26 effectieve detox tips | Makkelijk Afvallen

26 effectieve detox tips

By on 20 juni 2016
Leestijd: 7 minuten
detox tips

Detox tips

Detoxen is het magische woord om je lichaam te reinigen van alle schadelijke stoffen die het binnenkrijgt door cosmetische producten, de lucht, bewerkt voedsel, medicijnen.. Ik kan je absoluut aanraden om af en toe een detox kuur te volgen (zelf doe ik dit 1 x per jaar). En los van een detox kuur, heb ik nog meer adviezen om je lichaam te zuiveren. Hierdoor voel jij je fitter en fijner en bovendien kun je het afvallen een boost geven. Hierbij mijn favoriete detox tips.

26 detox tips

Producten – veel slechte stoffen in ons lichaam, komen hier terecht door producten die we gebruiken. Deze zitten vaak vol chemicaliën en zware metalen.

 1. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten
  Veel gewone verzorgingsproducten bevatten chemische toevoegingen die niet in ons lichaam thuishoren. Probeer daarom zoveel mogelijk te gaan voor natuurlijke verzorgingsproducten als cosmetica en shampoo.
 2. Gebruik natuurlijke schoonmaakproducten
  Hetzelfde geldt voor je schoonmaakproducten. Deze gebruik je vaak dagelijks, maar zitten ook vol met schadelijke stoffen. Ga voor natuurlijk, of maak je producten zelf! Even zoeken op internet en je vindt genoeg ‘recepten’ om je eigen allesreiniger of schoonmaakmiddel te maken.

Allesreiniger van aromatherapie-info.com – Nodig: 50 ml witte schoonmaakazijn, 400 ml water, 30 druppels etherische olie, Doen: azijn, etherische olie en water in een sprayflacon en goed schudden.

 1. Vermijd synthetische geuren
  Synthetische geuren, die voorkomen in onder andere parfum en deo, komen terecht in je luchtwegen en cellen en zijn schadelijk voor je lichaam. Probeer daarom de natuurlijke varianten uit.

Eten en drinken – veel van ons voedsel wordt bewerkt zodat het langer goed blijft, lekkerder smaakt of een prettigere geur heeft. Omdat we dagelijks eten en drinken krijgen we ook dagelijks slechte stoffen binnen die zich opslaan in onze vetcellen.

 1. Eet onbewerkt voedsel
  Neem vers, onbewerkt en biologisch voedsel. Vermijd te veel suikers, maar ga voor gezond en natuurlijk. Maak je maaltijden zelf. Zo weet je precies wat erin zit en worden er geen onnodige stoffen toegevoegd.
 2. Meer rauwe groenten
  Rauwe groente werkt zuiverend voor je lichaam. Neem bijvoorbeeld stukjes wortel als tussendoortje of verwerk lekker veel groente in een salade.
 1. Drink veel water
  Van water kun je nooit te veel nemen. Het werkt super zuiverend; water drinken zorgt ervoor dat de gif- en afvalstoffen beter en sneller uit je lichaam afgevoerd worden.
 2. Groene thee
  Naast water kun je ook afwisselen met groene thee. Groene thee werkt ontgiftend voor de lever en bevat antioxidanten die het lichaam beschermen tegen agressieve stoffen.
 1. Groene smoothies
  Een groente smoothie detox van een aantal dagen is een goede manier om je lichaam te zuiveren. Maar ook buiten de detox kuren om een groene smoothie nemen is goed voor je lichaam. Je krijgt zo in een klap veel groenten binnen.
 1. Minder tot geen alcohol
  Eigenlijk is alcohol op een vrijwillige manier gif toevoegen aan je lichaam. Natuurlijk is een glaasje wijn op z’n tijd heerlijk en dat moet je ook zeker blijven doen. Als je dit maar beperkt houdt. Een weekend vol drank is super gezellig, maar werkt niet erg zuiverend voor je lichaam! 😉 Als je een detox kuur volgt raad ik je aan om helemaal geen alcohol te nemen.
 1. Minder tot geen koffie
  Net als alcohol is het ook niet verstandig om al te veel koffie te nemen. En tijdens een detox kuur kun je dit ook beter helemaal vermijden.
 2. Stop met roken
  En uiteraard (maar dat raad je vast zelf al) is roken not done als je ook maar iets van je lichaam wilt zuiveren. Er zitten zoveel schadelijke stoffen en chemicaliën in sigaretten. Jouw lichaam wordt vanaf nu een rookvrije zone!
 3. Ingrediënten met ontgiftende eigenschappen
  Voeg ingrediënten aan je gerechten toe die een ontgiftende werking hebben. Denk hierbij aan kruiden als peterselie en koriander, maar ook gember, knoflook, bieten.
 4. Water met citroen
  Begin de dag met een glas lauw water met het sap van een halve citroen. Citroenwater is namelijk erg goed voor je spijsvertering en stimuleert je stofwisseling. Daarnaast gaat het de ophoping van bacteriën tegen.
 5. Eet mindful
  Eet rustig, neem de tijd en kauw goed. Mindful eten helpt je lichaam tot rust te komen en zo geef je je lichaam de tijd om te ontgiften.
 6. Geen magnetron
  Een magnetron verwarmt je eten op zo’n manier, dat de cellen beschadigd worden. Hierdoor verliest het eten belangrijke voedingswaarden. Wil je dus voor natuurlijk voedsel gaan, eet dit dan ook natuurlijk. Het liefst rauw, maar ik snap dat dit niet altijd mogelijk is. Probeer het daarom licht te bakken, roosteren of stomen en vermijd de magnetron zoveel mogelijk.

Lichaam – naast voorkomen dat gifstoffen je lichaam binnenkomen, is het ook goed om ervoor te zorgen dat die gifstoffen snel uit je lichaam afgevoerd kunnen worden.

 1. Ga naar de sauna
  Zweten is goed voor je! Door te zweten voert je lichaam de afvalstoffen namelijk beter af. Een mooi excuus dus om lekker een dagje (of twee, of drie) naar de sauna te gaan.
 2. Sporten
  Zweten doe je ook door veel te sporten. Het zweet voert de afvalstoffen af, maar ook de hoge hartslag die ontstaat door sporten werkt hier bevorderend voor.
 3. Yoga
  Gun je lichaam de rust om te kunnen ontgiften. Daarnaast zijn er ook speciale detox-yogaoefeningen die je spijsvertering en lymfesysteem kunnen stimuleren.
 4. Mediteren
  Rust kun je ook vinden door af en toe te mediteren. Zo reinig je niet alleen je lichaam, maar ook je geest.
 5. Frisse buitenlucht
  Ga iedere dag naar buiten – ook met slecht weer! Frisse lucht zorgt voor ontspanning en bovendien zorgt zuurstof voor een beter lymfesysteem.
 1. Je huid borstelen
  Ook via de huid kunnen afvalstoffen afgevoerd worden. Open daarom regelmatig je poriën. Dit kun je doen door je huid met een zachte borstel te borstelen voor het douchen of badderen. Het warme water spoelt daarna de afvalstoffen snel weg.
 2. Op tijd naar bed
  Slaap voldoende! Zo kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen, kom je tot rust en kan de lever beter aan de slag om de afvalstoffen te verwijderen.
 3. Oil pulling
  Oil pulling is een oude geneeskundige techniek. Door ’s ochtends voordat je iets hebt gegeten of je tanden hebt gepoetst je mond een kwartier te spoelen met plantaardige- of kokosolie (en het daarna weer uit te spugen), haal je de gifstoffen, die anders in je lichaam terecht kunnen komen, weg uit je mondholte.

Tijdens de detoxkuur

 1. Leverproblemen?
  Heb je lichamelijke klachten, zoals leverproblemen? Overleg dan eerst met je dokter voordat je met een detox kuur wilt beginnen. De lever zuivert je lichaam van afvalstoffen. Werkt deze dus niet optimaal, dan worden de afvalstoffen die vrijkomen tijdens de detox weer opgeslagen in je lichaam.
 1. Niet te veel eisen
  Als je te hoge eisen stelt aan jezelf, dan kan dit alleen maar uitlopen in een teleurstelling. Zie wat de detox je brengt en wacht rustig af. Je kunt alleen maar meer gestrest raken en dat werkt averechts.
 2. Detox tijdens een rustige periode
  Als je gaat detoxen, kies dan een rustige periode uit. De ontgiftingsverschijnselen zullen alleen maar groter worden als jij nog erg druk bent met jezelf, je werk of huishoudelijke taakjes.
 3. Houd de verschijnselen in de gaten
  Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je tijdens je detox kuur te veel klachten krijgt. Ontgiftingsverschijnselen zoals hoofdpijn en misselijkheid zijn heel normaal, maar dit moet binnen de grenzen blijven. Worden de klachten te heftig, ga dan eerst naar de dokter voordat je je detox vervolgt.

Waarom wil jij eigenlijk je lichaam detoxen? Ik ben benieuwd. 

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

4 Comments

 1. leny gerritse

  23 juni 2016at20:03

  Goedeavond

  27-4 is de betaling overgemaakt

  Koolhydraten 50 dagen

  • Niels Bosman

   24 juni 2016at10:57

   Hoi Leny, volgens mij is het nu in orde, toch? Groetjes, Sierk – MA

 2. lenygerritse@hotmail.com

  23 juni 2016at20:01

  Goedeavond,

  Betaling is op 27-4 overgemaakt

  Koolhydraten 50 dagen

 3. leny gerritse

  23 juni 2016at19:58

  Goedeavond,

  De betaling is 27-4 overmaakt.

  Lp gerritse-bakker
  Barendrecht

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *