dat ik afval?

Nou, eigenlijk wel.

Spiermassa vraagt namelijk energie; het heeft veel brandstof nodig. Veel spiermassa vraagt dus veel energie. Zet je vetmassa om naar spiermassa dan zal je lichaam veel energie, en dus calorieën, verbranden.

En dat niet alleen!

Tijdens het trainen verbrand je energie, maar ook na de training gaat je lichaam hiermee door. Je spieren blijven doorwerken en dus blijft je lichaam calorieën verbranden.

Tijdens cardiotrainingen daarentegen (lopen, fietsen, zwemmen, hardlopen) ben je voornamelijk bezig met het opbouwen van conditie. Hierdoor houd je je bloedvaten en hart gezond en verbeter je je uithoudingsvermogen. Ontzettend belangrijk.

Maar met cardio maakt je lichaam ook veel cortisol aan. Hierdoor komt opgeslagen energie vrij uit je cellen en wordt dit opgeslagen als vet – vooral rond de buik. Cardio lijkt dus niet goed te zijn om vet te verliezen.

Toch spreken verscheidene onderzoeken dit ook weer tegen en zeggen dat (langdurige) cardio juist wél goed werkt om gewicht te verliezen.

Onze tip is dus: ga voor een combinatie. De combinatie van gezond eten en sporten, maar ook die van krachttraining en andere vormen van sport, zoals cardio.

Doe bijvoorbeeld 30 minuten aan krachttraining en eindig met 10 à 15 minuten cardio.(En houd je daarnaast aan een gezond eetschema!)

Geen buikspieroefeningen

Heb je al een platte buik en wil je meer buikspieren? Dán zijn buikspieroefeningen goed. Maar doe niet specifiek buikspieroefeningen als je van je buikvet af wilt. Dat gaat namelijk niet werken.

Waarom niet?

Door buikspieroefeningen verstevig je je buikspieren. Maar dit betekent niet dat je hiermee ook direct je buikvet weg krijgt.

Je hoeft je buikspieren dus niet specifiek te trainen om buikvet te verliezen.

Het beste is om fitnessoefeningen te doen die zoveel mogelijk energie verbruiken – en dus de meeste invloed hebben op je vetopslag. Dit zijn bijvoorbeeld oefeningen die je grote spiergroepen trainen.

4 vormen van krachttraining

Je kunt op verschillende manieren aan krachttraining doen:

 • in de sportschool of thuis,
 • met behulp van gewichten,
 • met behulp van fitnessapparatuur,
 • door je eigen lichaamsgewicht in de strijd te gooien.

Om het jullie makkelijk te maken geven we oefeningen die jullie gewoon thuis, met enkel je eigen lichaam (en een kettlebell) kunnen uitoefenen.

Makkelijker kan niet toch?

1. Kettlebell

Daar is-ie weer, de kettlebell! Buikvet verliezen doe je met de kettlebell. De kettlebell is een groot gewicht waarmee je in één keer diverse grote spiergroepen traint. Je kunt er veel verschillende oefeningen mee doen.

kettlebell

(Bron: Pixabay)

Er hangen eigenlijk heel veel voordelen aan de kettlebell..

 • Je kunt het gewoon thuis gebruiken.
 • Er zijn veelzijdige oefeningen mee mogelijk.
 • Geschikt voor beginners en gevorderden.
 • Je traint er veel spiergroepen tegelijk mee.
 • Tja, wat eigenlijk niet?

Maar dan. Wat doe je met dat ding?

Nou, bijvoorbeeld…

 • One arm swing – Houd de kettlebell vast aan een arm en ga met je benen iets uit elkaar staan. Swing de kettlebell vervolgens boven je hoofd en laat deze zakken tussen je knieën door. Je swingt de kettlebell dus van hoog naar laag. Dit herhaal je een aantal keer. Je traint bij deze oefening borst, rug, schouders en buik.
 • Split squat – Houd de kettlebell vast in je linkerhand en druk tegen je borst. Zet nu je linkerbeen achter je lichaam en maak een kniebuiging met je rechterbeen. Daarna doe je dit andersom. Herhaal dit een paar keer.
 • Thruster – Neem de kettlebell in je linkerhand en houd deze tegen je borst. Maak nu een squad (buik je knieën tot je bijna op de grond zit). Ga weer staan en strek je arm met de kettlebell helemaal uit. Laat hem zakken naar je borst en neem hem nu in je rechterarm. Herhaal dit een aantal keer.

2. Sprinter sit-up

sprinter sit up

(Bron: www.sport-inclusive.com)

Met de sprinter sit-up train je in één keer je buik, benen en billen. Het is een uitbreiding van de gewone sit-up.

Wat moet je doen: neem een matje en ga hier op liggen. Maak nu een sit-up, maar ga niet slechts naar voren en weer terug. Breng in plaats daarvan als je naar boven komt je rechterelleboog naar je linkerknie. Ga weer terug en breng nu je linkerelleboog naar je rechterknie. Herhaal dit een aantal keer achter elkaar.

3. Judo push-up

judo-push-up

(Bron: www.befitbootcamps.wordpress.com)

Met de judo push-up train je je buik, billen, armen en schouders. Voor yoga-dames ook wel bekend als de upward-facing dog pose.

Wat moet je doen: ook deze oefening is een variatie op een standaard oefening. Neem een opdrukhouding aan en breng je handen iets naar elkaar. Laat je lichaam zakken tot je kin de vloer bijna raakt. Houd hierbij je ellebogen tegen je lichaam. Raak je bijna de grond, breng dan je hoofd en schouders omhoog en je heupen omlaag. Herhaal dit een paar keer.

4. Body-weigh squad

body weight squadDe body-weigh squad is een goede oefening om je buik, billen en benen te trainen.

Ga goed rechtop staan en zet je benen wijd. Zak nu door je knieën naar beneden en houd je heupen naar achter. Houd je armen bij je borst (en niet recht vooruit, zoals op de foto).
Herhaal dit een paar keer.

 

Wat denk je nu? Het zijn helemaal geen moeilijke oefeningen hè! Ook jij kan dit gewoon. Wil je buikvet verliezen? Probeer dan iedere dag 15 minuten lang deze oefeningen te doen. Je zult zien dat het steeds sneller en beter gaat en dat je na verloop van tijd meer oefeningen aankan!


Kom op,  je kan het!

Heb je zelf nog tips voor goede oefeningen?
Laat het weten in de comments!

 

En onthoud: altijd sporten in combinatie met koolhydraatarm eten! Volg mijn weekmenu’s voor 50 dagen en val af op plaatsen waar je normaal zo moeilijk vet opslaat, namelijk je buik, billen en benen.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

3 Comments

 1. Annie

  11 mei 2017at07:33

  Ik heb het boek vorige week gekocht Er zou ook boodschappen lijstjes en drinktips bij zitten maar die heb ik niet kunnen ontdekken ?

 2. Marykeigh

  18 december 2016at21:52

  Elke dag minimaal een half uur de fitness hoelahoep! Combi van leuk en doeltreffend voor je buikspieren en rug! Cardio en krachttraining ineen! ?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *