Afvallen met omega-3? » Makkelijk Afvallen

Afvallen met omega-3?

By on 13 juni 2016

Afvallen met omega-3

Afvallen met omega-3? Jazeker, omega-3 vetzuren klinken misschien als dikmakers, maar het tegendeel is waar.

Gezonde vetten

Deze gezonde vetten helpen je juist bij de verbranding van lichaamsvet. Een tekort aan bruikbare omega 3-vetzuren kan het afvallen flink bemoeilijken. Omega-3 speelt namelijk een belangrijke rol binnen de vetstofwisseling, onder meer bij de verbranding van lichaamsvetreserves. Als je meer goede vetten binnenkrijgt gaat je lichaam sneller de slechte (opgeslagen) vetten verbranden.

Gezond vet is tevens belangrijk om je een verzadigd gevoel te geven. Hierdoor zijn we minder snel geneigd (ongezonde) tussendoortjes te nemen.

Lichaam in balans

Omega-3-vetzuren zijn ook een belangrijke sleutel als het gaat om het in balans brengen van je bloedsuikerspiegel. Ze zorgen ervoor dat de beschikbare energie in de hersenen (die draaien op glucose) veel efficiënter wordt benut. Zo helpen ze ons om minder te eten en hebben we bijvoorbeeld minder last van de welbekende middag-dip.

Naast de hulp bij het in balans brengen van je bloedsuikerspiegel, dragen omega-3 vetzuren ook bij aan je hormoonbalans en ondersteunen ze bij heel veel lichaamsprocessen.

Ma’s tip: wil je meer adviezen over afvallen en hoe je niet terugvalt in oude gewoontes? Lees dan hier mijn 7 gouden tips!

Bronnen van omega-3

Ons lichaam kan de omega-3 vetzuren niet zelf aanmaken, dus moeten we die uit onze voeding halen. De allerbeste bron van omega-3 vetzuren is vette vis, zoals zalm (liefst wilde zalm), makreel, haring of sardientjes. Deze vette vissen leveren namelijk de omega 3-vetzuren ‘eicosapentaeenzuur’ (EPA) en ‘docosahexaeenzuur’ (DHA), die direct bruikbaar zijn voor het menselijk lichaam.

Plantaardige bronnen van omega-3 zijn onder meer chiazaad, noten (vooral walnoten), algen en lijnzaadolie. Deze producten bevatten het  omega-3 vetzuur ‘alfa-linoleenzuur’ (ALA). Dit vetzuur kan echter niet direct door het lichaam worden opgenomen,  want het moet eerst door het lichaam nog worden omgezet in de bruikbare ketens EPA en DHA. Dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op.

Mocht je nu via je voeding niet genoeg omega-3 binnenkrijgen, dan kunnen levertraan of visoliecapsules (het liefst van duurzame visvangst) uitkomst bieden. Kijk daarbij wel goed op de ingrediëntenlijst op het label van deze producten. Ze moeten namelijk wel de lange-keten omega-3 vetzuren EPA en DHA bevatten!

Ma’s TIP: Möller’s is een hoog gedoseerd omega-3 (DHA en EPA ) voedingssupplement.

afvallen met omega-3 2

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is initiatiefnemer van MakkelijkAfvallen. Hij is geen diëtist of voedingsgoeroe. Maar gewoon net als jij, geïnteresseerd in gezond eten en een strak lichaam. Niels is een echte inspirator en met Ma helpt hij je op weg. Niels heeft ook een boek geschreven: Koolhydraatarm 50 dagen programma (klik hier)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *