Afvallen lukt niet - 10 tips | Makkelijk Afvallen

Afvallen lukt niet – 10 tips

By on 10 juli 2016
Leestijd: 5 minuten

tips als afvallen niet lukt

Wat als het afvallen niet lukt? Dit is ontzettend frustrerend: je eet gezond, beweegt iedere dag en tóch lukt het maar niet om af te vallen. De reden hiervoor kan voor iedereen verschillend zijn, maar heeft vaak te maken met je instelling of je aanpak.

Lees onderstaande tips en misschien zijn dit wel de redenen waarom jij niet afvalt.

 1. Focus je niet te veel op het afvallen
  24/7 met je gedachten bij het afvallen zijn, maakt het er niet makkelijker op. Focus je niet te veel op je weegschaal. Je gewicht kan per dag een paar kilo verschillen, zodat het soms lijkt alsof je niet bent afgevallen. Daarnaast moet je ook je spiermassa meerekenen als je veel sport. Kijk daarom liever naar je buikomvang. Begint die al smaller te worden? Dan is dat een teken dat je toch aan het afvallen bent!
 2. Doe aan krachttraining EN cardio
  Of iedere andere sport. Sporten is goed voor je, vooral tijdens het afvallen. Gezond eten alleen is vaak niet zo effectief om kilo’s te verliezen. Maar maak jij een combinatie met sporten, dan gaat dit veel beter! Sporten activeert namelijk je vetverbranding en vetmassa wordt omgezet in spiermassa.
 3. Eet voldoende (en vergeet de tussendoortjes niet)
  Tijdens het afvallen is het belangrijk om goed te blijven eten. Neem bij de grote maaltijden – ontbijt, lunch en diner – ruime porties. Hierdoor zit je ook echt vol. Daarnaast is het belangrijk om ten minste drie momenten in te lassen voor je tussendoortjes. Door de hele dag door (gezond) te blijven eten stimuleer je je vetverbranding.
 4. Kijk naar de lange termijn
  Afvallen gebeurt niet van de ene op de andere dag. Elk lichaam is anders en niet iedereen valt even makkelijk af. Maar don’t worry, als je gezond en koolhydraatarm blijft eten en dit ook volhoudt – je mag best een beetje streng zijn voor jezelf – dan zal je op lange termijn kilo’s verliezen.
 5. Vergeet niet te zondigen
  Blijf dus gezond eten. Maar vergeet niet dat niemand áltijd gezond kan eten. Daarom raad ik je aan om de 80/20 verdeling aan te houden: 80% koolhydraatarm eten en 20% AANVALLEN (snoep, chips, cola, patat, chocolade…). Oké, blijf wel om jezelf denken voordat je als een bloeddorstige leeuwin op weg bent naar de snoepkast, maar je mag best – en dat is zelfs aan te raden – één dag in de week zondigen. Je lichaam gaat hierdoor harder aan het werk en je houdt de rest van de week een stuk beter vol.
 6. Eet af en toe helemaal niets
  Af en toe een dag helemaal niets eten, oftewel vasten, geeft het afvallen een enorme boost. Probeer die dag helemaal geen vast voedsel meer te eten, maar enkel water, groene thee of groene smoothies. Na het vasten kun je met een schone lei beginnen aan je koolhydraatarme dieet. Je kunt bijvoorbeeld ook een keer het ontbijt overslaan. Of het avondeten. Vooral als je maar niet kunt afvallen, kan af en toe vasten je zeker helpen. 
 7. Denk aan je schildklier
  Als je moeilijk afvalt dan kan dit ook komen door een trage schildklier. Hierdoor gaat je stofwisseling langzamer werken en verlies je kilo’s minder snel. Dit kun je veranderen door je jodium- en seleniumtekort aan te vullen, stress te verbannen en te zorgen voor een gebalanceerd dieet.
 8. Te veel koolhydraatarm
  Bij alles waar ‘te’ voor staat zou je vraagtekens moeten zetten. Van koolhydraatarme tussendoortjes als komkommer en snacktomaatjes kun je geen genoeg nemen, maar denk jij er bij alles waar ‘koolhydraatarm’ op de verpakking staat hetzelfde over? Dan zit daar het struikelblok. Koolhydraatarme koekjes en taart zijn heerlijk, maar het blijven koekjes en taart. Zie het dan ook als zo’n lekkernij en eet het alleen om jezelf ermee te verwennen – af en toe dus.
 9. Te veel eiwitten en vetten
  Een koolhydraatarm dieet bestaat uit een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar je kunt hier ook in doorslaan. Neem jij bijvoorbeeld veel eiwitshakes of te veel (slechte) vetten? Dan is deze verhouding uit balans en krijg je meer calorieën binnen dan normaal. Hierdoor val je minder snel of niet af.
 10. No stress
  Stress is een killer voor je dieet en je wordt er mentaal ook niet beter van. Het stresshormoon cortison zorgt voor een slechtere spijsvertering en leidt tot vermoeidheid. Niet goed als jij wilt afvallen! Probeer je dus regelmatig te ontspannen, door bijvoorbeeld een avondwandeling te maken of lekker te badderen. Mediteren, yoga of lekker dansen is ook een goede oplossing.

Ma’s Tip: de grootste tip die ik je kan geven is om koolhydraatarm te gaan eten. Koolhydraatarm eten zorgt er namelijk voor dat jij op lekkere en gezonde wijze kunt afvallen! In het koolhydraatarme 50 dagen programma van Makkelijk Afvallen staan heerlijke recepten die je kunt uitproberen.

Wil je meer tips over afvallen en hoe je niet terugvalt in oude gewoontes? Lees dan hier mijn 7 gouden tips!

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *