Afvallen met groene smoothies 10 tips

Afvallen met groene smoothies: 10 handige tips

By on 11 februari 2016
Leestijd: 5 minuten
groene smoothies

Groene smoothies

Groene smoothies zijn lekker en gezond! Dit mixdrankje van fruit, water en groente is erg makkelijk te maken en geeft je een echte energieboost. Heerlijk om de dag mee te beginnen dus. Lees hieronder 10 handige tips als je wilt afvallen met groene smoothies.

Wat zijn groene smoothies?

Groene smoothies zijn een echte hype. Niet heel gek, want je krijgt in één keer ontzettend veel goede voedingsstoffen binnen. Een groene smoothie is een drankje dat bestaat uit een mix van groente, fruit en water.

Uit een onderzoek door de Universiteit Maastricht en Interview/NSS blijkt dat slechts een kwart van alle Nederlanders voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente (2 ons) en de helft van alle Nederlanders aan de dagelijkse hoeveelheid fruit (2 stuks) per dag. Dit is natuurlijk veel te weinig! Een groene smoothie is daarom een gezonde en lekkere manier voor volwassenen én kinderen, om toch genoeg groente en fruit binnen te krijgen.

Het leuke aan smoothies is dat je er compleet je eigen draai aan kunt geven. Er zijn ontzettend veel variaties mogelijk! Ga je liever voor een frisse smoothie, dan verwerk er wat citroen in. Of verwerk er kersen in voor een lekkere zoete smaak.

Maak je groene smoothie door groene bladgroente te nemen als basis. Bij je groentebasis kies je wat fruit: dit zorgt voor extra vitaminen en geeft je smoothie een lekkere smaak. Met water zorg je er vervolgens voor dat het ook daadwerkelijk drinkbaar is.

Groene bladgroenten bevatten erg veel eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Zorg er daarom voor dat je vooral bladgroenten gebruikt in je smoothies. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Spinazie, sla, boerenkool, andijvie, spruitjes, prei en groene kool.

Afvallen met groene smoothies

Groene smoothies zijn heel erg gezond. Maar kun je er ook echt door afvallen?

Jazeker, met groene smoothies kun je erg goed afvallen! Zelf heb ik positieve ervaringen met het drinken van groene smoothies. Ik heb namelijk een groente smoothie dieet gevolgd en ben hierdoor 7,8 kilo afgevallen in één week! Afvallen met groene smoothies werkt dus echt. Maar hoe dan?

 • Ten eerste krijg je ontzettend veel energie van de gezonde koolhydraten die in het fruit zitten. Als je je dag begint met een lekkere smoothie, dan houd je de dag beter vol en heb je meer energie om te bewegen.
 • Ook werkt je stofwisseling beter door de mix van groente en fruit. Het voordeel hiervan is dat je een minder opgeblazen gevoel krijgt en je meer energie verbrandt. Dit verbranden van energie zorgt ervoor dat je je overtollig vet langzaamaan verliest.
 • Smoothies zijn ideaal als vervanger van een traditioneel koolhydraatrijk ontbijt of lunch. Neem eens een lekkere smoothie in plaats van brood of crackers. Daar zitten veel minder koolhydraten in en je krijgt meteen gezonde groenten binnen!

10 handige tips voor afvallen met groene smoothies

Hieronder 10 tips die belangrijk zijn bij het drinken en maken van groene smoothies.

 1. Maak gebruik van groene groenten. Groene groenten, en vooral bladgroenten, bevatten veel eiwitten, mineralen, vitaminen en vezels, gaan de verzuring van je lichaam tegen en zuiveren je lichaam van gifstoffen.
 2. Varieer ook eens met kool. Een bloemkool smoothie is lekker romig en lijkt een beetje op een milkshake. Heerlijk met bijvoorbeeld banaan of ananas!
 3. Zorg dat je niet te veel fruit in je smoothie verwerkt, gebruik meer groente dan fruit. In fruit zit namelijk veel suiker (fructose). Zorg er dus voor dat fruit meer een aanvulling is om de smoothie lekker van smaak te maken.
 4. Kauw op je smoothie. Als je een smoothie drinkt, dan worden de vezels niet goed opgenomen. Door erop te kauwen, zorg je ervoor dat de vezels beter verteerd worden door je lichaam.
 5. Verwerk niet teveel melk of yoghurt in je smoothie, maar gebruik ook water. Teveel melk is namelijk niet goed voor je.
 6. Het werkt het beste om eerst de groente te blenden samen met het water. Hierna kun je het fruit toevoegen.
 7. Varieer in groenten. Zo gaan de smoothies je niet snel vervelen!
 8. Voeg wat kokosolie, avocado of lijnzaadolie toe. Deze vetten maken je smoothie nóg gezonder.
 9. Het is niet gezond als je alleen nog maar smoothies drinkt, maar je kunt het heel goed onderdeel maken van je voedingspatroon. Vervang bijvoorbeeld 1 maaltijd door een groene smoothie of kies 1 dag in de maand waarop je alleen maar smoothies drinkt. Op die manier detox je je lichaam en zul je sneller afvallen.
 10. Combineer je smoothie niet met het eten van koolhydraten (brood). Hierdoor gaat het namelijk gisten.

Heb jij ook zo’n trek gekregen in groene smoothies? Wat zijn jouw favoriete combinaties? 

Ma’s tip: wil jij meer weten over groenten in je smoothies? Lees dan ons artikel over het groente smoothie dieet, waarmee je in een week tijd wel 7 kilo kunt afvallen!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *